Kozmetički sastojci: 7 mitova o vitaminu C u koje NE treba da verujete!

Vitamin C, kao kozmetički sastojak, važi za jedan od najpopularnijih, ali ujedno i jedan od neshvaćenih molekula. Poslednjih nekoliko godina, shvatili smo značaj antioksidanata u redovnoj nezi, tako da skoro svaka od nas najverovatnije koristi serum sa vitaminom C. Čitajući beauty blogove i prateći influensere, sigurno ste naleteli na neke “mitove” koji okružuju ovaj “trendy” skincare sastojak. Zato u nastavku razotkrivamo neshvaćene elemente i najčešće postavljana pitanja o vitaminu C u kozmetici!

7 najčešćih mitova o vitaminu C

Mit #1: Svi “vitamini C” su isti

Presuda – NETAČNO!

Na pakovanju vašeg omiljenog vitamina C možda piše da jednostavno sadrži ovaj sastojak, ali kada okrenete listu sastojaka, može se naći pod više različitih naziva. Čist vitamin C se navodi kao “L-Ascorbic Acid”, a njegovi derivati se mogu naći pod nazivima: ascorbyl glucoside, magnesium ascorbyl phosphate, ascorbyl tetraisopalmitate. Ovi derivati sadrže vitamin C, ali u kombinaciji sa drugim aditivima, kako bi se vitamin C još bolje upio u kožu. Svaka vrsta vitamina C ima različitit nivo efikasnosti za kožu.

Ako ste probali vitamin C serum, ali niste osetili nikakav efekat, ili vam je napravio iritaciju – pogledajte tačno koju vrstu derivata vitamina C sadrži, u kom procentu i na kom pH nivou. Imajte na umu da čist vitamin C mnogo brže oksidira i potamni, od seruma koji sadrže njegove derivate.

Mit #2: Vitatamin C uzrokuje osetljivost kože na sunce!

Presuda – NETAČNO!

Vitamin C je u svojoj čistoj formi zapravo oblik kiseline, što može učiniti da pomislite da se on koristi samo u večernjoj rutini. Ali ,za razliku od ostalih vrsta kiselina (glikolna, mlečna, salicilna), L-askorbinska kiselina NE uzrokuje pojačanu osetljivost kože na sunce. Zapravo, studije su pokazale da ovaj moćni antioksidant pomaže u zaštiti kože od štete koju nanose slobodni radikali iz UV zraka. Dakle, vitamin C + SPF krema su najbolji prijatelji!

Povezano: Saveti za korišćenje seruma sa vitaminom C

Mit #3: Vitamin C nije za osetljivu kožu

Presuda – NETAČNO!

Naše telo ne može da sintetiše vitamin C, i zato je jedini način da ga dobijete konzumiranje hrane bogate vitaminom C i njegovo topikalno nanošenje. Dobre vesti su da je vitamin C pogodan za sve tipove kože. Ključ je u pronalasku pravog oblika vitamina C za vas. Na primer, L-askorbinska kiselina mora biti formulisana na nižem pH nivou od ostalih derivata. To znači da može da iritira kožu mnogo više, od nekog derivata vitamina C. Ako imate osetljivu kožu, radije birajte derivate vitamina C, jer su manje “kiseli” na koži.

Mit #4: Što veći procenat, to bolje

Presuda: NETAČNO!

Formula koje sadrži visok procenat vitamina C, ali nije dobro formulisana da ostane stabilna, je mnogo manje impresivna od neke druge formule sa manjim procentom. Upijanje vitamina C je važno takođe. Ako se derivat bolje upija, manja koncentracija će biti dovoljna za vidljive rezultate. Previše vitamina C može biti iritirajuće za kožu, tako da veći procenat ne znači bolje rezultate.

Mit #5: Vitamin C će obojiti kožu

Presuda – NETAČNO!

Možda ste primetili da vam je koža lica ili ruku poprimila blag žućkasti ton odmah nakon nanošenja vitamin C seruma. Ne brinite, ne umišljate stvari – L-askorbinska kiselina se sporo razgrađuje u šećer, koji funkcioniše poput samopotamnjivača. Ova boja je samo privremena. Operite ruke odmah nakon nanošenja seruma, i iskoristite ga dok sam serum nije poprimio žutu boju u bočici. Nakon nanošenja seruma, koristan savet je da nanesete ulje za lice, kako biste sprečili oksidisanje seruma na koži. Ako odaberete neki derivat vitamina C, nećete imati nikakvih problema sa žutom bojom.

Povezano: Vitamini u kozmetici – šta čine za vašu kožu?

Mit #6: Možete postati “otporni” na vitamin C

Presuda: NETAČNO!

Jedini način da razvijete “otpornost” na vitamin C jeste da se broj receptora na koži smanji ili postane manje osetljiv na ovaj sastojak. Studije su pokazale da se to ne dešava sa vitaminom C. Ako osećate da vam određeni serum sa vitaminom C više “ne radi”, probajte da osvežite i promenite rutinu nege kože sa promenom godišnjeg doba. Ako nađete savršenu formulu vitamina C, koja “radi” za vas, nemojte je menjati, jer neće prestati da bude efikasna.

Mit #7: Vitamin C ne sme da se kombinuje sa drugim sastojcima

Presuda: DELIMIČNO NETAČNO!

Oko vitamina C kruže brojne priče da ne sme da se koristi sa niacinamidom, retinolom i AHA i BHA ksielinama. Jedan od najpoznatijih “mitova” važi za kombinovanje vitamina C i niacinamida: ako se koriste zajedno, formiraju nikotinsku kiselinu. Ovo se dešava samo kada se koriste čista askorbinska kiselina i niacinamid na veoma visokim temperaturama! Zapravo, ovi sastojci su odlično kombinuju u nezi kože, posebno za borbu protiv fleka i hiperpigmentacija.

Kada je reč o njegovom kombinovanju sa AHA i BHA kiselinama, kao i retinolom, mnogo toga zavisi od pH vrednosti formule. Vitamin C se može koristiti sa ovim sastojcima, ali najveći rizik je iritacija kože. Za većinu ljudi, ove kombinacije mogu biti previše za kožu. Bolje je da polako isprobate kombinacije koje “rade” za vas, a to znači da ove aktivne sastojke možete rasporediti tokom dana i večeri, tako da izbegnete njihovo kombinovanje u istoj rutini.

Mi vam predlažemo Skinology Vitamin C serum za lice.

Pročitajte još i: “Uradi sama” serum sa vitaminom C – fantastičan, a povoljan!

error: Content is protected !!