Najbolji saveti za korišćenje seruma sa vitaminom C!

serum sa vitaminom C

Blistava koža koja sjaji iznutra, posvetljene flekice, ojačan kolagen  ovo sve može jedan potentan sastojak, a to je upravo vitamin C! Po sastavu L-askorbinska kiselina, ovaj sastojak je stekao ogromnu popularnost jer je prirodan, a tako učinkovit! Ipak, pošto je vitamin C izuzetno nestabilan i osetljiv sastojak, u nastavku vam otkrivamo najbolje savete za korišćenje seruma sa vitaminom C!

Najbolji saveti za korišćenja seruma sa vitaminom C

Bilo da tražite način da pojednostavite vašu skincare rutinu, ili da je malo “boost”-ujete, serum sa vitaminom C je vaša zlatna karta! Topikalno nanet vtaimin C je višenamenski koristan, jer štiti, reparara i poboljšava izgled i zdravlje vaše kože. Ipak, nisu svi serumi sa vitaminom C isti – zato vam donosimo najbolje savete i trikove oko korišćenja ovog proizvoda!

#1: Najbolje je da se nanosi ujturu

Vitamin C je antioksidant, što znači da umanjuje štetna dejstva gradske sredine i sunčevih UV zraka na ćelije kože. Tako da je najbolje vreme da ga iskoristite upravo jutro – pre nego što izađete iz kuće, zaštite kožu ovim moćnim antioksidantom!

#2: Vitamin C + SPF krema = tim iz snova

Upravo zbog svojih antioksidativnih sposobnosti, najbolji način da ga “uparite” jeste sa SPF zaštitnom kremom, koja štiti kožu od dejstva sunčevih zraka. Vitamin C će “pojačati” dejstvo zaštite SPF kreme, tako da je ovo tim koji vam je potreban za užurbano jutro pre izlaska u zagađeni grad (čak i na jesen i u zimu)!

Povezano: Borba protiv bora – hijaluron, elastin, kolagen, retinol, vitamin C

#3: Birajte serume koji su pakovani u tamne bočice

Vitamin C je izuzetno nestabilan molekul: degradira ga svetlost i toplota. Pod dejstvom svetlosti oksidira, što znači da će potamneti i izgubiti svoja moćna dejstva. Oksidisani vitamin C serum ćete lako prepoznati po žutoj, narandžastoj ili smeđoj boji! Zato su najbolji najdugotrajniji serumi koji su pakovani u bočice od tamnog ili obojenog stakla.

#4: Oblik vitamina C je važan

Najjači, ali i najnestabilniji oblik vitamina C koji se koristi u kozmetici jeste L-askorbinska kiselina – čist vitamin C. Ali on lako oksidira i degradira se pod uticajem svetlosti i vazduha (tj, svaki put kada otvorite bočicu seruma). Zato su hemičari napravili derivate, druge oblike vitamina C, kao molekule sa drugim jedinjenjima.

Neka su jača od drugih, a najpoznatiji su: sodium ascorbyl phosphate, ascorbyl palmitate, retinyl ascorbate, tetrahexyldecyl ascorbate, magnesium ascorbyl phosphate, ascorbyl glucoside and 3-O ethyl ascorbic acid (relativno nov oblik). Oni su takođe efikasni, samo će trebati malo više vremena da daju rezultate, jer nisu moćni kao čist vitamin C.

Povezano: “Uradi sama” serum sa vitaminom C – fantastičan, a povoljan!

#4: Birajte formule sa 8-20% vitamina C

Postarajte se da je vitamin C kao sastojak na serumu naveden kao jedan od pet prvih na listi: to znači da ga ima u dovoljnoj koncentraciji da zaista nešto “radi” za vašu kožu. Koncentracija vitamin C je direktno proporcionalna sa efikasnosti seruma. Studije su pokazale da već koncentracija od 0.6% daje antioksidantivne i anti-age benefite, dok je koncentracija od 20% najbolja za izbledjivanje fleka i pigmetnacija.

Koncentracija vitamina C od preko 20% ne daje bolje efekte, ali pojačava mogućnost iritacije. Zato su idealne brojke koje tražite između 8 i 20% vitamina C u serumu.

#5: Kombinujte ga sa drugim sastojcima

Efikasnost vitamina C u serumu je značajno povećana ako se koristi zajedno sa drugim moćnim antioksidantima poput vitamina E i ferulične kiseline. Kada rade zajedno, podržavaju antioksidantivnu funkciju jednog ka drugom.

#6: Nanosi se na čistu kožu, a krema tek posle 20 minuta

Najbolja efikasnost vitamina C je pokazana na očišćenoj koži, koja je dobro osušena peškirom ili maramicom. Tada se nanosi serum i ostavlja da deluje 20 minuta. U tom periodu ne bi trebalo da koristite nijedan proizvod preko, jer vitaminu C treba vreme da deluje. Ako nanesete kremu preko odmah, poremetićete pH vrednost kože na kojoj deluje vitamin C i njegovo dejstvo momentalno prestaje.

Mi vam predlažemo Skinology Vitamin C + hydrating kompleks serum za lice.

vvit c

Pročitajte još i: ABC nege – zašto su ovi vitamini ključni za zdravu i mladoliku kožu?

error: Content is protected !!