Da li vaš vitamin C serum za lice “radi”? Isprobajte trik sa jabukom i proverite!

Ako ste skincare fan, sigurno ste čuli da su serumi sa vitaminom C apsolutno vredna investicija,  kada je reč o proizvodima za negu kože. Njihove cene variraju od jeftinijih do veoma skupih, a razlika je uvek u tehnologiji i kvalitetu sastojaka, koji će očuvati stabilnost ovog izuzetno nestabilnog vitamina. Sigurno ste mnogo puta čuli kako serum sa vitaminom C deluje antioksidativno, sprečava prve znake starenje i neutrališe dejstvo slobodnih radikala, ali to niste mogli da proverite. Sve do sada! U nastavku vam otkrivamo lak, a tačan eksperiment kako možete proveriti da li vaš serum sa vitaminom C “radi” i u kojoj meri štiti vašu kožu od oksidativnog stresa koji uzrokuje starenje.

Šta je tačno oksidativni stres?

Pre nego što vas upoznamo sa eksperimentom, upoznaćemo vas sa time šta naša koža “trpi” na dnevnoj bazi. Većina naučnika se slaže da je jedan od primarnih razloga zašto starimo upravo napad slobodnih radikala (nestabilnih elektrona u molekulima) na zdrave ćelije. Oni ih prilikom napada menjaju, što posledično uzrokuje da ćelija ne može više funkcionisati normalno, kako što to mogu nove, mlade ćelije. Jednostavno rečeno, starimo usled promene na ćelijama. Ovaj proces se dešava 24h dnevno, 7 dana nedeljno.

vitamin C serum

Molekularni biolozi su identifikovali 3 vrste molekula slobodnih radikala. Oni se nalaze svuda oko nas: u vazduhu koji udišemo, zagađenju, u izduvnim gasovima, UV zračenju, u namirnicama bogatih ugljenim hidratima, u zemljištu i đubrivu bogatom azotom. Ovi nestabilni molekuli stavaraju oksidativni stres, tako što napadaju naše ćelije organizma (i kože), mutirajući DNK i unišatavajući hidratantnu barijeru kože. Na taj način nastaju hiperpigmentacije, bore, smeđe fleke i loša tekstura kože.

Štetu nanetu slobodnim radikalima, možemo neutralisati topikalnim nanošenjem antioksidanata, a od njih je najpotentniji – vitamin C.

Povezano: Šta su slobodni radikali i kako utiču na starenje kože?

vitamin C serum

Da li vitamin C serum štiti vašu kožu – eksperiment

Ovaj eksperiment je odličan vizualni pokazatelj procesa oksidacije koji se dešava svakodnevno, kada smo izloženi vazduhu. Takođe, u eksperimentu ćete videti sve benefite dobrog i kvalitetnog antioksidanta (seruma sa vitaminom C), koji umanjuje i neutrališe štetne dejstva procesa oksidacije.

Za eksperiment biće vam potrebna:

  • Jedna sveža jabuka
  • Serum sa vitaminom C za lice

Presecite jabuku na pola, i na desnu polovinu jabuke nanesite serum sa vitaminom C, u onoj količini koju biste naneli na lice. Na levu polovinu jabuke nemojte naneti ništa. Već posle sat vremena, primetićete da polovina na kojoj je nanet serum nije oksidirala (potamnila) od sunca i vazduha, a leva jeste. Kako vreme prolazi, jačina oksidacije će biti veća, a namazana polovina će i dalje ostati netaknuta. Ostavite jabuku 24h na otvorenom i videćete prave rezultate.

Povezano: 7 mitova o vitaminu C u koje ne treba da verujete!

vitamin C serum
Youtube/Prinscreen (levo: bez seruma, desno: sa nanetim vitamin C serumom)

Ipak, dobro je znati da antioksidanti mogu preokrenuti već započet proces oksidacije: nanesite par kapi vitamin C seruma na onu potamnelu polovinu jabuke, i ostavite je nekoliko sati. Primetićete posvetljenje površine, jer su antioksidanti iz seruma neutralisati već nanetu štetu.

Zaključak eksperimenta

Kao što možete videti, postoji značajna vidljiva razlika između tretiranog i netretiranog dela jabuke. To je upravo vizuelni prikaz kako vitamin C pruža zaštitu koži i tako može sprečiti prirodan proces oksidacije i formiranja melanina. Vitamin C tako usporava vidljive znakove starenja kože, koji se događaju usled delovanja spoljašnjih i unutrašnjih faktora.

Mi vam preporučujemo Skinology Vitamin C serum, sa potentnim oblikom ovog antioksidanta u sebi!

vitamin C serum

Video snimak eksperimenta pogledajte OVDE:

Pročitajte još i: Skincare duo koji vam je potreban ovog proleća – vitamin C serum + SPF krema!

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!