Šta su SLOBODNI RADIKALI i kako utiču na izgled vaše kože?

slobodni radikali

Ako iole držite do nege kože i interesujete se za sve one šarene bočice seruma i ampula, sigurno ste barem jednom čuli za slobodne radikale i koliko su oni “loši” za kožu. Ali – da li ste svesni da zašto su ovi molekuli štetni za najveći organ našeg tela, kožu? Ako niste sigurno šta tačno rade slobodni radkali, nastavite da čitate!

Šta su to slobodni radikali?

Pre nego što pređemo na štetu koju ovi molekuli čine, najpre moramo objasniti šta su to slobodni radikali. To su visokonestabilni molekuli, koji nastaju usled odvijanja normalnih funkcija tela (poput disanja npr.), ali i faktora iz sredine, poput UV zraka, dima i polucije. Ovim, izuzetno nestabilnim česticama, u strukturi nedostaje jedan elektron, i stoga traže našu ćeliju, kako bi se “nakačile” na nju i indukovale dalju štetu. Slobodni radikali imaju dodatnu energiju u sebi, koja oštećuje ćelije kože oko njih, kao i kolagena vlakna.

Slobodni radikali, dakle, nisu atomi i nisu stabilni. Oni idu u “lov” kako bi kompletirali sebe, uzimajući komadić iz svakog normalnog atoma. Ovo se možda čini logičnim, ali kako proces raste i raste, povećava se upala unutar ćelije kože i tokom vremena, sve joj je teže da zaraste, i ona odumire.

slobodni radikali

Slobodni radikali “nagrizaju” zid ćelija kože, kao i njen DNK, rezultirajući odumiranjem te ćelije. To je progresivni proces, i dešava se zapravo u svakom organu našeg organizma. To je normalan proces, ali ako želimo da usporimo starenje, moramo ga držati pod kontrolom. U današnjem svetu, sa promenom životnog stila i određenim proizvodima – to je potpuno moguće!

Kako slobodni radikali oštećuju ćelije kože?

1. Smanjuje se funkcija ćelijske barijere, koja sada remeti protok molekula unutar i izvan ćelije. To znači manje kiseonika i nutrijenata u ćeliji – kako će onda preživeti?

2. Hidratacija kože se umanjuje, jer se smanjuje sposobnost ćelija da zadrže vodu. Tako se voda iz ćelije sve lakše “otpušta” u vazduh.

3. Abnormalne ćelije slobodnih radikala “probadaju” kolagen, i na taj način fizički kidaju kolagena fibrozna vlakna.

Povezano: 10 namirnica koje pomažu telu da stvori kolagen za kožu

Najčešći uzroci štete koju nanose slobodni radikali:

 • stres
 • zauzet moderan život
 • loša ishrana i alkohol
 • pušenje i droga
 • bolest
 • trudnoća
 • UV zračenje
 • zagađenje životne sredine
 • agresivni skincare proizvodi
zagađenje i koža

Kako da znate da li je vaša koža oštećena dejstvom radikala?

Kada se oksidativna šteta kombinuje sa prirodnim procesom starenja, koža izgleda mrtvo, beživotno, zadebljalo, sivo, uz neujednačen ten, flekice, pigmentacije, fine linije i bore. Ona divna, jedra koža je prosto nestala!

Proces starenja možete usporiti tako što ćete ukloniti izvor aktivnosti slobodnih radikala, poput UV zračenja i sredinskog zagađenja. Što više trauma eliminišete, brže ćete videti poboljšanje stanja kože. Zato je SPF krema ključan proizvod za eliminaciju oksidativnog stresa kože.

Kako da umanjite štetu uz skincare proizvode?

Ne postoji mnogo toga što možete uraditi za zagađenje atmosfere, ali sigurno možete zaštititi kožu od dejstva slobodnih radikala. Uvedite antoksidante u negu! To su molekuli koji neutrališu štetu koju nanose ove nestabilne čestice, jer se spajaju sa slobodnim radikalima koji su u lovu na nedostajući elektron. Bez ove zaštite, slobodni radikal bi se zakačio na protein kože i “uništio” ga.

Povezano: Najbolji antioksidanti za vašu kožu – Šta tačno rade?

Birajte proizvode (serume, kreme, esencije) na bazi antioksidanata, kao što su:

 • vitamin C (L-askobinska kiselina)
 • vitamin E (tokoferol)
 • vitamin A (retinol)
 • vitamin B3 (niacinamid)
 • biljni ekstrakti sa antioksidativnim dejstvom, poput zelenog čaja, brusnice, aronije, centelle
 • resveratrol i ferulična kiselina
 • kurkumin iz kurkume
 • piknogenol iz četinara

Mi vam predlažemo Skinology Vitamin C + hydraing kompleks serum za lice, kao i Skinology Niacinamide + 3D hyaluron serum, kao zaštitu od slobodnih radikala.

serum sa vitaminom C

Dakle, kako bismo održali zdravu kožu dok starimo, moramo se fokusirati na sastojke, i njihovu čistoću, kao i na mogućnost svakog sastojka da prodre tu gde je potrebno.

Što se tiče proizvoda na bazi antioksidanata, neophodno je da se nanose u JUTARNJOJ rutini, pre izlaganja slobodnim radikalima, kao i da budu praćeni SPF kremom na kraju skincare rutine. Tokom večeri možete koristiti retinol ili drugi antioksidant, kako biste imali štit od slobodnih radikala tokom celog dana na koži.

Pročitajte još i: Savremeni život i anti-aging – Zagađenje vazduha utiče na izgled i zdravlje kože

error: Content is protected !!