Ukoliko imate problem sa tim da vam elementi koji su neizbežni sastojci gotovo svake kreme iritiraju kožu ili jednostavno teško pronalazite pravu kremu za sebe, pomoći ćemo vam. Bez obzira kom tipu kože pripada vaša koža, pokazaćemo vam kako da sami, brzo i lako za nju napravite odličnu domaću kremu.
Kreme za lice za svaki od tipova kože
Domaća krema za mešovitu kožu
Ukoliko imate mešovit/kombinovan tip kože, biće vam potrebni sledeći sastojci kako bi ste napravili kremu:
- Oko 6 grama čistog pčelinjeg voska,
- Oko 25 mililitara ulja jojobe,
- Oko 25 mililitara ulja crnog kima,
- Nekoliko kapi eteričnog ulja po želji.
Način pripreme kreme
Na jakoj vodenoj pari, najpre rastopite pčelinji vosak. Kada se pčelinji vosak rastopi, u njega polako i uz neprekidno mešanje dodajte ulje jojobe, a zatim i ulje crnog kima. Na kraju, u sve to sipajte i nekoliko kapi eteričnog ulja po želji i joša jednom ponovite mešanje celokupnog sadržaja.
Dobijenu kremu prespite u adekvatnu ambalažu (najbolje od neke potrošene kreme) i čuvajte je u frižideriu ili na hladnom mestu. Oko pola sata pre upotrebe, kremu izvadite na sobnu temperaturu. Koristite je svakodnevno prema potrebi.
Domaća krema za suvu kožu lica
Za pripremu domaće kreme za suvu kožu, potrebni su vam sledeći sastojci:
- Oko 10 grama čistog pčelinjeg voska,
- 4 supene kašike maslinovog ulja,
- 2 kašike hladno ceđenog kokosovog ulja,
- 2 supene kašike ružine vodice.
Način pripreme kreme
Na jakoj vodenoj pari, rastopite pčelinji vosak. Dok se vosak topi, u njega polako malo po malo sipajte najpre maslinovo, a zatim i hladno ceđeno kokosovo ulje. Svo vreme mešajte sadržaj, kako bi se što bolje i kompaktnije sjedinio.
Dok je sadržaj pčelinjeg voska i ulja još uvek u tečnom stanju, u drugoj posudi takođe na jakoj vodenoj pari zagrejte ružinu vodicu. Na kraju sjedinite i još jednom dobro promešajte sve sastojke. Dobijenu kremu čuvajte i koristite kao i prethodnu kremu.
Domaća krema za masnu i problematičnu kožu
Da bi ste napravili domaću kremu za masnu i problematičnu kožu, potrebno je da obezbedite sledeće sastojke:
- Oko 6 grama belog pčelinjeg voska,
- 1 kafena kašičica lanolina,
- Oko 50 mililitara ulja koštica od crnog grožđa,
- 1 supena kašika ulja od kantariona.
Način pripreme kreme:
Na jakoj vodenoj pari, najpre istopite beli pčelinji vosak. Zatim, u rastopljeni vosak uz neprekidno mešanje dodajte ostale sastojke i to takvim redosledom da prvo dodajete lanolin, zatim ulje koštica crnog grožđa i na kraju kantarionovo ulje. Sve sastojke dobro sjedinite. Dobijenu kremu koristite svakodnevno nakon večernjeg umivanja. Čuvajte je kao i prethodne dve vrste kreme.
Domaće kreme su preporučljive za upotrebu posebno onda kada vam je koža mlada ili osetljiva, jer ne sadrže nikakve štetne elemente i ne izazivaju alergije ili bilo kakve oblike iritacije kože. Apsolutno su bezbedne i izuzetno delotvorne.
Važnost čuvanja ovakvih krema u frižideru ogleda se u sprečavanju kvarenja njihovih sastojaka, jer sadrže velike količine različitih ulja. Uz pravilno čuvanje, domaće kreme mogu da traju i po nekoliko meseci, a ukoliko ih redovno koristite, to je i više nego dovoljan vremenski period da ih potrošite.
_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
1 komentar
Vidi komentare