10 namirnica koje pomažu telu da stvori KOLAGEN za kožu

kolagen

Ishrana igra iznenađujuće veliku ulogu za izgled i mladolikost kože lica. A sve to se svodi na – kolagen! To objašnjava i iznenadnu pojavu suplemenata i prahova na bazi kolagena koji su preplavili drogerije i apoteke. Ključna razlika između tih suplemenata i namirnica jeste biodostupnost kolagena, tj. da li ga telo može odmah iskoristiti. Kod ovih suplemenata to nije slučaj, a što se tiče supe od kostiju – to jedna od najboljih namirnica za momentalni boost kolagena u koži!

Šta je kolagen?

Kolagen je protein koji koži daje strukturu, jedrinu i rastegljivost. Postoji mnogo vrsta kolagena, ali naše telo sadrži uglavnom tipove 1, 2 i 3. Kako starimo, i proizvodnja kolagena opada, zato je tendencija ka borama i gubitku tonusa kože veća s godinama.

Zašto treba jesti namirnice koje stimulišu proizvodnju kolagena?

Namirnice, poput supe od kostiju, sadrže biodostupan oblik kolagena koji telo može momentalno da koristi, za razliku od suplemenata u tabletama ili prahu. Konzumiranjem namirnica koje su bogate kolagenom pomažete koži da stvori gradivne elemente (amino-kiseline), koji su potrebni za sintezu kolegena.

kolagen

Top 10 namirnica bogatih kolagenom

#1: Piletina

Postoji razlog zašto su mnogi suplementi kolagena dobijeni iz piletine. Ako ste ikada presekli celo pile, onda ste sigurno primetili koliko vezivnog tkiva ima u piletu. E upravo ova tkiva su bogat izvor kolagena. Mnoge studije su ujedno dokazale da su pileći vrat i hrskavice proveren izvor kolagena za tretman artririsa.

#2: Riba i morski plodovi

Kao i druge životinje, i ribe i račići imaju kosti i ligamente koji su napravljeni od kolagena. Neke studije tvrde da je morski kolagen jedan od najlakših za apsorpciju. Ipak, znajte da “meso” ribe sadrži manje kolagena, nego drugi, manje poželjni delovi, poput glave, krljušti, kože i očnih jabučica.

#3: Supa od kostiju

Proces sporog krčkanja životinjskih kostiju se smatra jednim od najboljih načina ekstrakcije kolagena. Pošpto se supa pravi od kostiju i vezivnog tkiva životinja, ona sadrži kalcijum, magnezijum, fosfor, kolagen, amino-kiseline i mnog druge nutrijente. Kako biste dobili najkvalitetniju supu, koristite kosti od lokalno uzgajanih životinja.

Povezano: Obnova kolagena – 5 načina da usporite starenje

kolagen

#4: Belanca

Iako jaja ne sadrže vezivna tkiva, poput drugih životinjskih proizvoda, belance sadrže visoke količine prolina, jedne od amino-kiselina neophodnih za proizovdnju kolagena.

#5: Citrusi

Vitamin C igra važnu ulogu u proizvodnji kolagena, prirodnog stimulansa za sintezu kolagena u ljudskom telu. Zato je unos vitamin C veoma važan: konzumirajte citrusno voće poput narandži, grejpa, limuna i limeti kako biste uneli potrebnu količinu ovog nutrijenta.

#6: Beli luk

Beli luk je više od arome u kuvanim jelima: deluje kao booster prirodne proizvodnje kolagena. Bogat je sumporom koji je mineral koji pomaže sintezi kolagena i prevenciju njegovog raspadanja. Dakle, ako volite beli luk, duplirajte svaku meru u receptu, kako biste uneli dovoljne količine.

kolagen

#7: Pasulj

Pasulj je hrana bogata biljnim proteinima koja sadrži i druge amino-kiseline neophodne za sintezu kolagena. Takođe, mnoge vrste pasulja su bogate i bakrom, još jednim nutrijentom, potrebnim za proizvodnju kolagena.

#8: Indijski orah

Sledeći put kada posegnete za grickalicama, neka to budu indijski orasi. Ovi zasitni orašasti plodovi sadrže cink i bakar, oba minerala koji pomažu telu da stvori nov kolagen.

Povezano: Koje su namirnice štetne, a koje korisne za izgled kože

#9: Zeleno lisnato povrće

Svi znamo da je lisnato povrće ključni sastojak zdrave ishrane. Spanać, kelj, i drugi zeleniš dobija svoju boju od hlorofila, koji je poznat po antioksidantnom delovanju. Neke studije su pokazale da konzumiranje hlorofila povećava proizvodnju kolagena unutar ćelija kože.

kolagen

#10: Paprike babure

Ako pravite sendvič sa tunom zbog kolagena, ubacite i malo crvene babure. One sadrže visoki nivo vitamin C i kapsaicin, anti-inflamatornu supstancu, koja se bori i protiv znakova starenja!

Klonite se šećera i ugljenih hidrata jer razaraju kolagena vlakna

Dakle, nutrijenti koje tražite, a pomažu sintetisanju kolagena su cink, vitamin C i bakar. Ali ujedno se morate kloniti šećera i ugljenih hidrata, jer mogu uzrkovati upale i oštetiti postojeći kolagen u koži!

Ne zaboravite da kožu negujete kolagenom i spolja, uz Skinology Kolagen + elastin serum za lice!

kolagen elastin
Pročitajte još i: Derma roleri – terapija kolagenom kod kuće

error: Content is protected !!