10 stvari koje treba da promenite u ishrani za LEPŠU kožu!

Često nismo ni svesne koliko je ishrana važan deo zdravlja ne samo celokupnog organizma, već i – kože. Kada se pojave problemi sa kožom, većina nas potraži spas u kupovini proizvoda ili poseti dermatologu, ali zaboravljamo da je i ishrana vrlo važan deo tog procesa. Mnogo je jeftinije da počnete da jedete kelj i pijete mnogo vode, nego da svakog meseca izdvajate za kozmetičke tretmane ili skupe kreme, zar ne? Zato vam u nastavku donosimo čak 10 promena koje možete napraviti u ishrani, a koje utiču na zdravlje i lepotu kože!

10 promena u ishrani koje donose zdravu kožu

Znate onaj slučaj, da kada pojedete celu pizzu ili dva parčeta torte, već sutra vam iskoži nepozvan gost u vidu potkožne akne? To je zasigurno povezano sa ugljenim hidratima i rafinisanom hranom, koja je deficitarna vitaminima i antioksidantima. Zato uvedite ovih 10 promena u ishranu, koje su savršen izgovor da počnete da se hranite zdravije.

zdrave namirnice za kožu

#1: Pijte više vode

Svi smo čui pravilo da dnevno treba popiti 8 čaša vode, jer je to esencijalno za zdravlje. Veće hidratacija tela ujedno znači i hidriranu kožu. Nijedan serum niti krema ne mogu učiniti toliko za kožu, koliko to može 2-2.5 litre vode na dan. Voda pomaže telu da izbaci toksine i snabdeva vaše ćelije vodom kako bi mogle normalno da funkcionišu. Koža će vam zato imati lepšti sjaj i gipkost.

#2: Smanjite mlečne proizvovde

Sir je ukusan, ali nije najbolji prijatelj vaše kože. Mlečni proizvodi pojačavaju upalu u telu i koži, što za posledicu donosi akne. Ako ste skloni mašćenju kože i aknama, izbegavajte mlečne proizvode ili ih barem smanjite na 2 puta nedeljno.

#3: Zamenite jednu šolju kafe zelenim čajem

Znamo da ne možete bez vaše dnevne doze kofeina, ali probajte da barem jednu šolju kafe zamenite zelenim čajem. Polifenoli iz zelenog čaja deluju kao moćni antoksidanti koji smanju upalu i sprečavjau oksidativni stres. Na taj način se bore i protiv akni. Zeleni čaj takođe poseduje sjajna anti-aging svojstva za kožu!

#4: Izbacite kupovne sokove u potpunosti

Kupovni sok je verovatno najgore piće za vašu kožu. Sok je pun visokofruktoznog kukuruznog siripa koji je lošiji za kožu čak i od čistog šećera (glukoze). Ovaj sastojak svih sokova uzrokuje upale i glikacije (“štetu od šećera”), i skraćuje telomere na krajevima hromozoma, što dovodi do preranog starenja!

Povezano: Najbolje namirnice za smuti ako želite blistavu kožu

zeleni smoothie

#5: Pređite na integralno brašno i žitarice

Izbacite beli hleb, testeninu i pirinač, i prebacite se na žitarice od celog zrna i integralno brašno. Bei hleb (beli pirinač i testenina) su rafisani ugljeni hidrati, koji uzrokuju skok šećera u krvi kada se pojedu. Ovakvi skokovi dovode do inflamacije i preranog starenja. Celo zrno sadrži više vlakana, što usporava otpuštanje glukoze.

#6: Navalite na zeleno povrće

Čak i ako niste fan salate, ako želite lepu kožu, naparavite mesta za zeleniš! Ubacite ga u testeninu, sendviče ili u smutije. Ishrana bogata tamno zelenim listanim povrćem je vrlo važna za zdravlje kože, ali i celokupnog organizma. Kelj, spanać, zelena salata, keleraba su bogati vitaminima i mineralia, kao i antioksidantima, koji su idealni za kožu!

#7: Promenite masti koji unosite

Nisu sve masti iste – mononezasićene masne kiseline poput onih u orasima, avokadu i maslinovom ulju deluju protiv-upalno na kožu i “podmazuju” je iznutra. Ovo su dobre masnoće, koje su koriste i koži i telu. Loše masnoće, poput omega-6 (koje se nalaze u uzgajanoj morskoj hrani) i trans-masti (koje se nalaze u prerađenoj prženoj i pečenoj hrani) rade suprotno. Stvaraju upalu i čine da koža brže stari. Izbegavajte ih u potpunosti!

#8: Više vitamina C

Kada pomislite na vitamin C, neka vam asocijacija ne bude odmah citrusno voće! Jer, paprika, brokoli i jagode ga sadrže u mnogo većoj količini. Ovaj vitamin je ključan za celokupno zdravlje, ali i sjaj kože. Vitamin C je antioksidant koji je izuzetno značajan za proces sinteze kolagena, proteina koji koži daje elastičnost.

Povezano: 10 namirnica koje pomažu telu da stvori kolagen za kožu

voće i povrće bogato vitaminom c

#9: Jedite paradajz

Ukoliko u ishranu ubacite i redovni paradajz, učinićete čuda za kožu! Paradajz je pun antioksidanta po imenu likopen, koji igra važnu ulogu u prirodnom procesu reparacije kože. Likopen povećava zaštitu kože i smanjuje crvenilo koje nastaje od sunca i UV zraka. Ostale namirnice bogate likopenom su lubenica i papaja.

#10: Grickajte semenke i orašaste plodove

Umesto čipsa ili keksića, kada vam se nešto “prijede” uz film, neka to budu semenke ili orašasti plodovi. Semenke suncokreta, badema, golice su zrna bogata vitaminom E koji koži pomaže pod suvoće, opekotina od sunca i oksidativnog stresa.

Pročitajte još i: 10 načina da brinete o koži bez kozmetike

error: Content is protected !!