Šta je UREA, i zašto je poželjan sastojak za suvu kožu?

Često se dešava da u potrazi za kvalitetnim aktivnim sastojcima za hidrataciju kože, zaboravimo na one “stare, dobro isprobane”, koji su zaista dobri. Jedan od njih je urea, čudesan sastojak svih hidrirajućih krema, losiona i mazalica za suvu kožu. U nastavku sazntejte više o ovom hidratantnom sastojku!

Šta je urea?

Urea je humektans, a to znači da deluje kao jedinjenje koje sprečava gubitak vlage. To se odnosi na molekul, koji možete naći pod imenom Hydroxyethyl Urea u INCI listi sastojaka vaše kreme. Urea je supstanca koja se prirodno nalazi na površinskom sloju kože i deluje kao aktivni deo prirodnog vlažećeg faktora, koji kožu čini hidriranom i zaštićenom.

Urea prirodno nastaje kao nusprodukt prerade proteina. Kada telo iskoristi protein, izbaci i nitrogeni nusprodukt – ureu, i to kroz znoj i urin, jer ona vašem telu ne treba. Ali vašoj koži? Itekako! Ne brinite, urea koja se koristi u kozmetičkim proizvodima se dobija sintetičkim putem.

kozmetički sastojci

Urea i koža

Zdrava koža sadrži tipično oko 28 mikrograma uree po kvadratnom centrimetru. Osobe koje pate od suve kože, mogu videti poboljšanje stanja za 50%, ukoliko koriste ureu, a oni sa ekcemom, čak 80%. Mlada koža sadrži puno uree, ali kako starite, koža je sve manje proizvodi. To je jedan od razloga zašto su vam potrebne masnije i vlažnije kreme kako starite.

Dejstvo uree na kožu je sledeće: hidratacija i eksfolijacija u isto vreme! Sjajno, zar ne?

  • u malim dozama (manje od 10%), urea stimuliše zadržavanje vode, zahvaljujući njenoj hidrofilnoj prirodi.
  • u većim dozama (preko 10%), urea daje blagi keratolitički efekat, koij je veoma koristan za obnavljanje kože, uklanjanje mrtvih ćelija i tretiranje ekcema.
  • u jako velikim dozama (oko 30-40%), urea daje jak keratolitički efekat, i koristi se samo u farmaceutskim preparatima za ozbiljne terapijske svrhe (npr. za psorijazu).

Povezano: Beautypedia – Sve što niste znale o hijaluronskoj kiselini

urea serum

Zašto je urea dobra za kožu?

Hidrofilna je – voli vodu

Zadržava vlagu unutar naše kože, ne dozvoljavajući joj da ispari. Ne samo što privlači vodu za sebe, već i sama sadrži visok procenat vode. Na molekularnom nivou, urea modifikuje strukturu lanaca amino-kiselina i peptida, što je važno za hidrataciju tkiva kože.

Povezano: Saznajte koji kozmetički sastojci rešava određeni problem kože!

Poboljšava funkciju barijere kože

Urea deluje na ubrzavanje prirodnog ćelijskog procesa obnove. Na taj način se jača barijerna funkcija kože, što pomaže da kožu bude mladolika i zdrava.

Prirodni eksfolijant

Urea deluje kao blagi eksfolijant koji uklanja mrtve ćelije sa kože, a posebno dobro se kombinuje sa mlečnom kiselinom. Ova dva sastojka aktivno rade na obnavljanju kože i dramatično popravljaju sposobnost vezivanja vode u vašoj koži.

Bori se i protiv akni

Urea deluje i na zdravlje vaše kože, tako što metaboliše anti-mikrobni peptid LL-37, koji bukvalno ubija bakterije koje su uzročnici akni na koži. Osim toga,a urea inhibira rast i razvoj gljivice roda “malassezia”, koja je uzročnik gljivičnih akni.

suva koža

Poboljšava propustljivost kože

Studije su pokazale da urea igra važnu ulogu u propustljivosti kože, što znači da koža može bolje i dublje propušta aktivne sastojke. Tako drugi sastojci mogu lakše penetrirati u kožu i epidermis, što znači efikasniju negu.

ISPROBAJTE UREU: mi vam preporučujemo Skinology Urea 5% + hyaluron hidrirajući serum za lice.

Pročitajte još i: Šta kada aktivni sastojci u kozmetici NE rade?

error: Content is protected !!