Da li je ektoin novi niacinamid? Saznajte sve o ovom trendy skincare sastojku!

Svake godine, neki novi skincare sastojak o kojem ništa ne znate preko noći postane “IT” sastojak u svetu nege kože. Odjednom, svi vodeći brendovi počinju da lansiraju proizvode koji ga sadrže, a ne možemo da ne odolimo hvalospevima beauty influensera. Poslednjih godina, hijaluronska kiselina i niacinamid imaju svoj momenat popularnosti, što je učinilo da svaka od nas u svom kupatilskom ormariću ima barem po jedan serum sa ovim sastojcima. Najnoviji sastojak koji je odnedavno postao “trendy” jeste ektoin. U nastavku saznajte sve o ovom kozmetičkom sastojku.

Šta je tačno ektoin?

Ako ste iole upućeni u skincare sastojke, sigurno ste upoznati sa aminokiselinama. Voljeni peptidi, su na primer, kratki lanci aminokiselina. Ektoin, kao kozmetički sastojak, otkriven je 1985, pripada ovoj kategoriji. U pitanju je aminokiselina koja se nalazi i dobija od određenih vrsta bakterija, ali nemojte da vas to odbije. Ektoin spada u tzv. “ekstremolite”, koji štite ćelijski integritet tokom surovih vremenskih uslova. Ektoin je mali molekul koji se vezuje za molekule vode, čime stvara jedinjenja. Ova jedinjenja okružuje ćelije, enzime, proteine, tako što formiraju stabilne hidratacijske “štitove” oko njih.

Koji su benefiti ektoina za kožu?

Ektoin je “multitaskre” (obožavamo takve sastojke!). Najveća “supermoć” ovog sastojka je njegova sposobnost da zaštiti kožu. Time se ona štiti od sredinskih agresora i stvara “štit” protiv plavog svetla i zagađenja. Osim zaštite od svetla računara, ektoin pruža UVA/UVBA zaštitu na ćelijskom nivou i pomaže kod oštećenja ćelija. Ali, ektoin nije SPF filter, zato vam je potrebna SPF krema preko njega.

Osim što deluje kao “bodyguard” za vašu kožu, ektoin se povezuje sa unapređenom barijerom kože, smanjenjem transepidermalnog gubitka vode i boljom elastičnosti kože. Ektoin zaglađuje ljuspastu i suvu kožu i umanjunje upalu. Takođe popravlja izgled bora, jer pruža dugoročnu hidrataciju.

Kako da ubacite ektoin u rutinu?

Ako ste oduševljene sa sposobnošću ektoina do sad, sačekajte da vidite kako se odlično slaže sa gotovo svim skincare sastojcima. Ektoin odlično ide uz ostale hidratacijske sastojke, uključujući humektanse poput hijaluronske kiseline ili glicerina, ili sastojke koji obnavljaju barijeru, poput ceramida. U isto vreme, ektoin pomaže kod smanjenja neželjenih efekata drugih, agreisvnijih sastojaka, poput AHA/BHA kiselina, retinoida itd.

Dermatolozi se slažu da su najefikasniji načini da ubacite ektoin u rutinu proizvodi za hidrataciju kože, poput seruma, emulzija i krema, koje sadrže ovaj sastojak.

Za sada, nije prevelika ponuda ektoina dostupna na tržištu, sem kod nekolicine skupljih brendova. Nadamo se da ćemo viđati ektoin kao sastojak SPF krema, zbog njegovih zaštitnih karakteristika.

Pročitajte još i: Ceramidi – trenutno najpopularniji skincare sastojci za obnovu kože

error: Content is protected !!