Ceramidi: Trenutno najpopularniji skincare sastojci za obnovu kože

ceramidi

Kada govorimo o trendy kozmetičkim sastojcima, ako iole pratite skincare zajednicu, sigurno ste više puta naleteli na ceramide! To su anti-age sastojci za obnovu barijere kože, koji nisu toliko poznati, ali poslednjih meseci, sve više se nalaze u centru pažnje. Ceramidi pomažu da koža zadrži vlagu, ojačajavaju njenu zaštitnu barijeru i čuvaju kožu čvrstom i jedrom – posebno imajući u vidu skorašnja istraživanja koja dokazuju jedinstvenu moć podmlađivanja izgleda kože. U nastavku saznajte sve o ceramidima!

Šta su tačno ceramidi?

Ceramidi su lipidi (masti), koje se prirodno nalaze u visokom procentu na površinskom sloju kože. Oni čine oko 50% sastava kože, tako da nije ni čudo što igraju važnu ulogu u izgledu kože, i njenom odgovoru na “pretnje” iz sredine. Ceramidi, zajedno sa holesterolom i masnim kiselinama grade lipide na gornjem sloju kože – stratum corneum-u. Naše telo ih prirodno proizvodi kako bi održalo kožu zdravom. Ceramidi pomažu da koža ostane hidrirana, tako što “zarobljavaju” vlagu, što u nastavku kožu čini jedrom i glatkom, bez finih linija i bora.

Šta ceramidi “rade” za kožu?

Zamislite ceramide kao malter između cigli – ako su cigle ćelije kože. Ceramidi drže ćelije kože na okupu, i time formiraju zaštitni sloj koji sprečava gubitak vlage, i koji štiti kožu od vidljivih oštećenja. Ceramidi su jedan od najboljih anti-age sastojaka, možda i potrebniji koži od retinola, niacinamida i peptida.

Povezano: Suva vs. dehidrirana koža – da li znate razliku?

ceramidi

Ako koža proizvodi ceramide, zašto ih nanosimo u kremi?

Verovatno ste zapitale – ako naša koža prirodno proizvodi ceramide, zašto su nam potrebni beauty proizvod koji sadrže ovaj sastojak? Jednostavno rečeno – sposobnost kože da proizvode i održi pravi balans lipida se smanjuje tokom vremena. Ovo zanči da, bez obzira kako negujete kožu, proizvodnja ceramida se smanjuje sa godinama. Osim godina, gubitak ceramida se može desiti i zbog drugih stanja, poput prirodno suve kože, ekcema, pa čak i akni.

Oštećenje od sunca takođe umanjuje efikasnost prirodnih ceramida, i čak može da ih “uništi”, što dodatno oslabljuje barijeru kože. Rezultat je suva, ogrubela koža sa borama, iritacijom, crvenilom i vidljivim znacima dehidratacije.

Povezano: Skincare trend – probiotici u kozmetici za lice

Kako da prepoznam ceramide u sastavu?

Uopšteno govoreći, ako vidite reč “ceramidi” na sastavu proizvoda (ceramidi AP, EOP, NG, NP, or NS), budite sigurni da ga vaša krema sadrži. Ali često ih nećete videti ovako eksplicitno navedene. Ne primer, sastojci poput phytosphingosine i sphingosine su prekursori ceramida, što znači da mogu podstaći kožu da proizvodi ceramide. Postoji nekoliko tipova ceramida, i oni se obeležavaju brojevima 1-9. Ceramidi se razlikuju po dužini lanaca masnih kiselina, po prirodni sfingoidnih baza, i po načinu kako se ova dva entiteta “zakačena” na lanac.

ceramidi

Sa kojim sastojcima se dobro slažu?

Ceramidi su najefikasniji kada se kombinuju sa drugim obnavljajućim sastojcima, poput masnih kiselina, glicerina i holesterola. Lipidne mešavine su idealne za povoljšanje tena, teksture kože i ublažavanje znakova osetljivosti. Ako želite da preobratite vidljive znakove starenja, predlažemo vam da odaberete proizvod koji sadrži i ceramide i antioksidante – recimo retinol, niacinamid, peptide u kombinaciji sa ceramidima.

Koja je razlika između prirodnih ceramida i onih iz kreme?

Ceramidi su uljani voskovi koji se sintetišu iz biljaka i životinja. Većina ceramida koji se nalaze kao sastojci krema i losiona za telo su sintetički (napravljeni u laboratoriji), tako da ne dolaze iz životinjskih izvora. Razlika između prirodnih i sintetičkih ceramida je gotovo nepostojeća. Ove formule su najčešće bio-identične. Ceramidi koji se nalaze u kremama i losionima su vrlo slične onim, koje proizvodi zdravo, mlado telo.

Da li su ceramidi namenjeni svakome?

Proizvodi sa ceramidima su bezbedni za upotrebu na SVIM tipovima kože. Zrela koža će zapravo osetiti najviše benefita od ovih preparata. Zato svima preporučujemo rutinu koja sadrži kremu, serum ili losion za telo na bazi ceramida.

Pročitajte još: 5 kombinacija skincare sastojaka za hidriranu kožu ove zime

error: Content is protected !!