Skincare trend: Probiotici u kozmetičkim proizvodima za lice

kozmetika sa probioticima

Poslednjih godinu dana, jedan od vodećih trendova u nezi kože jeste kozmetika sa probioticima. Počevši od čudotvornih tonika od kombuhe, koji je zaludeo ceo svet svojim efektom, pa do high-end brendova koji uvode probiotike u negu kože – nije ni čudo što je ceo svet oduševljen efektom probiotika na kožu. Trilioni “dobrih” bakterija jačaju zdravlje i odbrambeni sistem kože, što je od ključne važnosti za mladolik izgled. U nastavku saznajte sve o kozmetici sa probioticima, i zašto je tako dobra!

Probiotici sadrže neke od bakterija koje već žive na našoj koži, i čine njen mikrobiom – i to više od 100 triliona njih! Probiotici na kožu deluju slično kao i na digestivni trakt: pomažu joj da ostane u balansiranom stanju. To znači da koža nije ni premasna, ni presuva, i može normalno da se odupre svim sredinskim uslovima, koji uzrokuju upalu.

Drugim rečima, ako želite onaj “glowy” sjaj kože, ishrana njene flore je dobro mesto da počnete sa tim. Od održavanja zdrave bakterijske sredine pa do tretiranja upala i bubuljica, eksperti se slažu da je probiotska kozmetika nega budućnosti!

kozmetika sa probioticima

Probiotici su samo jedan deo priče

Probiotici rade dobro u saradnji sa prebioticima, ugljenim hidratima koji služe kao izvor hrane za bakterije, kako bi probiotici mogli da rade svoj “posao” zaštite i ishrane kože. Ovo je jedan kompleksni sistem, koji dodatno otežava činjenica da svako od nas ima jedinstvenu kombinaciju mikroorganizama na koži, poznatiju kao mikrobiom.

Mikroorganizmi igraju veliku ulogu u sveopštem zdravlju kože i njenom osećaju i izgledaju. Mikrobiom stalno “radi” na tome i odlučuju koje bakterije su prijatelji, a koje su neprijatelji.

Povezano: Lekcija iz hemije – Zašto je pH nivo važan za zdravlje kože?

Kako probiotici deluju na koži?

Probiotici deluju na koži na više načina:

  • Deluju kao štit od “loših” mikroorganizama, sprečavajući provociranje imune reakcije. Ovo stvara umirujuće okruženje za kožu
  • Proizvode prirodne antibiotike – antimikrobne peptide koji se bore protiv loših bakterija.
  • Stimulišu funkcionalnost kože, tako što deluju protiv spoljašnjih faktora: slobodnih radikala, sunca i zagađenja. Sve ovo smiruje upalu kože i prerano starenje.
  • Stimulišu pravilnu hidriranost kože
  • Vidljivo poboljšavaju znake suvoće kože, uključujući zategnut, neugodan osećaj
  • Vraćaju zdravu pH vrednost površini kože

Povezano: Najbolji antioksidanti za vašu kožu – Šta tačno rade?

kozmetika sa probioticima

Ono što je fascinantno u vezi probiotika, jeste da se savršeno slažu sa drugim skincare sastojcima. Osim toga: kako se probiotici raspadaju na površini kože, stvaraju nove sastojke, poput hijaluronske kiseline, peptida i vitamina, a povećavaju i prisustvo ceramida. Za uzvrat, vaša koža ima smanjene znake starenja, bolju hidrataciju i blistavost koja je vidljivi pokazatelj obnovljene vitalnosti. Sjajno, zar ne?

Koji probiotici su najbolji za kožu?

Baš kao što je reč i sa antioksidantima – ne postoji JEDAN najbolji probiotik za svaki tip kože. Umesto toga, kvalitetan probiotski serum ili krema mora da sadrži miks probiotika, prebiotika (koji hrane bakterije) i lysata – sastojke koji ojačavaju kožu.

Primeri probiotika koji su dobri za kožu jesu oni koji počinju sa sa Lactobacillus, Bifidabacterium, Vitreoscilla i razni drugi fermenti i prebiotički šećeri poput xylitol-a and fructooligosaccharide-a

Formulacija kozmetike sa probioticima

Kozmetički proizvodi sa probioticima zahtevaju pažljivu formulaciju zbog svoje nestabilnosti: vrlo su nežni sastojci koji se lako raspadaju. To znači, da se ovakva kozmetika NE pakuje u teglice (svetlo i vazduh ih razgrađuje jako brzo) i mora biti od brenda koji ima temeljno istraživanje i tehnologiju. Zato su proizvodi na bazi probiotika često u višem cenovnom rangu.

Pročitajte još i: DIY umirujuća maska sa probioticima za osetljivu kožu

error: Content is protected !!