Kako da same napravite antibakterijski gel za suvo pranje ruku?

antibakterijski gel za suvo pranje ruku

Čistoća je pola zdravlja, posebno u ovom periodu, kada se svi zajedno borimo protiv svetske pandemije korona virusa. Naravno da nema ničeg boljeg od klasičnog pranja ruku (koje bi trebalo da traje 20 sekundi), ali u onim situacijama kada nemate tekuću vodu pri ruci, sledeća najbolja stvar je antibakterijski gel za suvo pranje ruku, koji ubija viruse, bakterija i gljivice. Znamo da je velika potražnja ovog proizvoda uzrokovala nestašicu – ali ne očajavajte! Možete potpuno same napraviti efikasan, i bezbedan gel za suvo pranje ruku, uz samo 3 sastojka!

Da bi gel za suvo pranje ruku bio efikasan, potrebno je da sadrži bar 60% alkohola. Postoje i oni gelovi koji ne sadrže alkohol (pošto je alkohol poznat po isušivanju kože), ali oni nisu tako efikasni protiv bakterija i virusa. Pravilan način upotrebe antibakterijskog gela jeste da ga obilno nanesete na dlanove i trljate sve dok se gel u potpunosti ne upije u kožu.

Ako vam je ponestalo vašeg gela za suvo pranje ruku – evo kako ga lako možete napraviti same!

antibakterijski gel za suvo pranje ruku

Antibakterijski gel za suvo pranje ruku – uradi sama

Za pripremu dezificijensa u gelu za ruke, biće vam potrebno:

  • isopropil alkohol (99%-procentni alkohol, a može i onaj sa 97% koncentracije)
  • gel aloje vere
  • eterična ulja čajevca ili lavande
  • levak
  • plastična bočica sa poklopcem
  • rukavice

Imajte na umu da alkohol koncentracije 97 ili 99% nije namenjen za direktnu upotrebu na koži, već se mora razblažiti pre upotrebe, a to ćemo upravo uraditi, mešanjem sa aloe vera gelom. Za direktno nanošenje na kožu koristite samo onaj 70%-procentni, koji je razblažen i spreman za upotrebu.

Povezano: DIY aloe vera losion za dubinsku hidrataciju tela

antibakterijski gel za suvo pranje ruku

Priprema gela za suvo pranje ruku

Kako bi antibakterijski gel bio efikasan, protiv virusa i bakterija, neophodno je da se držite odnosa 2:1 kada je reč o odnosu alkohola i aloe vere u gelu. Ovo će dati u proseku 60% alkohola u proizvodu – što je minimalna koncentracija za ubijanje bakterija.

Dok pravite ovaj gel, morate nositi rukavice, pošto vas čist izopropil alkohol u dodiru za kožom može opeći!

Dakle, pomešajte 100 ml alkohola sa 50 ml soka aloe vere. Dobro promešajte kašičicom da masa postane homogena. Dodajte 8-10 kapi eteričnog ulja čajevca (ima dokazano antibakterijsko dejstvo) ili lavande.

Uz pomoć levka, prespite ovu tečnost u malu travel bočicu sa poklopcem.

antibakterijski gel za suvo pranje ruku

Kako se pravilno koristi gel za suvo pranje ruku?

Nanesite malo gela na dlan ruke. Temeljno trljajte dlanu o dlan, prste, i nadlanice. Neka cela površina ruku bude obuhvaćena, kao i prsti. Nastavite da trljate 30-60 sekundi ili dok vam se se gel skroz ne osuši. Ovo može potrajati i do 60 sekundi, a nekada i duže, kako bi gel ubio sve bacile.

Pročitajte još i: Ulje čajevca – prirodno rešenje za sve probleme kože

error: Content is protected !!