Kupovina “second-hand” šminke: Kontroverzni trend iz Japana i kod nas

second hand šminka

Današnje globalno tržište kozmetike je multi-milijardserska industrija, sa više miliona beauty proizvoda koji se proizvodu na godišnjem nivou. Veliki broj njih završi u smeću pre isteka roka. Dok je recikliranje ili preprodavanje korišćenih dobara efikasan način borbe protiv kulture bacanja, trend polovne kupovine je stigao i u beauty sferu. Naime, japanski milenijalci su opsednuti kupovinom korišćenje šminke – da li kao vid ekološke svesti ili nečeg drugog.

Koncept korišćenja polovne šminke nije nepoznanica – samo se setite kolektivnih spremanja za večernje izlaske sa drugaricama tokom srednje škole i fakulteta. Delili smo karmine, pudere, senke i maskare, ne razmišljajući o potencijalnim opasnostima koje vrebaju iz deljene šminke. Danas, japanski tinejdžeri opsedaju websajtove koji prodaju korišćenu šminku po dosta sniženoj ceni. Da li to rade zbog uštede, ili zbog ekološke svesti, nije nam poznato, ali je sasvim izvesno da je ovaj trend došao i u Evropu, ali i kod nas.

polovna šminka

Ideja kupovine “second-hand “šminke

Ovaj trend je počeo u Japanu i vrlo brzo je prešao u Ameriku, a preko nje je došao i do Evrope. Ovakvi websajtovi nude svojim članovima mogućnost da kupe korišćenu šminku po dosta nižoj ceni, što je i glavni razlog second-hand kupovine.

Šminke, posebno ona high-end, može biti prilično skupa, a prilika da se nabavi Chanel rumenilo po 50-60% sniženoj ceni se ne propušta! Dok nekima od vas ova praksa zvuči kao plodno tlo za širenje bakterija, zahtev za second-hand šminkom raste, a forumi i sajtovi koji se bave ovom beauty industrijom daju sve od sebe da maksimalni sanitizuju make-up komade koje prodaju.

Šta tačno znači “polovna” šminka?

Najveći broj make-up proizvoda koji se prodaju na second-hand sajtovima se korišćeni vrlo malo ili uopšte nisu. Second-hand znači samo da je neko bio vlasnik pre vas – to ne mora nužno da znači da je korišćena ili polupotrošena. To samo znači da ćete dobiti nešto što je praktično novo ili samo isprobano, po ceni dosta nižoj od one u prodavnici. Na taj način su obe strane zaodovljne.

Ne zaboravite da žene širom sveta dobijaju šminku na poklon, možda je swatch-uju prstom i utvrde da to nije za njih, možda im se ne dopada boja ili podton rumenila. Bacanje ovakve šminke je čisto razbacivanje, stoga će takva žena doći na ideju da taj komad šminke proda.

Povezano: Gde uštedeti, a gde uložiti prilikom kupovine šminke?

second hand šminka

Rizici kupovine second-hand šminke

Kada kupite make-up proizvod koji je već korišćen, rizikujete da se izložite neželjenim kontaminantima. Poznati brendovi koriste konzervanse, koji čuvaju kozmetički proizvod od virusa, bakterija i gljivica, dok istovremeno produžavaju njegov rok trajanja. Ali to ne znači da su ovi proizvodi potpuno bezbedni kada su već kupljeni i prošli nečije ruke.

Nikada ne možete znati kada je proizvod tačno kupljen, kada je otvoren, čemu je bio izložen (sunce, hladnoća, vlaga), koliko ljudi ga je diralo… Potrošač koji pazari ovakvu šminku se izlaže nepotrebnom riziku infkecija poput konjuktivitisa, folikuliltisa, gljivičnih infekcija, i to je samo vrh ledenog brega.

Dok dermatolozi ne podržavaju kupovinu korišćene šminke, ipak će vam savetovati koji mere opreza da preduzmete, ako se već upuštate u kupovinu.

Povezano: 6 top saveta za kupovinu tečnog pudera online – bez greške!

rizici korišćenja polovne šminke

Mere opreze ako kupujete

Najbezbednije opcije za kupovinu sa prahovi, ili presovani proizvodi (u kamenu), potom tube ili proizvodi na pumpicu. Ova pakovanja smanjuju rizik kros-kontamnijacije sa neželjenim bakterijama i virusima. Budite oprezni sa teglicama koje se otvaraju, kremastim proizvodima i svemu što dolazi u kontakt sa očima (maskare, ajlajneri, senke u stiku). Ako kupujete korišćeni ruž, jedini način da ga očistite jeste da odsečete korišćeni vrh.

***Trenutno vam ne savetujemo da kupujete korišćenu šminku, niti da koristite šminku sestre, drugarice, komšinice, jer je u toku pandermija korona virusa. Ostanite bezbedni i dezinfikujte svoju šminku i četkice!***

Pročitajte još i: Kako da prepoznate razliku između “fake” i originalne šminke – 8 top saveta!

error: Content is protected !!