Kako da prepoznate razliku između originalne i “fake” šminke: 8 top saveta

Nije tajna da su high-end brendovi šminke često kopirani, i taj problem je globalni. Osim što vas kupovina “fake” šminke čini prevarenim, može predstavljati veliki rizik po vaše zdravlje. Kopije šminke mogu učiniti nepopravljivu štetu za vašu kožu. Kako biste izbegli ovakve prevare, donosimo vam nekoliko važnih saveta kako da prepoznate razliku između originalne i “fake” šminke!

Originalna vs. fejk šminka – Kako je prepoznati?

#1: Obratite pažnju gde kupujete šminku

Iako ovaj savet zvuči očigledno, zapravo je važan da ga razmotrite. Čak i legalne prodavnice i parfimerije mogu prodavati “fake” kopije šminke. Kako biste izbegli neprijatna iznenađenja, pre kupovine, “proverite” vašu prodavnicu, tako što ćete otići na websajt proizvođača i proveriti listu distributera gde možete kupiti originalan proizvod.

Zapamtite da se originalna šminka NE KUPUJE preko različitih društvenih mreža, Instagram i Facebook stranica, već isključivo preko velikih lanaca luksuznih poznatih parfimerija i njihovih online shopova. Ako sledite to pravilo, uvek ćete imati proveren proizod u rukama.

kupovina sminke

#2: Dobro zagledajte pakovanje

Neke kopije su toliko loše, da će ih svako odmah “raskinkati”. Ali, lanac kopiranja šminke je toliko uznapredovao, da su pakovanja vrlo sofisticirana a razlike male. Zato uvek pre kupovine šminke posetite sajt proizvođača i uporedite ga sa pakovanjem na slici ili u sumnjivoj prodavnici. Čak i najmanja neslaganja u vidu fonta, boje pakovanja, veličine, težine proizvoda, loše nameštenog ogledala u paleti, može biti crvena lampica da se radi o “fake” proizvodu.

Povezano: Kako da razlikujete originalnu i fejk šminku?

#3: Proverite bar-kod i serijski broj

Kod kopija šminke, prve dve ili tri cifre bar-koda neće odgovarati zemlji porekla koja stoji na pakovanju ili samom proizvodu. Takođe, često će faliti serijski broj. Pre nego što kupite proizvod, proverite da se serijski broj sa kutije slaže sa onim sa proizvoda. Takođe, autentični proizvod imaju navedenu listu sastojaka i informacije o proizvodu na više jezika. Ako pakovanje make-up proizvoda ima premalo informacija, budite sigurni da se radi o kopiji.

#4: Uporedite nijanse proizvoda

“Fake” palete senki, rumenila i ruževa za usne se često proizvode u nijansama koje ne postoje kod originalnog high-end proizvođača. Kako biste izbegli kupovinu lažne šminke, uporedite realne nijanse proizvoda sa websajta brenda.

Povezano: 6 top saveta za online kupovine tečnog pudera – BEZ greške!

paleta senki za oči

#5: Niska cena je dobar znak “fake” šminke

Svi znamo da su high-end i dizajnerski brendovi šminke poprilično skupi. Na sreću, ponekad oficijelne parfimerije omogućavaju popuste i snižene cene. Ipak, ekstremno niske cene mogu biti znak da su ti make-up proizvodi zapravo kopije. Originalna šminka se nikada neće prodavati sa popustom od npr. 80%, pa čak i u inostranstvu.

Nažalost, ni visoke cene proizvoda nisu uvek garancija originalne šminke. Zato morate biti obazrivi i sagledati sve savete sa ove naše liste.

#6: Obratite pažnju na teksturu šminke

Originalni make-up proizvodi ne bi trebalo da sadrže nikakve čudne supstance niti neprikladne šljokice, posebno ukoliko je naznačeno da je proizvod “matte” finiša. Kremasti proizvodi ne smeju da se razdvajaju u formuli niti da sadrže neke nečistoće. Fejk karmini su obično nesavršeni i i izgledaju mnogo manje aktraktivno. Originalna dizajnerska maskara obično ima blagi prijatni miris.

Ukoliko proizvod ima loš miris ili je prejako parfemisan onda znajte da je sigurno kopija. Takođe, kod maskare uporedite i izgled četkice sa slikom sa sajta proizvođača.

#7: Proverite četkice i sunđere koji dođu uz šminku

Čak i ako sami make-up proizvodi izgledaju veoma slično originalu, razliku sigurno možete uvideti tako što ćete pregledati izgled četkice ili sunđera, koji dolaze uz paletu ili kompakt-proizvod. Verovatno će se razlikukvoati u veličini, obliku, boji i generalnom kvalitetu.

sunđerčić za šminkanje

#8: Testirajte šminku pre kupovine

Ne oklevajte da isprobate testere šminke u prodavnici. Zapamtite: visokokvalitetna brendirana senka za oči niti rumenilo se ne skidaju i ne blede lako sa kože. Dizajernski ruž se uvek nanosi glatko i ravnomerno, a autentična brendirana maskara se ne kruni sa očiju.

Pročitajte još i: Gde uložiti, a gde uštedeti prilikom kupovine šminke?

 

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!