Kako da razlikujete originalnu i “fake” šminku

original i "fake" šminka

Da ne biste bacali pare na lažnu kozmetiku, koja se prodaje preko sumnjivih izvora, važno je da se informišete o onom šta tražite, odnosno kako da razlikujete originalnu od “fake” šminke.

Mnogi popularni kozmetički brendovi se često falsifikuju i prodaju putem online prodavnica (ali i u drogerijama) po bezobrazno visokoj ceni. Pošto kupovina “fake” šminke može da ugrozi vaše zdravlje, važno je da vašu kolekciju originalne šminke sačuvate od falsifikata. Ovi saveti vam mogu pomoći da najlakše otkrijete da li se radi o original ili “fake” šminki.

Razlike između original i “fake” šminke

Ukoliko želite da izbegnete neprijatna iznenađenja na vašoj koži, ne ustručavajte se da posetite zvanični sajt proizvođača i proverite listu kozmetičkih radnji gde možete da kupite autentične proizvode. To sigurno nije moguće na kioscima ili na ulici.

Svesni smo da su brendirani kozmetički proizvodi veoma skupi, ali često se prodaju i po sniženim cenama. Međutim, veliki popusti su često znak da se radi o “fake” proizvodima zato uvek pitajte osobu koja prodaje šminku da vam pokaže sertifikat o kvalitetu kozmetičkih proizvoda – ako odbije, ne kupujte kod nje.

Vrlo je važno da znate kada se neki kozmetički proizvod pušta u prodaju te da znate koje je veličine pakovanje, ali i njegovu boju, težinu i izgled slova. I u ovom slučaju najpouzdaniji izvor vam je zvanični sajt proizvođača na kojem možete uporediti original sa proizvodom koji želite da kupite. Kopije često prodaju u ambalažama sa cirkonima ili pogrešnim nazivom proizvoda.

Povezano: Novo u svetu šminkanja: Silikonski sunđer!

set-of-decorative-cosmetics.jpg

Proverite i bar kod i serijski broj proizvoda koji kupujete. Kod falsifikata prve 2-3 cifre bar koda se često ne poklapaju sa zemljom porekla koja je navedena na ambalaži ili samom proizvodu. Često na samom proizvodu ili na samoj ambalaži kozmetičkog proizvoda nedostaje i serijski broj, koji se, takođe, uglavnom ne poklapa sa serijskim brojem navedenim na kutiji. Originalni makeup proizvodi treba da sadrže i uputstvo na nekoliko jezika kako biste se upoznali sa njihoviim sastavom.

“Fake” šminka se uglavnom proizvodi u sličnim nijansama kao i original koji pokušava da kopira. Razlika nije zanemarljiva, a sve detalje o proizvodu koji želite da kupite pronaćićete na sajtu brenda.

Lažnjaci često imaju mnogo mana, kao što su sjaj u pretežno mat proizvodima ili nečistoće u kremastim proizvodima, a najčešće “fake” šminku otkriva neugodan ili intenzivan miris koji sadrži broje alergene.

Kada su četkice u pitanju, iako je moguća sličnost originalnog pakovanja i kopije, razlika je uočljiva u boji, veličini i kvalietu dlake. Dlaka treba da bude mekana, a ne gruba i oštra kao što je slučaj kod lažnjaka.

Prilikom kupovine šminke, uvek testirajte proizvode. Važno je da znate da originalne senke i rumenila trebaju da budu postojani tokom celog dana, pigmentirani i odlično se prenose iz pakovanja na kapak/obraze. Takođe, brendirani karmin se aplicira lagano i ravnomerno, a maskara ne treba da stvara grudvice.

Povezano: Bordo maskara – proizvod koji morate imati u svom neseseru u 2017. godini!

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!