6 različitih tipova seruma za lice i kako oni “rade” za kožu?

serumi

“One size fits all” filozofija odlično zvuči u teoriji, ali kada je reč o nezi kože – takav proizvod ne postoji! Svaka koža je jedinstvena i ima drugačije potrebe i ciljeve. Svako od nas ima različite probleme i nedostatke vezane za kožu, koje želimo da efikasno saniramo odgovarajućim proizvodima. Jedan od najvažnijih preparata na tom putu jeste serum za lice. Kako bismo vam razjasnili šta možete da očekujete od seruma, podelili smo ih u 6 kategorija! U nastavku upoznajte 6 vrsta seruma za lice i kako oni “rade” za kožu lica!

Vrste seruma

Serumi za lice su ciljani proizvodi koji sadrže visoku koncentraciju aktivnih sastojaka. Kao takvi, poboljšavaju teksturu kože, pružaju razne benefite i daju brzo vidljive rezultate. Postoje i serumi koji su kombinacija dva različita tipa, tako da ova lista nije konačna, ali je dobar početak da se upoznate sa tim šta koji tip seruma “radi” za kožu.

#1: Anti-age serumi

Serumi za lice su najpoznatiji po svojim anti-age svojstvima. Ovaj tip seruma tretira najčešće znakove starenja, a uz to, usporava ovaj prirodan proces. Ciljano deluju na postojeće fine linije, opuštenu kožu, bore, dok ujedno učvršćuju i “pumpaju” kožu iznutra. Anti-age serumi ubrzavaju smenu starih i novih ćelija kože, dok im ujedno pomažu da se obnove. Ovo podmlađuje kožu i izjednačava njenu teksturu.

serumi

Najčešći sastojci ovih seruma su retinol (derivat vitamina A). Ovaj tip seruma se najčešći koristi u većernjoj rutini. Ostali anti-age sastojci ovog tipa seruma su: voćne matične ćelije, žuti noćurak, vitamin C, peptidi, faktor rasta, AHA kiseline, kolagen, elastin.

#2: Posvetljujući serumi

Još jedna moćna karakteristika seruma jeste njihova sposobnost da posvetle bledu i umornu kožu lica. Posvetljujući serumi zaglađuju kožu, izbleđuju fleke i pege, ujednačavaju ten i smanjuju hiperpigmentacije. Posvetljujući serumi na koži ostavljaju prirodan, blistav sjaj. Ovaj tip seruma sadrži sastojke poput: zelenog čaja, ekstrakta sladića ili grejpfruta, i antioksidante, poput vitamina C i E.

Ostali poznati sastojci za posvetljivanje kože su: kojična kiselina, ferulična kiselina, peptidi, i optički difuzeri koji instantno daju prelepi sjaj koži.

Naša preporuka je Skinology Vitamin C serum za lice.

serumi

#3: Serumi protiv akni

Serumi koji se bore protiv akni su vaša karta za konačno rešavanje problema bubuljica i mitisera. Najčešće se borimo protiv akni, kada one izađu, ali cilj nege je zapravo da delujemo preventivno na njihovu pojavu. Serumi su dobar način da ih sprečimo. Ovaj tip seruma je formulisan sa malim molekulima koji lako penetriraju u kožu i dostavljaju aktivne sastojke. Zato su mnogo efikasniji od gelova i krema, koje deluju površinski.

Serumi protiv akni deluju pre nego što se one pojave. Mogu da pomognu kod izbleđivanja ožiljaka od akni, a ujedno uklanjaju nagomilane mrtve ćelije kože. Ovakvi serumi zatežu kožu, otpušavaju i minimizuju pore, upijaju višak masnoće.

Benefitni sastojci koji se nalaze u ovom tipu seruma su: salicilna kiselina, niacinamid, AHA kiseline, cink, biljni ekstrakti poput žalfije, matičnjaka, krastavca i zelenog čaja.

Predlažemo vam Skinology Niacinamid serum za lice.

serumi

#4: Hidratantni serumi

Kada je vaša koža suva i dehidrirana, ponekada kreme i tonici nisu dovoljni. Tu u igru uskaču serumi za lice. Ipak, serum za hidrataciju ne može da zameni vašu dnevnu kremu. Oni rade zajedno sa kremom, kako bi pojačali efekat hidratacije. Serumi za lice prodiru duboko unutar pora, kako bi pružili koži dnevnu dozu hidratacije. Krema se nanosi uvek posle ovih seruma, kako bi “zaključala” svu vlagu unutar kože.

Kako biste odabrali dobar hidratantni serum, potražite sledeće sastojke: glicerin, hijaluronsku kiselinu, aloe veru, ulje divljeg šipka, arganovo ulje, ružinu vodicu, jojobu i vitamin E.

Naš predlog je Skinology Hyaluron serum za lice.

serumi

#5: Eksfolijantni serumi

Eksfolijacija, odnosno, proces pilinga kože, je izuzetno važan korak u nezi, jer poboljšava ten, umanjuje fine linije i hiperpigmentacije. Koža mnogo sporije uklanja odumrle ćelije kako starimo – zato je piling neophodan. Eksfolijantni piling-serumi su lak i bezebdan način da vaša koža funkcioniše normalno i optimalno. Ovaj tip seruma se uvek nanosi noću, pošto kožu čini osetljivijom na sunce. Ujutru je obavezna SPF zaštita, ako koristite ovaj tip seruma.

Sastojci koje želite da potražite su: AHA kiselie, enzimi, mlečna kiselina, retinol, salicilna kiselina.

serumi

#6: Obnavljajući serumi

Kada je koži potrebna obnova i zaštita od spoljašnjih faktora – tu uskaču obnavljajući, reparativni serumi. Oni stimulišu prirodnu obnavljajući funkciju kođe. Izbleđuju ožiljke i štetu od UV zraka, dok stimulišu rast novih ćelija kože, i produkciju kolagena i elastina. Ovi serumi pomažu da epidermis zadrži optimalan nivo vlage i masnoće, kako bi koža bila hidrirana, jedra i glatka.

Glavni sastojci ovakvih seruma su: zeleni čaj, ceramidi, resveratrol, antioksidanti, eterična ulja, omega-3 masne kiseline, koenzim Q10 itd.

error: Content is protected !!