Manje je više: Šta NE TREBA često koristiti od kozmetike?

česta upotreba

U ponudi proizvoda za lepotu, nekada je teško odlučiti šta nam je potrebno, tako da se često zna desiti da kupimo više kometike nego što nam realno treba. Sa čestom kupovinom, dolazi i do česte upotrebe, jer naravno, želimo da iskoristimo svaki dinar koji smo uložili u neki proizvod. Ipak, neke kozmetičke proizvode ne treba koristiti često, jer tako možete naneti više štete nego koristi. U nastavku otkrivamo koji su to!

Ove proizvode ne treba često koristiti u nezi kože

#1: Retinolski serum

Retinol je poznat kao zlatni standard borbe protiv starenja, ali i kao sastojak koji izaziva najviše iritacija kože – posebno ako koristite preparate sa visokim procentom ovog sastojka. Ukoliko vam je koža osetljiva, trebalo bi da posebnu pažnju obratite na učestalost korišćenja retinola. Stručnjaci uvek savetuju da počnete sa nešto ređom upotrebom retinola – 2 puta nedeljno, i onda ga počnete koristiti sve češće i češće. Ipak, neka to ne bude svakog dana, već najčešće – svakog drugog dana. Ovo je dovoljno da osetite benefite retinola, ali bez neželjenih iritacija i isušivanja kože.

Povezano: 6 razloga zašto vaš retinol ne daje željene rezultate

#2: Serum sa čistim vitaminom C

Ukoliko vaš serum sadrži askorbinsku kiselinu, kao aktivni oblik vitamina C, u tom slučaju ga možete koristiti jednom u dva dana! Zašto? Vitamin C se zadržava u koži čak dva dana, tako da nije potrebno da kožu izlažete visokim dozama čistog vitamina C svakodnevno. Ukoliko vaš serum sadrži neki od derivata vitamina C, u tom slučaju ga možete koristiti svakog dana.

#3: Maske za lice

Bilo da se radi o maskama za čišćenje, hidrataciju ili zatezanje lica, maske su predviđene da se koriste 1-2 nedeljno. One sadrže veću koncentraciju sastojaka, koji momentalno deluju, i čine deo vašeg ”SPA” rituala kod kuće. Zato vam predlažemo da maske za lice koristite prema upustvu, svega 1-2 nedeljno.

#4: AHA kiseline

Ako ne možete da ”živite” bez omiljenog kiselinskog tonika ili seruma – ipak proredite njegovu upotrebu. AHA kiseline deluju tako što rastvaraju ”međućelijski” lepak između mrtvih ćelija kože, čime uzrokuju da se one odvoje i ”spadnu”, otkrivajući nežniju, mekšu kožu ispod. Kako kiseline spadaju u iritanse, savetujemo vam da proredite njihovo korišćenje, na 2-3 puta nedeljno. Formule sa visokom koncentracijom (piling-maske sa 15-20% AHA), koristite svega jednom u 7-10 dana.

Pročitajte još i: 6 tajni super-modela kojima održavaju kožu lica

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!