Lekcija iz hemije: Zašto je pH nivo važan u nezi kože?

ph nivo kože

Iako vas hemija možda nije zanimala kada ste bili djaci, ona je itekako važna za negu kože! A pogotovo pH nivo za koji ste možda već čuli – on iznosi 5.5 za nivo kože. U nastavku saznajte zašto je ovaj broj važan i zašto pH vrednost utiče celokupnu negu.

Šta je pH vrednost kože?

Naša koža ima tanki zaštitni sloj na površini – on se sastoji iz sebuma, a kada se sebum pomeša sa amino kiselinama iz znoja, stvara se pH vrednost kože.

Postoje 3 osnovna nivoa na pH skali – kiseli (u koji spada i koža sa vrednošću 5.5), neutralni i alkalni. Nivo pH vrednost se menja,u zavisnosti od kontakta kože sa proizvodima, zagađenjem… Bilo da ode u kiseli ili alkalni nivo, važno je da znate par trikova koji će joj povratiti balans.

ph vrednost kože

Kako funkcioniše pH nivo kože?

pH vrednost je mera kiselosti ili alkalnosti površine kože. Prirodna pH vrednost kože je između 5.5. i 6.5, tako da spada u blago kiselu kada je savršeno izbalansirana. Ovo sprečava kožu da se previše isuši ili umasti. Želimo da nam koža bude na tom pH nivou kako bi funkcionisala najbolje što može.

Koja je razlika između kiselog, neutralnog i alkalnog?

Skala pH vrednosti ide od 1-14. Kada je koža “kiselija”, ona se onda više masti, na nižoj pH vrednosti. Ako je neutralna, biće oko 7, što je previše alkalno za potrebe kože, a ukoliko je alkalna (viša na pH skali), biće suvlja.

Povezano: 8 mitova o nezi kože u koje morate prestati da verujete

Šta utiče na pH nivo?

Bukvalno sve što radimo utiče i menja pH nivo kože – od šminke koju nosimo, znojenja dok vežbamo, kvaliteta vode iz česme kojom se umivamo, baš sve! Ako je voda kojom perete lice previše tvrda, preporuka je da kožu prebrišete flaširanom vodom ili kišnicom kako bi ste uklonili teške minerale sa površine.

neizbalansirana koža

Kako da znate da vam je koža neizbalansirana?

Kada je koža van svoje pH ravnoteže, primetićete mnogo karakteristika koje odgovaraju različitim stnajima kože: na primer, možete imati dehidriranu kožu uz istovremene, akne, ili imate suvu kožu, a masnu T zonu na kraju dana. Balansirana koža ne pokazuje ove ekstreme simptoma.

Povezano: Hladna vs. topla voda – koja je bolja za umivanje?

Kako vratiti koži balans?

Najbolji plan kako da koža ostane u svom prirodnom balansu, jeste da koristimo proizvode koji ne narušavaju kiselinsku barijeru ili hidro-lipidni film, koji štite kožu od bakterija i gubitka vode. Ako je ovaj sloj vode i masnoće na koži zdrav, ona će sijati i biti blistava.

Dobra koža počinje dobrom hidratacijom, zato unosite mnogo tečnosti, redovno čistite kožu nežnim čistačima i hidrirajte je serumima i kremama. Tokom dana povratite balans kožu uz face-mist sprej za osvežavanje lica.

Mi vam predažemo Skinology Umirujuću kremu za lice, koja momentalno smiruje iritacije i vraća koži njen balans.

Pročitajte još i: 10 iznenađujućih načina kako pušenje utiče na zdravlje i izgled kože

error: Content is protected !!