Nega kože tinejdžera: Odakle početi?

nega kože tinejdžera

Akne, mitiseri i masna koža su na vrhu liste tinejdžerskih problema sa kožom. Ovi izazovi se veliki za tinejdžere, jer hormonske promene dovodoe do uvećanja lojnih žlezda koje kožu čine masnijom i sklonom aknama. Zato je vrlo važno da podstaknete vaše tinejdžere da krenu da brinu o koži, kako bi kroz ovaj period prošli što bezbolnije – sa negovanom kožom.

Osam saveta za negu kože tinejdžera

Objasnite vašem tinejdžeru zašto je važno da počne sa negom kože još u ovom nežnom uzrastu! Mi vam donosimo najbolje savete dermatologa, koji će vam pomoći da ih usmerite.

#1: Redovno čišćenje kože

Ako je koža vašeg tinejdžera masna (što je vrlo verovatno), onda će mu odgovarati penasti čistač u formi gela ili penice. Ukoliko je vaš tinejdžer ćerka, postarajte se da prvo ukloni šminku, a da potom očisti lice penastom umivalicom. Ukoliko treniraju neki sport, posavetujte ih da lice očiste PRE treninga, kako znoj ne bi zapušio već nečiste pore.

čišćenje kože tinejdžera

#2: Skidanje šminke pre spavanja

Tinejdžerke sve ranije eksperimentišu sa šminkom: zato je vrlo važno da ih podučite o važnosti uklanjanja iste pre spavanja. Dobra micelarna voda ili mleko za čišćenje uz pamučne tufere su sve što im je potreno da uklone šminku. Ukoliko je vaša tinejdžerka lenja posle izlaska ili žurke, da se još bavi skidanjem šminke, nabavite joj micelarne maramice kojima može da u par poteza skine šminku.

Povezano: Nega kože prema svakom životnom dobu – Tajne i saveti

#3: Kontrola mašćenja kože

Niko ne želi da se sija kao tepsija tokom celog dana, zato postoje 3 osnovna koraka kako biste delovali da smanjeno lučenje sebuma: čistač za lice na bazi salicilne kiseline, potom prajmer za šminkanje za kontrolu sjaja i papirići za matiranje lica.

#4: Piling je važan

Uklanjanje mrtvih ćelija kože je ključno u borbi protiv masne tinejdžerske kože sklone aknama: odaberite lagani piling koji nije previše agresivan, i primenjujte ga jednom nedeljno.

piling kože

#5: Odaberite prave proizvoda za akne

Odaberite liniju za negu kože namenjenu aknoznom i problematičnom tipu, koja sadrži najčešće sve što vam treba za negu lica: mleko, tonik i kremu. Ukoliko vašem tinejdžeru često izlaze upaljene akne, dobra ideja je spot tretman u tubici, koji će naneti direktno na bubuljicu.

Povezano: Masna i problematična koža lica – Kako da konačno rešite ove probleme?

#6: Neka ne dele šminku

Iako vaša ćerka misli da je dobra ideja da deli maskaru ili karmin sa drugaricom – znajte da je najgore što može da uradi svojoj koži! Deljenjem šminke dele se i bakterije koje žive na koži, koje mogu izazvati upale.

Za masnu kožu tinejdžera koja je sklona aknama predlažemo Skinology SKIN RESCUE gel kremu sa niacinamidom i pantenolom.

#7: SPF krema je obavezna

Iako vaš tinejdžer ima tek 17 godina, sigurno želi da ima lepu i zdravu kožu u decenijama koje dolaze. Korišćenje SPF faktora takođe sprečava tamnjenje ožiljaka od akni. Zato mu nabavite laganu gel kremu sa SPF faktorom, i naučite ga kako da je koristi: kao poslednji korak pre izlaska iz kuće, i da je obnavlja na svaka dva sata, posebno ako se bavi sportom napolju.

#8: Posetite dermatologa

Ako vaš tinejdžer pati od težih oblika akni i upala kože, poseta dermatologu je obavezna. Određena stanja kože, ako se ne tretiraju na vreme, mogu ostaviti trajne posledice u vidu ožiljaka i hiperpigmentacija. Dermatolog će pregledati kožu i preporučiti medicinske proizvode za čišćenje i negu, koji će delovati efikasnije od onih iz drogerije.

Pročitajte još i: Potkožne bubuljice – Kako da ih pravilno tretirate kod kuće?

error: Content is protected !!