Hladna vs. topla voda: Koja je bolja za umivanje?

Ako nas pratite, onda se verovatno pobožno brinete o svojoj koži: koristite sredstvo za umivanje lica, serum, kremu, antirid, a iz kuće ne izlazite bez SPF faktora! Naravno, najbolja skincare rutina je u detaljima! Svaku rutinu počinjete sa umivanjem lica, ali znajte da je ono veoma važno baš kao i sredstvo koje koristite. Voda kojom se umivate mora biti prave temperature, a u nastavku otkrivamo da li je bolja topla ili hladna!

Topla vs. hladna – koja je bolja za umivanje?

Šta topla voda radi vašoj koži?

Dok je vreo tuš i kupatilo pune pare veoma opuštajuće u datom trenutku, ovo nije najbolja opcija za kožu lica. Ako se umivate dok se tuširate vrelom vodom – znajte da ona može povećati nivo njene osetljivosti posle čišćenja. Ono što je gore, super vruća voda može isušiti kožu, i skinuti njena prirodna ulja. Ovo je posebno neprijatno ako imate suvu kožu, ali isto je nepoželjno ako imate masnu – jer će koža odgovoriti lučenjem još više sebuma.

umivanje

Šta hladna voda radi vašoj koži?

Dermatolozi se slažu da hladna voda tokom umivanja deluje kao adstrigent, i da privremeno može umanjiti nadutost (kada se tek probudite) ili suziti pore. Prskanje hladne vode po licu vas može razbuditi, a svakako deluje osvežavajuće. Ipak, izbegavajte da se umivate samo i isključivo hladnom vodom. Ponekad je sasvim poželjno, kao poslednji pljusak vode na kraju umivanja.

Povezano: Zašto treba da izbacite sapun iz rutine umivanja lica?

Koja je temperatura vode najbolja za umivanje?

Ovo ne znači da treba da stojite iznad lavaboa sa termometrom, kako biste pogodile idealnu temperaturu vode, već samo treba da je podesite prema osećaju. Neka vaša idealna voda za umivanje bude mlaka, negde između hladne i tople je idealna. Mlaka voda daje najbolje rezultate u nezi kože.

Dermatolozi podsećaju da je većina proizvoda za negu i čišćenje kože kreirano imaju na umu ovu idealnu temepraturu vode. Takođe, sredstvo za umivanje poput pene ili gela će najbolje peniti i ukloniti nečistoće ako se meša sa makom vodom.

umivanje

Ovo su pravi razlozi zašto voda treba da bude mlaka dok se umivate. Ujedno – izbegavajte čišćenje lica dok ste pod tušem, jer se voda za tuširanje najčešće mnogo toplija od one preporučene za delikatnu kožu lica.

Povezano: “Double-cleansing” – duplo čišćenje kože za savršen ten

Najbolji saveti za umivanje:

  • Budite nežne – ako grubo i predugo trljate lice dok nanosite sredstvo za umivanje, koža će reagovati crvenilom i iritacijom. Želite da nežno umasirate proizvod vrhovima prstiju, i potom da ga isperete mlakom vodom. Posebno budite nežne dok sušite lice – nikako ga ne trljajte peškirom. Nežno potapkajte višak vode.
  • Hidrirajte se odmah posle umivanja – vlaženje je ultimativni cilj svake skincare rutine. Zato nanesite serum ili kremu na lice odmah posle umivanja, dok je koža vlažna. To će “zaključati” svu hidrataciju unutar kože.
  • Ne preterujte – čišćenje je važan korak u nezi kože, ali je moguće sa njim i preterati. Zato ga ograničite samo na jutarnje i večernje čišćenje, kao i na čišćenje kože posle treninga i sportskih aktivnosti.

Pročitajte još i: Vodič – kako da odaberete idealan proizvod za čišćenje kože?

Mi vam predlažemo umivanje Skinology mlekom za čišćenje lica, a preporučujemo NEUTRALNO mleko, jer će odgovarati svim tipovima kože.mleko

error: Content is protected !!