3 saveta kako da izbegnete kontaminaciju kozmetike

kontaminacija kozmetike

Ako vam se kreme za lice pokvare pre nego što uspete da ih potrošite, možda je problem u tome što nečistim rukama uzimate proizvod. Kontaminacija kozmetičkih proizvoda je čest problem, a zato se nameće pitanje: kako da učinimo kozmetiku bezbednom i da joj time produžimo rok trajanja. Zato vam u nastavku otkrivamo kako da bezbedno koristite kozmetičke proizvode, bez unošenja bakterija i kontaminiranja vaše omiljene kreme.

Zašto se kozmetika brzo pokvari?

Postoji puno razloga zašto se kozmetički preparat “pokvari” pre isteka roka trajanja, a jedan od najčešćih razloga je kontaminacija proizvoda od strane korisnika. Umakanje prstiju u teglicu kreme može dovesti do zagađenja proizvoda bakterijama, posebno, ako vam prsti nisu čisti. Takođe, četkica maskare, koja dodiruje trepavice pa se potom ponovo vraća u bočicu je jedno od najgorih tla za razvoj bakterija. Zato se maskara menja posle 2-3 meseca upotrebe.

Proizvodi u teglicama

Konstantno umakanje prstiju u proizvode koji su pakovani u teglice, zbog svoje gustine, može dovesti do širenja bakterija unutar proizvoda. Potom, ako iste prste umačate u drugi proizvod, širite kontaminaciju između proizvoda. U teglice se obično pakuju gušći skincare proizvodi, poput krema, maski, pilinga i drugih.

kontaminacija kozmetike

Pravilno formulisani proizvodi sadrže bezbedne konzervanse ili emulzifikaotre koji će se odupreti riziku kontaminacije. Ali, prirodni proizvodi, koji ne sadrže konzervanse se ne mogu koristiti duže od nekoliko nedelja i posle toga se moraju baciti.

Povezano: Koji je rok trajanja svakog kozmetičkog proizvoda?

Kako da ostanete bezbedni?

#1: Operite ruke pre korišćenja kreme

Ako koristite proizvode u teglicama, obavezno temeljeno operite ruke, pre umanja prstiju u njih. Vaše lice takođe mora biti očišćeno i umiveno.

#2: Koristite špatulice ili štapiće za uši

Uz neke kreme se dobijaju male plastične špatule, koje služe da se kreme bezbedno izvadi iz teglice, bez rizika kontaminiranja. Ako nemate špatulice, i običan štapić za uši će biti od koristi. Nikada nemojte umakati isti štapić dva puta.

kontaminacija kozmetike

#3: Pređite na tube i pumpice

Razmislite o tome da sledeći put kupite kremu koja je pakovana u tubicu ili pumpicu, kako ne biste morali umakati prste u sadržaj kreme. Na taj način, proizvod će ostati nezagađen, i moćićete ga iskoristiti do kraja, bez rizika od kvarenja.

Nemojte predugo čuvati proizvode

Još jedan razlog zašto se kozmetika kvari, jeste taj što se čuvaju predugo. Ako se proizvod počeo razdvajati, promenio je boju ili miris – rešite ga se! Kupujte proizvode sa jasno označenim rokom trajanja, i bacajte ga čim on istekne. Jako je važno da koristite samo sveže proizovde, i da izbegavate duplo umakanje prstiju u teglice, kako biste izbegli kontaminiranje.

Pročitajte još i: Da li je prirodna kozmetika ujedno i bolja od komercijalne?

error: Content is protected !!