Da li je PRIRODNA kozmetika ujedno i bolja od komercijalne?

Tržište prirodne kozmetike cveta, a organska nega kože, kose i tela je popularnija nego ikada. Zašto je prirodna kozmetika odjednom zadobila tolike kupce? Top tri razloga anketiranih potrošača za prelazak na prirodnu negu je što ona ne sadrži hemikalije, što je nežnija prema koži i zbog činjenice da su cruelty-free i eco-friendly. Ali – da li je prirodna kozmetika ipak bolje rešenje od komercijalne?

Da li su gore navedene tvrdnje istina? Da, većina brendova prirodne kozmetike ne testira na životinjama, ne koristi sastojke životinjskog porekla i poštuje okolinu. Zaista, većina prirodne kozmetike je lišena hemikalija poput parabena, silikona i sulfata. Ali činjenica da je nežnija na koži i zato bolje rešenje za osetljiv tip kože – nikako nije istina, čak naprotiv!

Sastojci prirodne kozmetike: Za i protiv

Prirodna kozmetika se proizvodi od ne-veštačkih sastojaka poput prirodnih ulja, biljaka, voćnih ekstrakata i voćnih kiselina. Ovi sastojci efikasno tretiraju kožu i kosu i hrane je. Većina prirodnih kozmetičkih proizvoda sadrži jake antioksidante koji usporavaju procese starenja. Korišćenje prirodne kozmetike jeste jedan od boljih načina da kožu održavamo zdravom i negovanom.

prirodna kozmetika

Ipak – ako mislite da je sve što dolazi iz prirode bolje za vašu kožu, nemojte se prevariti! Neki prirodni sastojci su potencijalni iritansi i mogu biti čak i opasni za zdravlje kože. Naime, ne postoje nikakva relevantna i objavljena istraživanja koja dokazuju da su organski sastojci superiorniji u odnosu na neorganske ili sintetičke.

Loša strana prirodne kozmetike

Prirodni sastojci poput mente, eukaliptusa, lavande, ruzmarina ili eteričnih ulja se često mogu naći u sastavu prirodnih proizvoda. Ali, da li ste znali da su mnoga istraživanja otkrila iritabilnost ovih supstanci. Naime, kada je koža iziritirana ovim sastojcima, kolagena vlakna pucaju, i oštećuju njeno svojstvo zaceljivanja.

Neki prirodni sastojci mogu uzrokovati i osetljivost kože, pa čak i alergijusku reakciju. To su sastojci poput citrusa, limunove trave, ulja geranijuma, ulja lavande, hamamelisa i ylang-ylanga. Iako dolaze iz prirodnih izvora, ovi sastojci mogu uzrokovati suvoću, crvenilo i perutanje kože.

Povezano: 6 mitova u koje verujemo zahvaljujući proizvođačima kozmetike

prirodna kozmetika

Presuda?

Da li to onda znači da je sva prirodna kozmetika loša? Naravno da ne – isto kao što nije loša ni sva komercijalna kozmetika, napravljena od kombinacije prirodnih ekstrakata i sintetičkih sastojaka. Postoje zaista sjajni prirodni proizvodi koji su efikasni prema koži i u isto vreme nežni. Sastojci poput kokosovog ulja, aloe vera, ulja avokada, krožanih koštica, argana itd. su potpuno bezbedni sastojci.

Ali opet ponavljamo – nema dokaza da je prirodna kozmetika bezbednija za vašu kožu u odnosu na standardnu kozmetiku. To što sastojak dolazi iz Majke Prirodne, ne znači da je automatski bolji za vas, niti ako je sastojak kreiran u laboratoriji znači da je loš. Samo analiziranjem INCI liste sastojaka i formula možete proceniti da li će proizvod biti dobar za vašu kožu.

Povezano: Evo koje kozmetičke sastojke treba da izbegavate i zašto su štetni!

prirodna kozmetika

Znanje je moć!

  • pročitajte sastav kozmetičkog proizvoda pre nego što ga kupite.
  • testirajte proizvode pre kupovine – kroz mini pakovanja ili testere
  • pre korišćenja novog proizvoda uradite “patch” test – nanesite malu količinu kreme, losiona ili gela na unutrašnjost podlaktice, ili na kožu vrata kako biste videli da li ćete odreagovati na neki od sastojaka, pre nego što ga nanesete na lice ili celo telo.

Pročitajte još i : Zašto kvalitetna kozmetika ne može da bude jeftina?

 

error: Content is protected !!