Koliki je ROK TRAJANJA svakog kozmetičkog proizvoda?

rok trajanja kozmetike

Hajde da budemo iskrene, i da priznamo da retko kada gledamo koliki je rok trajanja naših kozmetičkih proizvoda. Verovatno svaka od nas u svom kupatilu i neseseru ima neke proizvode koji su stariji od godinu ili dve. Istina je da svaki tip kozmetičkog proizvoda ima određeni rok trajanja. Osim što imaju smanjenu efektivnost, proizvodi sa isteklim rokom mogu izazvati iritacije kože, a potencijalni su rasadnici mikroba. Zato pročitajte naš kratki vodič o rokovima trajanja šminke i kozmetike.

Kada jednom načnete novi kozmetički ili make-up proizvod, njegov “sat” počinje da otkucava. Naime, jednom otvoren, on biva izložen svetlosti, vazduhu, i mikrobima koji ga polako uništavaju. Čak i ako je zatvoren, faktori poput vlage i toplote mu mogu naštetiti. Proizvodi poput teglice kreme u koju svaki dan umačemo prste su veoma pogodno tlo za razvoj bakterija, koje nesvesno unesemo u kremu.

Takođe, šminka koju možda delimo sa drugaricom ili sestrom može postati pogodno tlo za razmnožavanje bakterija i spora buđi koje mogu naneti veliku štetu našem licu. Zato je neopohodno da vodimo računa o rokovima trajanja pojedinih kozmetičkih proizvoda.

Kako da proverite rok trajanja kozmetike?

Kozmetika napravljena u Evropskoj uniji ima obavezu da na ambalaži odštampa rok trajanja. Međutim, regulativa u Americi, ne obavezuje proizvođače da eksplicitno navedu datum. Zato svi proizvodi kao glavnu smernicu imaju naveden simbol otvorene teglice sa brojem (PAO date /period after opening/).

Taj broj označava broj meseci NAKON otvaranja proizvoda tokom kojih ga možete nesmetano koristiti. Ovaj simbol je odštampan na svoj šminki i kozmetici koja nema naveden datum roka upotrebe. Dakle, ako je označen broj 12 unutar simbola otvorene tegle, to znači da taj proizvod možete bezbedno koristititi čak 12 meseci od otvaranja.

Rok trajanja kozmetičkih proizvoda nakon otvaranja

Kozmetika

 • kreme za lice i serumi – od 6 meseci do godinu dana
 • kreme za lice protiv bora i akni sa aktivnim sastojcima poput retinola, salicilne kiseline, vitamina C – do 6 meseci
 • kreme za okoloočno područje – do 6 meseci (generalno sve što ide oko očiju treba češće menjati)
 • kreme sa zaštitnim faktorom od sunca – do godinu dana
 • mleka, losioni za telo i ulja za telo – do godinu dana
 • šamponi, regeneratori, maske za kosu, stajling proizvodi, pasta za zube – do 2 godine
 • dezodoransi, sapuni, vodice za ispiranje usta, gelovi za tuširanje – do 3 godine
 • parfem – do 2 godine, ako ga čuvate na hladnom i mračnom mestu, i duže

Rok trajanja kozmetike

Šminka

 • tečni puder, korektor i prajmer – od 6 meseci do godinu dana
 • rumenilo, bronzer i puder u kamenu – do 2 godine
 • karmini i sjajevi za usne – neotvoreni 2-3 godine, a posle otvaranja 18 meseci
 • maskara i ajlajner – neotvoreni do 2 godine, nakon otvaranja 3-4 meseca
 • olovke za oči i usne – čak do 2 godine, posle stajanja ih zarežite i istrljajte vrh alkoholom
 • kremaste senke i rumenila – od 6 meseci do godinu dana
 • senke za oči – 2-3 godine
 • lak za nokte – jedna godina

Rok trajanja šminke

Kako da prepoznate da je proizvod za bacanje?

Čak i ako vaš beauty proizvod nije dostigao preporučeni broj meseci u upotrebi a ima neku od sledećih karakterisitka – bacite ga odmah. Ako osetitite promenu u mirisu proizvoda, teksturi, boji, ako se vaš sjaj za usne razvlači i lepi, a kremaste senka je skorela, ako se odvajaju uljana i vodena faza u kremama i losionima – vreme je za doviđenja. Isto, ako karmini i ulja imaju miris na užeglo, ako se teško nanose, mrve i krune – vreme je za kantu za smeće.

Pripazite na rok trajanja kozmetike

Kako da čuvate kozmetiku?

Birajte pakovanja u koja ne ulazi vazduh: dakle, pakovanja u tubicama ili sa pumpicama. Zapamtitebakterijama potreban vazduh da prežive. Uvek operite ruke pre nanošenja kozmetike ili šminke, pogotovo ako nanosite onu u teglici. Čuvajte kozmetiku na mračnom i hladnom mestu. Kupatilo je zapravo najgore  moguće mesto u kući za čuvanje kozmetike: toplo je, vlažno i osvetljeno. Ne držite proizvode izložene direktnom suncu, npr. u kolima ili na prozoru stana. Ne dodavajte vodu u osušene proizvode poput maskare ili ajlajnera.

Kozmetika u tubi

Nemojte deliti kozmetiku i šminku sa drugima. Ako ste zaradili infekciju oka, bacite maskaru i ajlajner koje ste koristili, jer je velika šansa za reinfekciju. Senke za oči možete poprskati apotekarskim alkoholom i tako dezinfikovati. Nemojte “lagerovati” kozmetiku i kupovati zalihe proizvoda koje dugo trošite, jer je velika šansa da će im pre isteći rok nego što će doći na red. Ili ako već imate zalihe, čuvajte ih u frižideru ili na jako hladnom i mračnom mestu, ne otvarajući ih.

Pročitajte još i: Produžite vek trajanja vašoj maskari – 2 trika

Kako da vam brijač traje duže?

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!