8 feng-šui saveta za mali stan: Dobra energija u malo kvadrata

feng shui

Ako živite u malom prostoru, onda znate koliko je izazovno održavati ga i organizovati ga kako bi se samo dobra enegija skupljala u njemu. Ovo je pogotovo teško jer u malom stanu često nema odvojenog prostora za život, rad i spavanje. Ali to ne znači da u malom broju kvadrata ne možete praktikovati drevnu kinesku veštinu feng-shui-ja: balansiranje energije zvane chi u vašem životnom ili poslovnom prostoru.

Šta je feng-shui?

Feng-shui je drevna kineska praksa balansiranja i uređenja energije koja se zove chi, a odnosi se na vaš životni, poslovni prostor i baštu. Pravilna praksa feng-shuija će korigovati negativnu energiju, a stvoriće mnogo pozitivniju energiju koja će povoljno uticati na vaše zdravlje, bogatstvo i ljubavni život.

U feng-shiju jednostavnost i minimalizam u uređenju prostora donose harmoniju i zadovoljstvo. Kada dekorišete stan sa previše nameštaja i ukrasa, stvarate zakrčenje i nered. Oni prave energiju koja stagnira i zbunjuje, a na taj način se crpi energija od vas.

stan

Feng-shui u malom prostoru

Mali stan ili kuća su veliki izazov ako želite da chi energija slobodno cirkuliše. Zato su dve osnovne veštine koje morate da savladate kada je reč o feng-shuiju: svakodnevno sklanjanje nereda i suptilna veština kreiranja skladnih odvojenih jedinica unutar otvorenog prostora. Lako možete podeliti radni prostor od spavaćeg dela ili kuhinju od dnevne sobe uz pomoć tipičnih feng-shui pregrada: paravana, panela, visokih biljaka, polica za knjige ili reda zavesa.

1. Ulazna vrata i predsoblje

U feng-shuiju, ulazna vrata su “usta” Chi energije. Pogotovo što je vaš stan mali, veoma je važno da imate otvoren i jasan ulaz, kako biste dopustili da više energiju uđe i hrani vaš životni prostor. Zato uklonite obuću, odeću, kapute i sve nepotrebne stvari koje zakrčavaju vaš ulaz i predsoblje. Na ovaj način, dopustićete pozitivnoj chi energiji i vrednim životnim prilikama da uđu bez obzira.

ulazna vrata

2. Okrečite stan u belo uz jedan zid u boji

Boja u feng-shuiju leči energiju i menja raspoloženje onoga ko živi u prostoru. U malom prostoru, bela boja će vizuelno proširiti vaš prostor. Ova boja takođe pripada elementu Metala. Odlična je da rastera negativnu energiju, bolest i lošu sreću. Sa praktične strane, bela boja zidova naglašava oblik nameštaja. Ako želite da izbegnete “bolničku” notu belih zidova, okrečite jedan od zivoda u akcentnu boju koja će dati dubinu vašem prostoru.

3. Spavaći prostor

Prema feng-shuiju, spavaći prostor je jedan od najvažnijih delova kuće. On utiče na ličnu energiju povezanu sa emotivnim i mentalnim kapacitetom, bogatstvom, kreativnošću, ljubavi i plodnosti. Postavite krevet tako da nije u liniji sa ulaznim vratima stana. Nikada nemojte krevet staviti bočno uza zid: neka bude bar 25 cm sa obe strane za laku dostupnost.

Povezano: Feng shui pravila koja privlače ljubav

To je prostor za odmor i spavanje. Zato izabacite televizor, dečije igračke ili prostor za učenje iz spavaće sobe. Fotografije koje držite u spavaćoj sobi neka budu samo one sa vašim partnerom. Neka sve što imate u spavaćoj sobi bude u paru: dve sveće, dve stolice, dve lampe itd.

Spavaća soba

4. Ogledalima proširite prostor

Ogledala proširuju prostor, privlače svetlost kao i vodenu energiju feng-shuija. Ona reflektuju stvari u kojima uživate. Najbolja ogledala za vaš mali stan jesu ona velika, koja će se slagati sa vašim dekorom i doneti više svetla i sobu koja diše. Najbolji delovi za ogledalo prema feng-shuiju jesu istok, jugoistok i sever vašeg stana.

5. Kuhinja kao simbol bogatstva

Feng-shui smatra kuhinju važnim delom stana jer simboliše vaše materijalno bogatstvo. Ako stvorite pozitivnu energiju u kuhinji, imaćete skladno mesto za pripremu obroka. Bela ili žuta su dobre boje za kuhinju. Neka bude uvek čista, svetla i dobro provetrena.

Ne trpajte kuhinjske aparate po radnoj površini. U maloj kuhinji je teško naći prostor za skladištenje, ali kombinujte otvorene i zatvorene police. Ovo će omogućiti bolji protok energije, ali ne pretrpavajte otvorene police. Dobro je dodati saksije sa začinskim biljem u kuhinju.

Kuhinja

6. Kupatilo prema feng-shuiju

Prema veštini feng-shuija, kupatilo je prostor koji crpi energiju iz drugih prostorija, a ima i tendenciju da se zatrpava starima. Kako biste otklonili negativnu enegiju iz malog kupatila, odaberite belu boju koja će dominirati. Neka bude dobro osvetljeno prirodnim ili veštačkim svetlom, ali i provetreno.

Ubacite biljku u saksiji kako biste očistili prostor od lošeg chi-ja. Izbegavajte teške tepihe, mokre peškire i bade-mantile koji vise, jer zarobljavaju loš chi. Umesto toga, držite ih van kupatila, ili složene u ormarićima. Takođe, popravite sve cevi i česme koje kaplju, jer to takođe donosi loš chi.

error: Content is protected !!