Kako da se efikasno izborite sa PERUTI?

perut

Perut je specifičan problem vlasišta koji pogađa čak oko 87% populacije. Iako nije zdravstveni problem, već isključivo estetski i kozmetički, borba može biti duga i uporna. Nikome nije prijatno da ide naokolo sa belim ljuspicama po kosi i odeći. Zato vam donosimo top savete i preporuke proizvoda kako da smanjite i čak potpuno uklonite perutanje skalpa.

Perut su zapravo ljuspice mrtve kože skalpa, koje otpadaju u prekomernoj količini. Najčešće su masne i belo-žućkaste. Ova pojava je najčešće propraćena dosadnim svrabom i crvenilom. Iako je najčešća zabluda da perut izaziva suvoća – istina je drugačija: perut izaziva specifična gljivica koja se hrani sebumom i mrtvim ćelija kože, uzrokujući da se one brže i brže ljuspaju. Perut je često izazvana i neadekvatnom negom – jakim agresivnim šamponima koji oštećuju skalp.

Pitanje koje muči i žene i muškarce – da li postoji lek za perut? Istina je da se perut može drastično umanjiti odgovarajućim preparatima specijalno formulisanim za ovu problematiku, ali i promenom navika.

Povezano: Maska protiv peruti od luka, aloe vere i maslinovog ulja

Borba protiv peruti: saveti + proizvodi

Perite kosu dovoljno često

Iako dermatolozi upozoravaju da će prečesto šamponiranje skinuti potrebna prirodna ulja sa temena i uzrokovati iritaciju, takođe ukazuju da neredovno pranje kose može da pogorša perut. Ako ne perete kosu dovoljno često, a imate perut, uzrokovaćete da se više masnoće i mrtvih ćelija skupi na skalpu, što je idealno za gljivicu koja je izazivač peruti.

Pranje kose

Šampon protiv peruti

Običan, drogerijski šampon može samo da pogorša stanje. Zato morate odabrati kvalitetan profesionalni ili medicinski šampon protiv peruti koji sadrži neki od sastojaka poput: cink-piritona (smanjuje upalu), selen-sulfida (smanjuje upalu), ketokonazola (protiv gljivica), salicilnu kiselinu (pomaže eksfolijaciji skalpa).

Naša preporuka je Revlon Intragen Dandruff Control šampon, koji se spojem nauke i kozmetike uspešno bori protiv peruti uz dokazane rezultate: čak 100% ispitanika je prijavilo značajnu redukciju perutanja temena nakon samo jedne nedelje.

Osim njega, uspešno se protiv peruti bori i Subrina Professional šampon protiv peruti sa ehinaceom i cinkom.

Tretman za kosu protiv peruti

Ako se uporno borite sa peruti, a ona i dalje ne prestaje – šampon morate udružiti sa odgovarajućim losionom tj. leave-in tretmanom protiv peruti. Ovi proizvodi se nanose na teme, a sadrže gore pomenute sastojke u većoj koncentraciji i što je najbolje – ne ispiraju se. Najbolje da uparite šampon i tretman iz iste linije, pošto sadrže komplementarne sastojke.

Naša preporuka su tretmani odgovarajući gore navedenim šamponima – Revlon Intragen Dandruff Control tretman protiv peruti i Subrina Professional losion protiv peruti.

tretman protiv peruti

Ulje čajevca

Prirodno eterično ulje čajnog drve je poznato kao adstrigent (skuplja pore), ali i po svojim fungicidnim i antibakterijskim svojstvima. Pokazalo je odične rezultate u borbi protiv peruti i mašćenja kose: možete utrljati nekoliko kapi na skalp kako biste smirili svrab i mašćenje kose. Isto tako možete dodati nekoliko kapi u vaš šampon koji koristite, radi borbe protiv peruti.

Mi vam savetujemo Prima Essentials eterično ulje čajnog drveta.

Redovno češljajte kosu

Ako se očešljate jednom u dva dana – činite veliku grešku. Redovno češljanje kose, ujutru i uveče pomaže uklanjanju mrtvih ćelija i otvaranju pora. Redovnim češljanjem postičete cirkulaciju a samim tim i brže obnavljanje ćelija skalpa. Takođe – isto kao što čistite make-up četkice kako ne biste preneli bakteriije na lice, isto učinite i sa priborom za češljanje: operite četke i češljeve makom vodom i deterdžentom za posuđe s vremena na vreme.

redovno češljajte kosu

Uzimajte vitamine

Dermatolozi savetuju da obogatite ishranu namirnicama i suplementima koji sadrže vitamine A, B i C koji će vaš skalp učini zdravim: ovi vitamini su vitalni za sistem cirkulacije i rast ćelija, a takođe podstiču imuni sistem koji se bori protiv peruti. Izmiksajte smuti od sledećih namirnica koje sadrže ove vitamine: kajsije, zeleniš i jagode.

Povezano: Kako se trajno osloboditi peruti?

ulje cajnog drveta

 

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!