10 make-up termina koje svaka žena mora da zna!

make-up termini

Novi make-up trendovi nastaju gotovo svakog dana, i nekad je zaista teško ispratiti njihov jezik. Od baking-a (“pečenja”, ne torte, već korektora), preko strobinga (tehnika hajlajtovanja lica), neki od ovih termina mogu biti zbunjujući, posebno ako ne vladate engleskim jezikom. Zato smo tu za vas da pojasnimo 10 najvažnijih make-up termina koje baš svaka žena mora znati – posebno ako voli šminku!

Ovo su termini koje zna svaka make-up zavisnica!

#1: Konturisanje

Konturisanje je make-up tehnika koja naglašava prirodne crte vašeg lica. Ovom tehnikom pojačavaju crte poput visokih jagodica, manjeg nosa, užeg lica. Koristeći konstrantne nijanse tamnije boje (bronzer ili kontur pudera) i svetlije (hajlajter, korektor) u ključnim regijama, lako možete “skulpturirati” vaše lice!

Women doing contouring on her face

#2: Baking

Dok vas termin “baking” asocira na kolačiće koji se peku u rerni – u šminkanju je to proces nanošenja transparentnog pudera u prahu na kožu, dozvoljavajući toplite tela da “rastopi” korektor ili tečni puder koji se nalazi ispod njega. Na taj način se kreira besprekorni finiš.

Dakle, nanesite tečni puder i korektor, a potom beauty blenderom utapkajte veću količinu transparentnog ili banana pudera u prahu preko. Pustite ga da “odstoji” 10 minuta. Za to vreme će toplota kože da odradi svoju magiju. Otresite potom višak, i uživajte u setovanom korektoru koji izleda savršeno!

Povezano: Baking – tehnika šminkanja za besprekoran baršunast ten!

#3: Kabuki četkica

Kabuki četkica je gusta četkica za nanošenje pudera u prahu, sa kratkom drškom, što je čini stonom četkicom. Ime dolazi od japanskog kabuki pozorišta. Ove četkice se koriste za nanošenje još i tečnog pudera, rumenila, bronzera i pudera za setovanje.

cosmetics brush

#4: Cut-crease

Jednostavno rečeno – cut crease tehnika šminkanja podrazumeva da koristite senku u pregibu kapka kako biste kreirali dramatičniji izgled. Pregib kapka se “seče” oštro uz kontranstnu boju senke kako bi se dodala dubina make-up look-u i naglasio oblik oka. Dobija se oštra linija koja direktno razdvaja dve boje senke.

Povezano: 6 koraka do savršenog cut-crease make-up izgleda

#5: Hitting the pan

Ovaj termin označava da ste počeli da trošite make-up proizvod koji se nalazi u pan-u, to jest presovan je (senka za oči, bronzer, hajlajter, puder u kamenu). To znači da možete da vidite dno metalne posudice. Make-up zavisnice obožavaju ovaj momenat, jer je to svojevrsan ponos, da su zaista koristile i volele određeni make-up proizvod.

#6: Tightline

Tightline označava popunjavanje korena trepavica uz pomoć ajlajnera, kako biste bolje defenisale njihovu liniju. Ovo će trepavice učiniti vizuelno gušlim, a vaše oči odmornijim, što je odlično za no-make-up make-up look.

Eye with eyeliner and eyeshadow

#7: Strobing

Strobing je tehnika suprotna od konturisanja. Umesto da crte lica naglašavate senčenjem, strobing stavlja akcenat na visoke tačke lica. Radi se nanošenjem hajlajtera ili iluminatora na tačke koje bi sunce prirodno obasjalo: jagodce, kost ispod obrve, duž nosa, vrh usne. Tako se postiže mladački, prirodni sjaj lica.

Predlažemo vam da strobing radite suptilnim hajlajterima, a za to je idealna City Color Strobing paleta sa 3 hajlajtera.

sreobing

#8: Setovanje

Setovanje šminke podrazumeva završno fiksiranje proizvoda puderom u prahu ili kamenu. Ono se najčešće radi transparentnim puderom u prahu, i velikom pufnastom rastrestom četkom, kako bi se šminka fiksirala. Na taj način, šminka će biti matirana, dugotrajna, neće se uvući u linije, niti skliznuti usled znojenja ili mašćenja kože

#9: Waterline

Waterline, ili vodena linija je vlažni deo kapka koji obuhvata liniju između trepavica i očne jabučice. Kako biste dodali definiciju svakom make-up izgledu, oivičite ovaj deo tamnim ajlajnerom. Kako bi oči delovale budnije i svežije, koristite belu ili bež olovku na vodenoj liniji. Pazite kako nanosite proizvod na vodenu liniju – ne želite da se ubodete u oko!

at the cosmetic studio eyeliner on eyes make up

#10: Dupe (djup)

Skraćeno od “duplicate”, termin “dupe” označava jeftniju varijantu određenog make-up proizvoda, koji ima sličnu nijansu i finiš, a košta mnogo manje. Zato je djupovi omiljena tema beauty internet zajednice – kako da pronađete istu nijansi high-end rumenila ili karmina za mnogo manje novca!

Pročitajte još i: Strobing i konturing lica – sličnosti i razlike!

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!