Često menjate skincare proizvode? Evo zašto je to loše za vašu kožu!

By  |  0 Comments

Kozmetičko tržište je veće nego ikada: doslovno svake nedelje izlaze novi proizvodi sa novim obećavajućim sastojcima i efektima. Ako ste skincare junkie, onda je zaista teško da odolite isprobavanju svega što izađe na tržište. Ipak, jako je teško da zapravo vidite efekat skincare proizvoda ako ih stalno menjate. Osim toga, postoje još neki razlozi zašto ne treba da konstantno isprobate kozmetiku za negu lica.

Iako mnogi skincare proizvodi obećavaju vrhunske rezultate koji se vide ODMAH – to nije istina: aktivnim sastojcima je potrebno oko 8 nedelja kontinuirane upotrebe kako bi dali vidljive rezutate. Osim toga – ako ih konstantno rotirate i isprobavate nove i nove proizvode, teško ćete videti napredak, jer ih ne koristite kontinuirano.

Dajte proizvodima vremena da bi delovali

Neki proizvodi daju instant rezultate, ali samo privremene. To su često proizvodi koji sadrže kofein, a nanose se na podočnjake, kako bi smanjili njihovu nadusot. Oni deluju tako što momentalno deluju na cirkulaciju u toj regiji.

Drugi tretmani, poput vitamina C zahtevaju više vremena kako bi delovali, jer menjaju način na koji koža “radi”. U slučaju vitamina C i njegovo inhibirajućeg dejstva na proizvodnju pigmenta melanina, vreme potrebno da deluje je čak 12 nedelja do 6 meseci! Zato je kontinuirana upotreba jednog proizvoda jako važna.

Mi vam preporučujemo Skinology Vitamin C serum za lice koji deluje na blistaviji ten i smanjenje flekica.

Povezano: Pravilna nega lica – dnevni, nedeljni i mesečni rituali

menjanje skincare nege

Koliko vremena treba aktivnim sastojcima da vidite rezultat?

 • AHA kiseline (glikolna, mlečna): odmah, najbolji rezultati posle 12 nedelja
 • BHA (salicilna) kiselina: odmah, najbolji rezultati posle 12 nedelja
 • hijaluronska kiselina – nekoliko minuta
 • niacinamid: 12 nedelja
 • retinoidi (derivati retinola): 3-6 meseci
 • čist retinol: 6-8 nedelja
 • vitamin C: 12 nedelja
 • biljni posvetljivači kože (kojična kiselina, sladić, alfa-arbutin): 6-12 nedelja

menjanje skincare nege

Mnogo aktivnih sastojaka – opterećena koža

Još jedna negativna strana konstantnog rotiranja skincare proizovda jeste opterećivanje kože sa više aktivnih sastojaka odjednom: vitamin C, niacinamid, retinol, AHA kiseline, salicilna kiselina…

Vaša koža je ugušena svim ovim sastojcima i često može odreagovati veoma loše: u vidu akni, upala, ljuštenja, dehidratacijom… Koži je potrebno vreme da se privikne na jedan aktivni sastojak, stoga ih uvodite postepeno.

Povezano: Da li koristite previše kozmetike? Upoznajte skincare dijetu!

 

Reakcija na skincare proizvode

Menjanje i rotiranje kozmetičkih proizvoda za negu lica je posebno loša ideja ako imate osetljivu kožu koja lako odreaguje na neki sastojak. Ako konstantno vrtite tri različite kreme za lice ili 4 seruma odjednom, nećete moći da “locirate” na koji proizvod je koža odreagovala.

Zato uvodite jedan po jedan nov proizvod i pratite reakciju kože. Nemojte odjednom početi sa korišćenjem nove kreme, novog tonika i novog seruma. Nećete moći da odredite koji proizvod vam “smeta.”

menjanje skincare nege

Kada treba da promenite skincare negu?

 • promena godišnjih doba: klimatske promene su veliki faktor za negu kože, zato obavezno promeni proizvode između toplog i hladnijeg dela godine, kao i ako se selite u drugu zemlju ili klimu.
 • ako osetite promene kako starite: sa 15-16 godine imale smo problema sa viškom mašćenja kože, a sada osećamo zatezanje i nedostatak hidratacije. Kako starimo, koža se isušuje i stanjuje, zato je potrebno osluškviati njene potrebe i “apdejtovati” skincare rutinu prema tome.
 • prilikom hormonskih promena: ako ste trudne ili planirate trunoću, onda morate promeniti rutinu nege, jer su neki sastojci štetni po plod (salicilna kiselina i retinol). Takođe, ako ste u menopauzi, koži će biti potrebni jači sastojci i hranljivije teksture.
 • ako ste osetljivi na neki sastojak – čim osetite da vam neki proizvod više ne prija ili izaziva reakciju, odmah ga promenite i izbacite iz rutine.

Ako vam je koža postala osetljiva usled menjanja nege za lice, preporučujemo vam Skinology UMIRUJUĆU Kremu za lice koja je idealna za ovaj tip kože.

umirujuca

Pročitajte još i: Ove skincare sastojke nikada ne treba da koristite zajedno!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!