Psihodermatologija: Kako je naše mentalno zdravlje povezano sa stanjem kože?

psihodermatologija

Ako ste ikada primetile kako vam se koža “pročisti” kada ste na odmoru, kada ste preboleli nezgodni raskid ili kada ste bolesne  u krevetu (mnogo sna i prinudni odmor) – znajte da to nije slučajnost. Stres ima jako puno veze sa time kako naš ten izgleda. Zato su američki naučnici i istraživači skovali termin – psihodermatologija, koji nam pomaže da razumemo povezanost mentalnog zdravlja i stanja kože. U nastavku saznajte više o ovoj zanimljivoj temi.

Stanje psihe i izgled kože

Verovatno ste primetili da tokom trajanja COVID pandemije, vaša koža je bila možda u gorem stanju nego ikad: lezije od akni, pojačana upala, crvenilo, napadi ekcema ili dermatitisa – a sve to zbog usamljenosti, socijalne izolacije, ili pak raskida, tuge, stresa. Ovo su fizički znači koji su zapravo prvi znaci da se nešto dešava na nivou psihičkog zdravlja. Zato je razumevanja toga šta vam telo poručuje od velikog značaja za preventivu i sprečavanje većih stresova.

psihodermatologija

S druge strane, radost i relaksiranost će delovati kao okidač na mozak da otpusti endorfine i druge hormone, koji čine da se osećate dobro! Oni mogu sprečiti problematične stvari koje se dešavaju sa kožom, poput pojačanog lučenja sebuma, tako da dobijate manje akni. Ovi hormoni čine da se vaše telo dobro oseća i da sijate, baš poput trudnica!

To znači da su prakse poput meditacije i mindfulness-a od velikog transformativnog efekta na čistu, ujednačenu i zdravu kožu!

Povezano: 8 načina kako se stres manifestuje na koži i kako da sanirate posledice

Manje stresa se može uvežbati

Kada neko “uvežbava” emocionalnu inteligenciju, on mnogo bolje podnosi stres. Na primer, ako praktikujete “mindfulness” kao tehniku, možete regulisati gde vam misli “odlaze” i kako dozvoljavate tok svojih misli. Manje stresa znači manje iritiranja simpatetičkog nervnog sistema i manje lučenja kortizola, hormona stresa.

psihodermatologija

Ali, onima kojima je potrebna pomoć i klinička interevencija, potreban je dualni tretman: najpre, stanje kože morati stvariti pod kontrolu, uz psihičku i fizičku intervenciju. Dakle, ne samo topikalne ili oralne dodatke (zdrava ishrana, suplementi, kozetika), već i kroz način regulisanja stresa. To može biti psihoterapija, razgovor sa prijateljima, self-care sa proizvodima kojima ugađate sebi.

Fokus terapije i emocionalne inteligencije je samoreguliacija i emocionalni menadžment, a to sve ima veliki efekat na telo i kožu. Društvene mreže i nerealistični standardni lepote mogu pojačati postojeći stres, i postojeće probleme sa kožom. Uzmite pauzu od besomučnog skrolanja po mrežama, i fokusirajte se na samoljubav i negu, vežbajući tehnike opuštanja i wellness-a.

Pročitajte još i: Hronični stres – 10 suptilnih znakova

error: Content is protected !!