Hronični stres – 10 suptilnih znakova

By  |  0 Comments

Stresan ponedeljak je ponekad neizbežna činjenica modernog života. Pored veoma izraženog, postoji i hronični stres koji može da bude u vezi sa svakodnevnim problemima koji se vremenom nagomilavaju. Hronični stres postepeno raste i često je neprimetan. Ukoliko ste osetili bilo koji od 10 suptilnih znakova koji slede, pronađite vremena da se svaki dan malo opustite – otiđite u šetnju ili jednostavno isključite telefon.

10 znakova koji ukazuju na hronični stres

1. Glavobolje

Nagli pad stresa može izazvati bolne migrene. Redovan, kvalitetan i dovoljno dug san, te pravilna ishrana minimiziraće druge okidače.

2. Jaki menstrualni bolovi

Žene koje su najviše pod stresom imaju dvostruko veće šanse da dožive bolne menstrualne grčeve od onih koje su manje napete. Za stres je kriva neravnoteža hormona. Odlazak u teretanu može ublažiti grčeve i stres jer deluje na smanjenje aktivnosti simpatičkog nervnog sistema.

3. Bolna vilica

Upala vilice može biti znak škrgutanja zubima (bruksizam) koji se obično javlja tokom spavanja i može se pogoršati stresom. Pitajte vašeg stomatologa za noćni štitnik za zube (splint) – osobe koje koriste bar jedan štitinik do 70 odsto smanje ili zaustave škrgutanje tokom sna.

4. Čudni snovi

Snovi su obično pozitivniji tokom čvrstog sna, tako da se probudite u boljem raspoloženju nego što ste bili kada ste otišli na spavanje. Ali kada ste pod stresom, budite se češće, remeteći san, omogućavajući da vam se neprijatne slike motaju po glavi tokom cele noći. Kvalitetan san od 7 do 8 sati, te izbegavanje kofeina i alkohola, smanjuje čudne i neprijatne snove.

5. Krvarenje desni

Osobe sklone stresu imaju veći rizik od pojave paradentoze. Hronično povišen nivo hormona stresa kortizola može ugroziti imuni sistem i omogućiti bakterijama da napadnu desni. Ako radite prekovremeno i večerate za vašim radnim stolom, držite četkicu za zube pri ruci.

Povezano: Najjednostavnije terapije za oslobađanje od stresa!

Prethodna1 of 2Sledeća

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

error: Content is protected !!