Da li koristite previše kozmetike? Upoznajte “skincare” dijetu!

"skincare" dijeta

Dijeta iz naslova nema nikakve veze sa hranom – već sa kozmetikom za negu lica! Kao odgovor na korejski trend nege kože od 10 koraka, nastao je potpuno suprotan, minimalistički trend skincare rutine, koji uključuje samo apsolutno neophodne proizvode. “Skinacare” dijeta se zasniva na pravilu “manje je više”, a kako izgleda ovaj trend, pročitajte u nastavku!

Šta je “skincare” dijeta?

Ona se zasniva na principu proizvoda za osnovne potrebe kože, a to su čišćenje, hidratacija i zaštita (SPF). Ovo “čišćenje” kože će joj dati šansu da se oporavi od osetljivog, iritiranog stanja posle prezasićenja proizvodima i aktivnim sastojcima. To je odličan način da se “očistite” od viška proizvoda i sastojaka koji vam verovatno i ne trebaju. Osim, toga, “dijeta” će vam pomoći da vidit da li vaši proizvodi zaista “rade” svoj posao.

"skincare" dijeta

Da li vam treba “skincare” dijeta?

Mnogo proizvoda poput više seruma, esencija, krema, tonika, losiona, ampula ne znači nužno bolje i brže rezutate. Koža je mnogo pametnija nego što mislimo, tako da joj obilje sastojaka može zapravo učiniti više štete nego koristi (poput crvenila, osetljivosti, čak i dermatitisa).

Osim toga, više proizvoda ne može da pokaže svoje rezultate, jer nekozistentnost upotrebe ne može da dovede do pune efikasnosti određenog sastojka.

Ovo su znaci da je vašoj koži potrebna dijeta:

 • koža je upaljena, crvena
 • akne koje se teško povlače
 • nove, nekarakteristične akne
 • tačkasta tekstura kože
 • dehidrirana koža koja zateže
 • preterano mašćenje
 • nekarakteristične promene kože kada ste započeli da novim proizvodom

Povezano: Pravilna nega lica – dnevni, nedeljni i mesečni rituali

"skincare" dijeta

“Skincare” dijeta: korak po korak

Osnovni koraci u “dijeti” su: čišćenje, hidratacija i zaštita kože (SPF, samo ujutru).

I: čišćenje

Čišćenje je osnova nege kože, bez koje ne možete. Ujutru posle spavanja, i uveče posle celog dana morate očistiti kožu od toksianb iz vazduha, viška sebuma, ostataka kozmetičkih proizvoda i šminke. Birajte nežne i efikasne umivalice prema tipu kože: gel, penu ili kremu za čišćenje.

II: hidratacija

Hidratacija je drugi osnovni postulat zdrave i lepe kože. Ćelijama kože je potrebna određena količina vode kako bi iznela sve svoje metaboličke funkcije, kao što su borba protiv infekcija, regeneracija i obnavljanje ćelija. Neadekvanta hidratacija kože ugrožava njenu elastičnost i otpornost. Birajte hidratantne kreme koje sadrže hijaluronski kompleks, glicerin, pantenol, kao i antioksidante: vitamine E i C.

Mi vam predlažemo Skinology Hidrantnu kremu za lice, sa hijaluronskim kompleksom.

krema

 

III: SPF zaštita kože (samo ujutru)

Znajte da je 80% znakova starenja kože uzrokovano sunčevim UV zracima! Zato je SPF krema vaš najbolji prijatelj, čak i tokom “skincare” dijete! Ona će sprečiti tamnjenje kože, stvaranja pigmentacijskih fleka, kao i isušivanje kože i formiranje finih linija, usled delovanja UV zraka! Birajte laganu, gel verziju SPF zaštite faktora između 30 i 50, za svakodnevnu upotrebu.

Posle dijete…

Kako biste videli rezultate, poželjno je da držite “skincare” dijetu barem mesec dana. Uz to, pokušajte da napravite i kompletnu promenu životnog stila: da poradite na ishrani, da regulišete spavanje i smanjite nivo stresa. Videćete da će vaša koža biti srećnija, zdravija i izbalansirana.

"skincare" dijeta

Kada se koža “sredila”, možete dodati tzv. suplemente nezi, a to su ciljani tretmani za vaš jedan specifičan problem kože na bazi jednog aktivnog sastojka (serum, losion, spot tretman):

 • dehidrirana koža: humektansi poput hijaluronske kiseline, glicerina, skvalana, sodium PCA, nekog ulja za lice
 • zapušene pore i umorna koža: povremena eksfolijacija AHA kiselinama
 • masna koža sklona aknama: niacinamid, cink
 • oslabljena barijera kože: ceramidi, holesterol, masne kiseline u vidu ulja za lice
 • za opšte zdravlje kože: antioksidanti poput vitaminaE ili C

Pročitajte još i: 10 koraka nege lica Koreanki – preterivanje ili posvećenost?

Za opšte dobro stanje kože predlažemo vam Skinology Vitamin C serum za lice.

serum vit c

error: Content is protected !!