Kako da prepoznate i razlikujete vrste crvenila kože lica

vrste crvenila kože lica

Srazmerno činjenici da je lice područje tela koje je uvek izloženo pogledima ljudi sa kojima se susrećete, pojava crvenila na licu često ume da bude neprijatna. Ukoliko se crvenilo lica javlja samo povremeno i ukoliko je posledica trenutnih reakcija u organizmu, kao što su osećaj zamora, osećaj stida ili nešto tome slično, onda ono kao pojava i ne predstavlja tako veliki problem. Međutim, postoje i osobe kod kojih je crvenilo lica konstantno izraženo i takve osobe, takvu pojavu doživljavaju kao estetski problem, ali i kao problem koji im neretko utiče na samopouzdanje.

Kroz sadržaj teksta koji je pred vama, pomoći ćemo vam da prepoznate i da razlikujete vrste crvenila lica.

Vrste crvenila lica

Rozacea (Rosacea)

Rozacea je relativno često rasprostranjen oblik crvenila lica i može se prepoznati po sledećim simptomima:

  • crvenilo je izraženo najčešće na sredini lica, to jest na nosu i širi se prema obrazima,
  • ova vrsta crvenila neretko je praćena sitnim osipom koji je izražen u obliku neravnina na koži i koji podseća na prisustvo akni,
  • koža u području nosa vremenom postaje zadebljana i hrapava na dodir,
  • rozaceu često odlikuje i crvenilo očnih kapaka, kao i oticanje očnih kapaka i pojava suvoće očiju.

Ono što takođe treba znati u vezi rozacee jeste da se ona, kao oblik crvenila lica, pojačava onda kada je koža lica izložena delovanju jakog sunca, delovanju hladnog vazduha ili delovanju vetra. Takođe, ova vrsta crvenila se pojačava nakon konzumiranja veće količine alkohola, nakon konzumiranja pojedinih vrsta medikamenata kao što su kortikosteroidi ili medikamenti za regulaciju krvnog pritiska i nakon konzumiranja prezačinjenih namirnica. Nešto što takođe doprinosi pogoršanju simptoma rozacee, jeste izloženost stresu i dovođenje kože lica u kontakt sa preterano toplom vodom.

Kuperoza (Couperosis)

Kuperoza, kao oblik crvenila lica, definiše se kao upala kože, koja se može prepoznati po prisustvu ispucalih i proširenih sitnih kapilara na licu.

Ovaj oblik crvenila lica može biti izražen na doslovno svim regijama kože lica, što znači da se može uočiti na obrazima, na nosu, na čelu i na bradi. Ipak, u većini slučajeva, kuperoza prvo nastaje na nosu, a zatim postepeno počinje da se širi prema ostalim regijama lica.

Simptom koji često prati kuperozu jeste pojava svraba kože lica. Što se kuperoza više razvija to i svrab postaje učestaliji i intenzivniji.

U kasnim fazama razvoja kuperoze, na površini kože lica, mogu se javiti sitni čvorići, koji uzrokuju zadebljanje i hrapavost kože.

U pojedinim slučajevima, simptomi kuperoze sa područja kože lica, mogu se proširiti i na područje kože vrata, kao i na područje kože dekoltea.

U prisustvu kuperoze poželjno je izbegavati izlaganje kože suncu, kao i izlaganje kože bilo kom drugom izvoru toplote. Takođe, osobe koje imaju problem sa prisustvom kuperoze, treba da koriste isključivo blaga sredstava za negu kože lica i koliko god je to moguće, treba da smanje unos kafe.

alergije na kozmetičke proizvode
Pogledajte i šta da radite kada imate alergijsku reakciju na kozmetičke proizvode!

Alergijsko crvenilo

Alergijsko crvenilo lica javlja se isključivo onda kada je koža došla u kontakt sa bilo kojom vrstom alergena (polen, prašina, grinje i slično) ili kada je u organizam putem ishrane dospeo neki od alergena.

Ova vrsta crvenila javlja se najčešće u obliku sitnog osipa koji je praćen svrabom i osećajem “žarenja”, to jest toplote. Pri češanju, ovaj oblik crvenila postaje intenzivniji.

Ono po čemu se najlakše može prepoznati alergijsko crvenilo lica, jeste to što se paralelno sa tim crvenilom, najčešće javlja i crvenilo na drugim regijama kože (recimo u regiji kože vrata, u regiji kože stomaka ili u regiji kože podlaktica). Za razliku od prethodne dve vrste crvenila lica, alergijsko crvenilo lica prestaje odmah nakon što se neutrališe dejstvo alergena, tačnije odmah nakon što se koža umiri i zaštiti od uticaja alergena.

Povezano: 5 proizvoda koje nikada ne treba koristiti na koži lica!

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!