Alergije na kozmetičke proizvode – sve što treba da znate

alergije na kozmetičke proizvode

Prilikom testiranja najnovijih kozmetičkih proizvoda, umesto željenog izgleda kojem težite, često vam se desi da imate lošu reakciju na aplicirani preparat? Umesto da paničite, u nastavku teksta saznajte šta da radite kada imate alergijsku reakciju na kozmetičke proizvode.

Koliko god se trudili da kupovinom kozmetičkih proizvoda koji su laboratorijski provereni izbegnete pojavu neželjenih reakcija, prilikom korišćenja losiona, seruma ili krema za negu lica i tela ili na određenu šminku ili parfem, koji čak i sadrže bezopasne sastojke, alergije su nekada neizbežne.

Alergija ili iritacija na kozmetičke proizvode?

Vrlo je bitno da razlikujete alergijske reakcije od iritacije. Vrlo su slične, međutim, ako direktnom primenom kozmetičkog proizvoda na kožu odmah dođe do crvenila ili osipa praćenog peckanjem ili svrabom radi se o iritaciji kože, dok se alergijske reakcije postepeno razvijaju i tipično se javljaju nakon ponovljenog izlaganja nekom kozmetičkom proizvodu.

Šta dovodi do alergije?

nega lica
Pogledajte i koje proizvode nikad ne treba koristiti na koži!

Iako se osetljivost na kozmetičke proizvode razlikuje od osobe do osobe, postoje neki zajednički sastojci – alergeni – kao što su mirisi, veštačke boje, konzervasi, emulgatori, antioksidansi (najčešće vitamin C i retinol), kao i supstance biljnog, mineralnog i životinjskog porekla, koji izazivaju alergijske reakcije, odnosno dovode do pojave crvenila, svraba praćenog perutanjem, kao i osipa na koži.

Prva pomoć u slučaju alergijske reakcije

Prvi korak u slučaju pojavljivanja simptoma alergije je promena kozmetičkog proizvoda koji je doveo do pojave alergijske reakcije. Takođe, kako biste brže ublažili reakcije na koži neposredno nakon korišćenja kozmetičkog proizvoda koji vam nije odgovarao, dobro isperite toplom vodom te tretirajte ugrožena mesta pomoću hidrokortizon masti 2 puta dnevno tokom 2 nedelje. Ako su simptomi prisutni i posle 2 nedelje, obavezno posetite vašeg dermatologa.

micelarna voda
Pogledajte i zašto je micelarna voda tako poželjan proizvod!

Nakon alergijske reakcije dobro je da tokom 2 nedelje tokom oporavka koristite blaga sredstva za čišćenje lica i tela, kao i hidratantne kreme sa hijaluronskom kiselinom i ceramidima, a izbegavate grube tretmane kože, fizičku aktivnost i izlaganje suncu jer će krema za sunčanje, znoj i povišena temperatura dodatno oštetiti ugroženo područje kože.

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!