Rešava crvenilo i balansira kožu: Saznajte sve o azelainskoj kiselini

azelainska kiselina

Kada pomislite na tretiranje akni, proširenih pora, crvenila i neujednačenog tena, kiselina su prve na koje vam padnu na pamet. Ali, jedna od njih je malo poznata, a izuzetno je efikasna – u pitanju je azelainska (azelaična) kiselina. Bilo da se nalazi kao aktivni sastojak kreme, seruma, tonika ili umivalice, azelainska kiselina uništava bakterije na koži i smanjuje crvenilo. Ona je omiljeni sastojak dermatologa zbog svoje nežnosti i višestruke namene, tako da smatramo da zaslužuje više pomena i priznanja nego što dobija u beauty svetu. Zato u nastavku možete pročitati sve o azelainskoj kiselini kao skincare sastojku.

Šta je tačno azelainska kiselina?

Azelainska (azelaična) kiselina je dikarboksilna kiselina koja pilinguje kožu, a dobije se prirodno iz kvasca, raži, pčenice ili ječma. Interesantno je da ovaj sastojak naša koža prirodno proizvodi, zahvaljujući gljivicama, ali se može dobiti i u laboratoriji, ali i prirodnim putem, iz pomenutih žitarica. Azelainska kisleina je komedolitik (to znači da sprečava formiranje mitisera – komedona), i keratolik (rastapa keratin unutar pora), a ima protivupalno i antioksidantno dejstvo.

Kod kupovnih preparata, procenat azelainske kisleine je oko 10% i manje, a kod terapijskih lekova za kožu, snaga je oko 15-20%. Ovaj sastojak se može naći i kao leave-in topikalni tretman za kožu, a može doći u formi gela, pene, seruma ili kreme.

Povezano: Šta je bolje za sjaj vaše kože – enzimi ili kiseline?

azelainska kiselina

Benefiti azelainske kiseline za kožu:

#1: Nežno pilinguje

Ova kiselina prodire unutar pora i uklanja odumrle ćelije kože koje uzrokuju beživotan ten i zapušene pore.

#2: Bori se protiv akni

Azaleinska kiselina ima antibakterijska svojstva, i kao takva deluje na bakteriju P. acne, koja dovodi do stvaranja bubuljica.

#3: Smanjuje upalu kože

Azelainska kiselina umiruje iritacije i pomaže kod crvenih upalnih bubuljica, posebno onih potkožnih.

#4: Ujednačava ten kože

Ovaj sastojak inhibira tirozinazu, a to je enzim koji dovodi do stvaranja hiperpigmentacija. Azelainska kiselina je veoma efikasna na postupalnim hiperpigmentacija posle akni, a može delovati i na melazmu.

azelainska kiselina

#5: Tretira rozaceu

Azelainska kiselina može pomoći kod problema koje uzrokuje rozacea, a to su upala kože, zapušene pore i sekundarne infekcije. Ova kiselina je mnogo manje iritirajuća, od bilo koje druge kiseline, zbog čega se i koristi kod ovog stanja, koje podrazumeva veoma osetljivu kožu, sklonu crenilu.

#6: Bezbedna je za trudnice

Azelainska kiselina je jedan od retkih tretmana koji rešavaju akne, rozaceu, zapušene pore i pigmentacije, a da je je generalno bezbedan za trudnice.

#7: Ne sadrži gluten

Iako se dobija iz žitarica, najveći broj gastroenterologa se slaže da se azelainska akiselina ne može  značajno upiti kroz kožu, toliko da izazova reakciju na gluten.

#8: Može pomoći  i kod alopecije

Postoje mnogi izveštaji i studije koje tvrde da azelainska kiselina može pomoći kod tretmana alopecije, odnosno, gubitka kose.

Povezano: Voćne kiseline u kućnoj nezi – šta sve treba da znate?

Retki neželjeni efekti

Kod korišćenja tretmana sa azelainskom kiselinom koji sadrže visok procenat ovog sastojka (nabavljaju se po receptu u apoteci), moguće je da iskusite blago peckanje ili golicanje kože. Kod seruma i krema u slobodnoj prodaji, procenat azelainske kiseline je dosta niži, tako da je veoma redak slučaj da ćete iskusiti bilo kakav oblik iritacije.

azelainska kiselina

Kako se koristi azelainska kiselina?

Ovo zavisi od forme preparata – ako je u pitanju serum ili krema, nanesite preparat na očišćenu kožu, posle čišćenja i tonik. Kako biste pomogli azelainskoj kiselini da deluje još efikasnije, dermatolzoi predlažu da najpre koristite proizvod sa AHA  ili BHA kiselinama ili retinol, kako biste “otvorili” kožu i učinili da ona lakše prihvati azelainsku kiselinu. Potom, naneiste hidratantnu kremu i SPF ujutru.

Da li je potrebna SPF zaštita posle?

Azelainska kiselina je mnogo nežniji proizvod za eksfolijaciju kože, u odnosu na AHA kiseline (glikolnu, mlečnu, bademovu). Za razliku od drugih kiselina, azelainska kiselina ne čini kožu osetljivijom na sunce, ali dermatolozi savetuju da svakako ujutru koristite SPF zaštitu, jer čak i niski nivoi UVA zračenja mogu uzrokovati hipergpigmentacije i poništiti ono što je azelainska kiselina učinila.

Pročitajte još i: Upoznajte manje poznate kiseline – ferulična, azelaična i druge.

error: Content is protected !!