Upoznajte manje poznate kiseline za negu kože: ferulična, azaleična i druge

kiseline u nezi kože

Ako ste “skincare junkie” poput nas, onda ste sigurno u potrazi za novim aktivnim sastojcima, koji obećavaju prelepu i ispoliranu kožu. Sigurni smo da ste već upoznati sa benefitima glikolne, mlečne i salicilne kiseline, pošto su to najčešći oblici kiselina koji se koriste u nezi kože. Ipak, osim ovih superstar sastojaka, i druge kiseline su izuzetno efikasne u rešavanju različitih stanja kože. Zato vas u nastavku upoznajemo sa onim “manje poznatim” kiselinama, koji zaista obećavaju prelepu kožu!

Manje poznate kiseline za negu kože

#1: Mandelična (bademova) kiselina

Mandelična kiselina pripada grupi AHA kiselina, i dobija se iz gorkih badema. Za raliku od mlečne i glikolne, bademova kiselina ima najveće molekule, što znači da je izuzetno nežna prema koži i vrši najblaži mogući hemijski piling.

Bademova kiselina je sjajan anti-aging sastojak u svetu nege kože. Ona ubrzava proces smene starih i novi ćelije, rastavarajući “lepak” koji ćelije drži zajedno. Takođe, bademova kiselina ojačava kolagen. Pošto je izuzetno nežna, preporučuje se i suvoj i osetljivoj koži lica.

#2: Ferulična kiselina

Ferulična kiselina, baš kao i hijaluronska, nije zapravo kiselina! Radi se o antioksidantu koji neutrališe dejstvo slobodnih radikala i znakova starenja kože. Najčešće se koristi u kombinaciji sa drugim aktivnim sastojcima poput askorbinske kiseline, vitamina C ili vitamina E.

Ferulična kiselina se dobija iz semenki pomorandži i jabuka i ćelijskim zidovima ovih biljaka. Ferulična kiselina daje izuzetan sjaj koži, lepšu teksturu i blistavost!

kiseline u nezi kože

#3: Azaleična kiselina

Azaleična kiselina je prijatelj masne i problematične kože, jer deluje kao nežni eksfolijant koji “otpušava” pore i rafinira teksturu kože. Ova vrsta kiseline se može dobiti iz žitarica poput ječma, pšenice i raži, ali se najčešće proizvodi u laboratoriji za potrebe kozmetičkih proizvoda, zbog svoje stabilnosti.

Azaleična kiselina poseduje antibatekterijska, keratolitička i komedolitička svojstva, a ujedno je “lovac” na slobodne radikale, i time smanjuje upale. Pomaže kod hiperpigmentacija, i zato korisna za izbeljivanje ožiljaka od akni.

Povezano: Voćne kiseline u kućnoj nezi – šta sve treba da znate?

#4: Fitična kiselina

Ovo je još jedna kiselina, koja ne spada ni u AHA ni u BHA kiseline, već je antioksidant, stoga deluje protiv starenja kože. Fitična kiselina sprečava nastanak mitisera i sužava pore. Ova kiselina sprečava absorpciju kalcijuma na koži, koji je loše po nju. Kalcijum pretvara sebum iz tečnosti u vosak, koji puni pore, vodeći do nastanka mitisera.

Naša preporuka je Skinology krema sa 10% AHA voćnih kiselina.

#5: Tartarinska kiselina

Ova AHA kiselina dolazi iz fermentisanog grožđa, i dodaje se uz glikolnu ili mlečnu kiselinu, kako bi se pojačalo njihovo dejstvo uklanjanja mrtvih ćelija kože. Primarni benefit ove kiseline u proizvodu je da reguliše njegov pH nivo, kako ne bi nastala iritacija na koži.

kiseline u nezi kože

#6: Kojična kiselina

Kojična kiselina se hemijski dobija iz različitih vrsta gljiva i procesa fermentisanja pirinča. Zbog svojih sposobnosti da prodre kroz slojeve kože i zaustavi stvaranje pigmenta melanine, kojična kiselina se koriste kao tretman protiv hipergpigmentacija i fleka.

Otkrivana je u Japanu, ali se koriti u celom svetu kao tretman fleka i za posvetljivanje celokupnog tena. U početku korišćenja mogu nastati iritacije i reakcije kože, zato se mora biti oprezan prilikom korišćenja kojične kiseline.

#7: PHA kiseline

Polihidroksi kiseline su “dalji” rođaci AHA kiselina, odnosno – najbolje je reći da su druga generacija AHA kiselina. Najčešće PHA kiseline su: glukonolakton, galaktoza i laktobionska kiselina. Slično poput AHA kiselina, i ovi sastojci deluju tako što pilinguju mrtve ćelije sa površine kože, rezultujući ujednačenim tenom i teksturom, a ujedno omogućavaju drugim sastojcima da prodru dublje unutar kože.

PHA kiseline se bore protiv glikacije – procesa koji podrazumeva da se šećer koji pojedemo veže za kolagen i oslabi ga. Ove kiseline su bogate antioksidantima i stimulišu epidermalni rast i oporavak kože.

Povezano: Kiseline u nezi kože – ultimativni vodič kroz sve vrste

kiseline u nezi kože

#8: Alfa-lipoinska kiselina

Alfa-lipoinska kiselina je prirodna supstanca koja se nalazi u svakoj ćeliji našeg tela. Kao antioksidant, ova kiselina napada slobodne radikel kroz celo telo. U skincare proizvodima, ovaj sastojak briše fine linije i bore, umanjuje pore i koži daje zdravi sjaj.

Mi vam predlažemo da isprobate Skinology Tonik sa 5% AHA voćnih kiselina.

Pročitajte još i: Fotosenzitivnost – Ove kozmetičke sastojke ne smete koristiti u letnjoj sezoni!

error: Content is protected !!