Otkrivamo: Da li kozmetički proizvodi mogu da vam zadaju bore?

kozmetika i bore

Da li se vaše fine linije produbljuju, ili vam je koža samo dehidrirana? Niste sigurni da li je to do proizvoda koje koristite, ili je starenje uzelo maha? U nastavku vam donosimo savete dermatologa koji objašnjavaju kako jaki čistači lica utiču na izgled linija i bora, i kako da postignete mlađi izgled tena.

Jedna od najgorih anti-age grešaka koje možete napraviti jeste da odaberete preagresivan čistač lica, koji može isušiti kožu i učiniti da bore izgledaju vidljive. Koža kojoj fale pravi sastojci na kraju biva isušena. Kada koži nedostaju hidrirajući sastojci, bore i fine linije bivaju naglašenije.

Kakav čistač za lice koristite?

Čistači koji sadrže agresivne sastojke, poput sulfata i drugih surfaktanata, lišavaju kožu njenih prirodnih ulja i oslabljuju hidrirajuću barijeru. Dok se onaj “škriputavo čist” osećaj na koži smatra poželjnim, dermatolozi se slažu da ne treba toma da težite. Koža posle umivanja bude suva, zategnuta i matirana, a to je sve ono što ne želimo, ukoliko redovno negujemo kožu.

Kada je koža isušena od jakog čišćenja, ima grubu teksturu, a fine linije deluju upadljivije.

Za nežno čišćenje bez bora, savetujemo vam Skinology HYDRO FORCE mleko za čišćenje lica.

čišćenje lica

Kako da odaberete dobar čistač lica? Potražite onaj koji sadrži prirodne surfaktante (supstance koji čiste), poput amino kiselina, ima nizak pH i sadrži hidrirajuće sastojke poput hijaluronske kiseline, ekstrakt aloje i krastavca.

Povezano: 4 alatke za čišćenje lica koje će vam olakšati skincare rutinu

Proverite ostatak rutine nege

Sada kada ste procenili vaš čistač lica, dermatolozi savetuju da pregledate vaše proizvode koji koristite u svakodnevnoj rutini. Svaka rutina, ma koliko minimalna bila, mora da uključuje hidratantan proizvod. Potražite serume koji sadrže hijaluronsku kiselinu (ako ste 20+), peptide (ako ste 30+), ili ceramide i ulja (ako ste 40+). Ovi sastojci će koži povratiti vlagu posle čišćenja.

Naša preporuka je Skinology Urea 5% + hyaluron hidrirajući serum za sve tipove kože.

retinol serum

Potom, kako biste sprečili pojavu bora, trebalo bi da u rutinu ubacite proizvod sa retinolom, jer on stimuliše ćelije kože da se brže obnavljaju. Retinol takođe umanjuje izgled finih linija i pomaže kod diskoloracije. Pošto je retinol izuzetno isušujuć sastojak, u tom periodu pojačajte hidrataciju.

Povezano: Kada je pravo vreme da se počne sa anti-age proizvodima?

anti age serum

Svakodnevne navike su važne

Na samo kraju, evaluirajte vaše svakodnevne navike. Pušenje i oštećenja kože od sunca doprinose razviju finih linija i bore čine vidljivijim. Važno je i da se hidrirate iznutra – pobrinite se da popijete barem 8 čaša vode na dan. Tako će vam koža izgledati lepše, a šminka puno lepše stajati.

Pročitajte još i: Anti-age abeceda – Peptidi kao tihi saveznici protiv bora

error: Content is protected !!