Anti-age abeceda: Peptidi kao tihi saveznici protiv bora

By  |  0 Comments

Ako do sada niste čuli za peptide kao sastojke u proizvodima za negu kože – ne znate šta propuštate. Ovi mali moćni molekuli su must-have sastojci u tihoj borbi protiv bora, finih linija, opuštenosti kože i gubitka tonusa. Veoma su napredovali poslednjih godina, tako da ćete veoma brzo videti njihov efekat, posebno ako spadate u kategoriju 30+!

Šta su peptidi?

Najpre, da pođemo od nauke: peptidi su zapravo fragmenti proteina, i sastavljeni su od amino-kiselina. Kada se specifične amino-kiseline kombinuju u određenim formacijama, kreiraju se određeni peptidi (kojih ima na stotine različitih). Proteini su fundamentalni gradivni elementi kože. Bez pepitda, koža se ne bi vraća u provibitan položaj posle mimičkih pokreta i izgubila bi čvrstoću, a pojava bora i teksturalnih promena bila bi mnogo vidljivija.

Iako naša koža sadrži proteine (poput kolagana), sa godinama se ova zaliha smanjuje, što znači da se kože stanjuje i više bora. Peptidi proizvedeni u laboratoriji stimulišu obnavljanje kože i održavaju njen tonus i čvrstinu.

Povezano: Da li je prerana upotreba anti-age proizvoda šteta?

peptidi

Pošto peptidi nastaju kao deo razgradnje proteina (kolagena), nanošenja peptida koži daje signal da počne da proizvodi kolagen koji „nedostaje“. Naravno, kako bi peptidi delovali, potrebni su im „prijatelji“ u vidu nosećih sastojaka. Zato se peptidne formule kreiraju sa antioksidantima, umirujućim sastojcima i onima za obnovu kože – na taj nači se bore protiv višestrukih znakova starenja.

Povezano: 7 beauty navika koje morate usvojiti posle 30. rodjendana

Vrste peptida

Peptide možemo razlikovati prema njihovoj ulozi za kožu:

  • signalni peptidi: kada se zalihe kolagena u koži počnu smanjivati, peptidi „signaliziraju“ koži da pokrene proizvodnju kolagena. Rezultat je zategnutija koža. Najpoznatiji signalni peptid je Matrixyl.
  • peptidi – nosači: imaju ulogu da „prenose“ važne molekule unutar ćelija kože, poput bakra, magnezijuma... Ovi molekuli su važni za funkcionisanje kože, a najefikasniji su bakarni peptidi.
  • neuro-peptidi : imaju ulogu „zamrzavanja“ mišića lica, deluju tako što sprečavaju kotrakcije mišića, uzrokujući manje bora i finih linija. Najpoznatijih je argirelin.

Predlažemo vam Skinology Argirelin serum, koji sadrži čak 10% peptida argirelina, koji deluje protiv mimičkih bora.

peptidi

Koje peptide da potražite u sastavu kreme?

Kako biste prepoznali da li se u vašoj kremi nalazi neki od ovih dragocenih molekula peptida, donosimo vam mali vodič. Najpre, broj u nazivu peptida nam otkriva od koliko se aminokiselina sastojci. Tako postoje sledeći peptidi, koji se smatraju najefikasnijim:

  • pentapeptidi – sadrži masne kiseline u kombinaciji sa 5 aminokiselina. Njihova uloga je proizvodnja novog kolagena, stimulišu donje slojeve kože, a ona posle upotrebe deluje puno i jedro. Najefikasniji peptid iz ove grupe je pomenuti Matrixyl.
  • hexapeptidi – sadrže 6 lanaca aminokiselina. Najpoznatiji iz ove kategorije je argirelin, koji opušta mišiće lica i smanjuje pojavu facijalnih bora. Ima efekat poput botoxa.

peptidi

  • palmitoyl oligopeptid – uloga mu je stimulacije proizvodnje kolagena i hijaluronske kiseline u najdubljim slojevima kože. Ima ujedno ulogu dodatne  SPF zaštite, kada se nanese ispod SPF kreme.
  • bakarni peptidi – kreme i serumi sa ovim peptidima su na visokoj ceni, zbog svoje kompleksnosti formule. Bakarni peptidi podstiču regeneraciju kože i njeno zaceljivanje. Povećavaju elastičnsot kože i njenu čvrstinu. Jedan je od najefikasnijih anti-age sastojaka uopšteno.

Pročitajte još i: 7 saveta kako da se izborite sa borama na čelu

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

error: Content is protected !!