Ulje pasjeg trna za negu kože i kose

Ulje pasjeg trna je slabo zastupljeno u upotrebi kod nas. Međutim, činjenice koje ćemo vam o ovoj vrsti ulja otkriti, ubediće vas da to promenite i da ulje pasjeg trna upotrebite u svrhu nege kože i kose.


Za šta se ulje pasjeg trna koristi?

Ulje pasjeg trna ima zaista širok spektar pozitivnog delovanja na ljudski organizam. Ipak, mi ćemo se ograničiti i bazirati isključivo na iznošenju činjenica koje se tiču upotrebe ovog ulja u svrhu nege kože i kose i u svrhu pospešivanja lepote. Konkretno, ovo ulje izuzetno snažno i efikasno pospešuje proces regeneracije kože, ali i proces regeneracije kose.

Zato, ukoliko vas muči pojava akni i bubuljica na koži ili ste uočili bilo koji oblik iritacije na koži, bilo da se radi o perutanju kože, o ispucalosti ili o prisustvu ogrebotina, opekotina i posekotina na njoj, možete upotrebiti ulje pasjeg trna. Takođe, obzirom da ovo ulje pospešuje i ubrzava proces regeneracije kože, a uz to je i bogato najraznovrsnijim hranljivim sastojcima, ono će u znatnoj meri ukoliko ga redovno koristite, usporiti proces starenja vaše kože.

Pored toga, ukoliko vam je kosa suva i deluje umorno, ako vam je kosa oštećena i ima ispucale i procvetale krajeve, ulje pasjeg trna će biti pravo rešenje za vas.

Kako se ulje pasjeg trna koristi?

1. Ukoliko ulje pasjeg trna želite da upotrebite u svrhu pospešivanja glatkoće kože i u svrhu uklanjanja bubuljica i drugih vrsta manjih nepravilnosti i iritacija, upotrebite ga na sledeći način: nekoliko kapi ulja svakodnevno utrljajte u tankom sloju na lice i pritom posebnu pažnju obratite na površinu bubuljice ili manje iritacije. Na to mesto dodatno nanesite kap ulja pasjeg trna. Nakon toga, nekoliko sati nemojte da se umivate, niti da stavljate bilo koji drugi preparat na lice.

2. Ukoliko želite da uz pomoć ovog ulja sanirate neki ozbiljniji i prošireniji oblik iritacije na koži, kao što su opekotine, posekotine i slično, dva do tri puta dnevno, na površinu iritacije nanesite deblji sloj ovog ulja. Nemojte ga utrljavati, već sačekajte da ga koža upije. Za to je potrebno oko petnaest minuta, a nakon petnaest minuta uzmite vateni tufer ili komad gaze i sa površine iritacije na koži, pažljivo uklonite višak ulja.

Ostatak, odnosno tanak sloj ulja koji preostane, nemojte ispirati, već ostavite da deluje sve dok ga koža potpuno ne upije. Ovakav tretman ponavljajte najduže tri nedelje, a nakon tri nedelje napravite pauzu od mesec dana, a onda ovo ulje koristite jednom dnevno.

3. Ukoliko ulje pasjeg trna želite da upotrebite u svrhu usporavanja i sprečavanja starenja kože, u kremu za lice koju redovno koristite, sipajte ulje tako da zauzme jednu petinu ukupnog sadržaja kreme. Kremu zatim koristite na uobičajen način, ujutru, uveče ili i ujutru i uveče.

4. Ukoliko ulje pasjeg trna želite da koristite u svrhu nege suve i oštećene kose, prilikom svakog pranja kose u regenerator koji koristite, dodajte nekoliko kapi ulja. Ovakav tretman možete upražnjavati koliko god često i dugo želite, bez straha da će doći do bilo kakvih neželjenih i negativnih reakcija kose.

5. U letnjem periodu ulje pasjeg trna možete koristiti kao efikasno sredstvo za zaštitu kože od štetnosti sunčevog zračenja.

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!