Šta je bolje za sjaj vaše kože: Enzimi vs. AHA kiseline?

enzimi voćne kiseline

Ponekada, razumevanje sveta nege kože se može učiniti kao čas hemije. Ovo je posebno teško kada treba da odaberemo proizvod za hemijski piling kože kod kuće. Da li bi trebalo da odaberete preparat na bazi enzima ili AHA voćnih kiselina? U nastavku vam donosimo u čemu je razlika između ova dva tipa proizvoda i kako oni rade, a prema tome, možete odabrati i proizvod za svoj tip kože!

I enzimi i voćne kiseline vrše blag hemijski piling kože, ali rade na različiti način i različitim intenzitetom. Nekome će više odgovarati preparat sa voćnim kiselinama, a nekome ipak serum na bazi enzima.

Kako “rade” enzimi?

Većina enzima dolazi iz voća i povrća, poput ananasa, papaje i bundeve. Enzimi deluju tako što rastvaraju protein (keratin) na površini kože. Ovaj proces uklanja sloj rožnatih odumrlih ćelija kože, ostavljajući kožu glatkom i mekom. Tako se razmekšava površinski sloj kože, uklanjaju blage diskoloracije i serumi i kreme se mnogo bolje upijaju unutar kože. Enzimi ne stimuliše smenu starih i novih ćelija kože.

Povezano: Biološki tretman lica kod kuće – Isprobajte enzimski piling!

enzimi voćne kiseline

Kako “rade” AHA kiseline?

S druge strane, voćne kiseline prodiru dublje unutar kože i ubrzavaju ćelijski “turnover” (smenu starih i novih ćelija. Ne deluju samo na površinski sloj ćelija, kao što to čine enzimi. Kiseline fizički obnavljaju ćelije kože, tako što dozvoljavaju novim, mladim ćelijama da se generišu. Voćne kiseline takođe nalazimo u prirodnim izvorima (limunov sok, jabukovo sirće, mleko). Voćne kiseline vrše intenzivniji hemijski piling nego enzimi.

Povezano: Kiseline u nezi kože – ultimativni vodič kroz sve vrste

Enzimi vs. kiseline

Zamislite da se među ćelijama kože nalazi lepak, koji ih spaja zajedno. Enzimi rastvaraju taj lepak (protein keratina), tako da mrtve ćelije kože bivaju uklonjene sa površine. Kiseline, se druge strane, funkcionišu tako što stimulišu odumiranje starijih ćelija kože i stimulišu rast novih. Rezultat je uklanjanje starijih ćelija, kako bi nove zauzele njihovo mesto. Zato je koža posle upotrebe kiselina blistava i mlada.

enzimi voćne kiseline

Ko bi trebalo da koristi enzime?

Enzimi su manje abrazivni na koži, i ne prodiru tako duboko kao kiseline. Ako imate osetljivu ili suvu kožu, svakako predlažemo da se držite samo enzimskih pilinga. Enzimi su odlični za ove tipove kože, jer rastvaraju proteine iz mrtvih ćelija, ali ne uzrokuju njihovo odumiranje, niti “turnover”. Enzimi su odlični za čestu upotrebu, čak i na masnoj, kombinovanoj i koži sklonoj aknama.

Naš predlog enzimskog pilinga je Skinology PAPAYA enzimski piling-serum, vrlo blag, na bazi enzima iz papaje.

enzimi voćne kiseline

Ko bi trebalo da koristi kiseline?

Ovo je malo nezgodno – kiseline su pune podkategorija, sa više opcija za svaki tip kože. Na primer, glikolna kiselina je odlična, ali može biti iritirajuća za određene tipove kože. Mlečna kiselina je nežnija na koži, jer ima krupnije molekule koji ne prodiru tako duboko, zato se predlaže starijoj i osetljivoj koži.

Ipak, za tretiranje određenih problema, poput hiperpigmentacija, oštećenja od sunca i aktivnih akni, kiseline su bolje rešenje, jer ubrzavaju smenu starih i novih ćelija. Takođe su bolja opcija za deblju i otporniju kožu, kao i za masnu i kombinovanu.

Naš predlog je Skinology 5% AHA tonik za blagi kućni piling voćnim kiselinama.

enzimi voćne kiseline

Pročitajte još i: “Over-exfoliating” – Šta raditi kada preterate sa pilingom?

error: Content is protected !!