Beautypedia: Sve što niste znale o hijaluronskoj kiselini

By  |  0 Comments

Hijaluronska kiselina je jedan od najpoželjnijih sastojaka za hidrataciju kože – i to ne bez razloga: ovaj super-heroj sastojak čini čuda za sve tipove kože! Po sastavu je šećer, koja se nalazi i u ljudskom telu, a njeni benefiti su mnogostruki. Ipak, verovatne neke činjenice niste znale o hijaluronskoj kiselini, a mi smo tu da vam ih otkrijemo u nastavku!

Hijaluronska kiselina: 8 činjenica koje sigurno niste znale

#1: Hijaluronska kiselina zapravo nije kiselina

Uprkos imenu, hijaluronska kiselina je po sastavu vrsta šećera, koji se prirodno nalazi u našom ćelijama, posebno u delovima tela koji zahtevaju lubrikaciju i konstantnu hidrataciju (zglobovi, oči, kože). Naše telo sadrži oko 15 grama hijaluronske kiseline, a njena količina se smanjuje kako starimo.

#2: Privlači čak 1000 puta više vode od svoje težine

Hijaluronska kiselina radi poput magneta: poseduje sposobnost da veže vodu, u količini čak do 1000 puta većoj od sopstvene mase.To znači da jedan gram hijalurona može da zadrži oko 5.5 litara vode! To je mnogo tečnosti, i tako hijaluronska kiselina pomaže ćelijama kože da regulišu vlagu kako se ne bi isušila.

hijaluronska kiselina

#3: Nivo hijalurona se smanjuje kako starimo

Nažalost, prirodni nivoi hijaluronske kiseline u koži, zglobima, pa i očima se prirodno smanjuju kako starimo, ali i usled agresora iz sredine. Zato je važno da je nadomestite proizvoidma za negu kože na bazi hijalurona: uz serume, sheet maske, kreme… Postoje čak i suplementi hijalurona koji će pomoći podmazivanju zglobova i očnih jabučica.

#4: Nanosi se na vlažnu kožu

Ovo možda niste znale, ali kako bi kozmetički proizvod na bazi hijalurona “delovao” – morate ga naneti na vlažnu kožu. Ne zaboravite da je hijaluronu potrebna neka voda, kako bi je vezao za sebe i privukao u kožu. Zato je potrebno da kožu naprskate termalnom vodom, običnom vodom, tonikom ili face mist-om, i na tako vlažnu kožu da nanesete hijaluronski serum npr.

Povezano: Karakteristike hijaluronske kiseline

hijaluronska kiselina

#5: Može isušiti kožu ako se nanosi na suvo

U vezi sa prethodnim – ako nanesete hijaluronski proizvod na suvu kožu lica, desiće se sledeće: hijaluron se mora vezati za neku vodu, a pošto na koži nema vlage, on će povući vodu iz kože, i na taj način je dehidrirati! Zato se dešava kontraefekat hijaluronske kiseline – da zapravo izvuče vlagu iz kože, i to samo ako se nanosi na suvu kožu, koja prethodno nije navlažena.

#6: Morate je “zaključati” kremom

Kako bi hijaluronski proizvodi bili efikasniji, ovaj sastojak se često kombinuje sa humektansima i vodom, što znači da će koža dobiti tu vodu, ali i da će hijaluronska kiselina brzo ispariti. Zato želite da je “zarobite” u koži, nanošenjem gušćeg proizvoda odozgo, koji će je zadržati unutar kože (kreme, esencije, ulja).

Preporučujemo vam Skinology Hidrantnu kremu za lice, koja sadrži hijaluroski kompleks u sebi, a idealna je za nanošenje preko hijaluronskog seruma.

#7. Dolazi u različitim veličinama!

Lanac molekula hijaluronske kiseline je poprilično veliki, zato ona u svom izvornom obliku uspeva da hidrira samo gornji sloj kože. Na sreću, hemičari su našli način da “smanje” molekul hijalurona, tako da može da prođe dublje, kroz dermis, i da “napumpa” kožu vodom tamo gde joj je to najpotrebnije.

Rezultat je sastojak niske molekularne mase koji se zove natrijum-hijaluronat (engl. sodium hyaluronate), koji možete naći na popisu sastojaka kvalitetnog hijaluronskog proizvoda za negu.

Predlažemo vam Skinology Hijaluron kompleks serum za lice, koji sadrži više različitih veličina molekula hijalurona.

hijaluron

#8: Nalazi se i u hrani

Neke namirnice su prirodno bogate visokim nivoima hijaluronske kiseline. To su mesa poput govedine, ćuretine jagnjetine i piletine. S druge strane, hamirnice koje su bogate magnezijumom, poput banana, jabuka, avokada, kao i namirnice bogate vitaminom C pomažu proizvodnji i sintetisanju hijaluronske kiseline u telu.

Pročitajte još i: Borba protiv bora – hijaluron, kolagen, elastin, vitamin C, retinol

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!