Šta kada aktivni sastojci u kozmetici “ne rade”?

Ako ste bavite svojom kožom dubinski, onda sigurno pratite najpopularnije predloge za rešavanje različitih skincare problema, poput retinola, salicilne kiseline, vitamina C... Mislite – ako sastojak “radi” za stotine i hiljade žena, radiće i za mene. Ali ponekada, vaša koža ne reaguje na određeni aktivni sastojak, ali srećom, za svaki skincare problem postoji više rešenja.

Aktivni sastojci – šta kada “ne rade”?

Salicilna kiselina

Šta tretira: akne i masnu kožu

Znaci da ne radi: akne i mitiseri se ne povlače, i vaša koža se prosijava

Zašto ne radi: nisu sve akne iste, kod slučaja npr. cističnih akni, potrebni su mnogo jači sastojci

Alternativa: sastojci poput benzoil-peroksida, sumpora, kiselina, cinka, a kod cističnih akni – videti dermatologa, koji će prepisati adekvatnu terapiju.

salicilna kiselina za akne

Niacinamid

Šta tretira: bore, crvenilo kože, oštećenje od sunca, akne i sveopšte zdravlje kože

Znaci da ne radi: ne vidite rezultate i primetili ste da se proizvod “rola” sa vaše kože u gromuljicama. Takodje, moguće je da se iskusili crvenilo, svrab ili peckanje.

Zašto ne radi: ako se proizvod rola na koži, to je znak da se ne upija kako treba i da zato ne donosi rezultate. Ako vas koža pecka posle njega, to znači da je ipak osetljiva na ovaj sastojak.

Alternativa: ako je upijanje problem, stavljate manju količinu proizvoda i pustite ga da se upija najmanje 2-5 minuta pre sledećeg koraka. Ako imate reakciju na niacinamid, probajte umesto njega nežnije sastojke poput bauchiola, ulja divljeg šipka ili voćnih kiselina.

Naša preporuka je Skinology Niacinamid serum za lice.

niacinamid serum

Vitamin C

Šta tretira: beživotni ten, tamne mrlje, elastičnost kože

Znaci da ne radi: vitamin C bi trebalo da hrani vašu kožu i daje joj sjaj. Ako ovi efekti izostaju posle 3 meseca kontinuiranog korišćenja, to je dobar znak da vaš serum sa vitaminom C ne radi za vas.

Zašto ne radi: vitamin C dolazi u različitim obicima. Ako imate osetljivu kožu, izbegavajte čist vitamin C u formi askorbinske kiseline, jer možete dobiti efekat peckanja ili diskomfora. Postarajte se da odaberete serum koji ne sadrži u svom sastavu vodu, jer ona može destabilizovati vitamin C.

Alternativa: ako čista L-askorbinska kiselina ne radi za vas, probajte magnezijum askorbil fosfat, derivat vitamina C koji je rastvorljiv u vodi i nežniji prema koži.

Povezano: Najbolji saveti za korišćenje seruma sa vitaminom C

vitamin c serum

Retinol

Šta tretira: fine linije, bore, elastičnost kože, starenje i akne

Znaci da ne radi: imate crvenilo, isušenu kožu, ljuspanje kože ili osećaj peckanja posle njegovog korišćenja

Zašto ne radi: retinol može biti “previše aktivan” sastojak za neke ljude. Prosto je prejak, a možda i vi koristite preparat sa visokim procentom retinola.

Alternativa: ako je retinol preintenzivan za vašu kožu, probajte bakuchiol, prirodnu alternativu retinolu. On imitira dejstvo retinola, ali to radi mnogo nežnije, bez neželjenih efekata.

Mi vam predlažemo Skinology Retinol serum za lice.

retinol serum

Povezano: Upoznajte alternativu retinolu – BAKUCHIOL!

Hijaluronska kiselina

Šta tretira: suvoću kože i dehidrataciju

Znaci da ne radi: vaša koža je i dalje suva i dehidrirana

Zašto ne radi: Hijaluronska kiselina vezuje vodu u kožu, ali sama nije dovoljna da vam pruži hidrirani ten.

Alternativa: nema potrebe da zamenite hijaluronsku kiselinu u režimu nege – samo dodajte druge hidrirajuće proizvode. Obavezno je na licu “zaključajte” hranljivim serumom ili kremom preko.

Pročitajte još i: Borba protiv bora – kolagen, elastin, hijaluron, vitamin C, retinol

error: Content is protected !!