Prirodna alternativa retinolu: Upoznajte BAKUČIOL, hit skincare sastojak!

By  |  0 Comments

Dobre vesti za sve one sa osetljivom kožom koji žele sve benefite retinola, ali plaše se iritacija i njegovih nuspojava: upoznajte bakučiol, prirodnu alternativu retinolu! U pitanju je nežan, veganski sastojak, koji će uskoro prodrmati skincare svet, a daje iste rezultate kao i retinol, samo bez iritirajućeg neželjenog dejstva.

Retinol, kao derivat vitamina A je oduvek bio nezgodan za one sa osetljivom kožom. Loša strana retinola je što uzrokuje iritaciju kože u vidu ljuspanja i suvoće kože, i zato se ne preporučuje osetljivim tipovima kože. Do sada, jedina alterivantiva crvenoj i iritiranoj koži koju uzrokuje retinol bila je obilno nanošenje hranljive kreme preko. Ali novi, trendy biljni sastojak bakučiol će promeniti sve to!

Šta je bakučiol?

Bakučiol je sastojak koji se dobija iz biljke roda “psoralea corylifolia”, poznatije kao “babchi” biljka. Koristila se u tradicionalnoj ajurvedskoj medicini, a sada se i moderna nauka okrenula ka ovoj biljnoj alternativi retinolu. Bakučiol poseduje protivupalna, antibakterijaska i antoksidantna svojstva, a ujedno revitalizuje i hrani kožu.

bakučiol

Bakučiol funkcioniše slično kao retinol: ubrzava smenu novih i starih ćelija kože, time stimulišući proizvodnju kolagena, a ujedno smanjuje znakove starenja poput finih linija, bora, opadanja tonusa kože i fotooštećenja.

Koji su benefiti bakučiola?

Dokazano je da bakučiol ima sličnu regulaciju gena kao retinol. Oba stimulišu proizvodnju kolagena i elastina, smanjuju fotooštećenja kože, fine linije i bore. Za razliku od retinola, bakučiol nema agresivne efekte na kožu, i predstavlja njegovu blažu alternativu, koju mogu koristiti i trudnice. Studije su pokazale da bakučiol tretira i akne, tako što smanjuje upalu, hiperpigmentaciju i grubost kože.

Povezano: 10 činjenica o retinolu koje možda niste znale

Kada možete videti rezultate?

Kada počnete da koristite bakučiol, odmah ćete primetiti jedriju i svetliju kožu, koja blista. Tokom vremena, benefiti će početi da se mnogo više vide, što ga duže koristite. U periodu od 4-8 nedelja primetna je redukcija vidljivosti finih linija i bora, ujednačavanje tena i teksture kože, koja sada izgleda glatko i čvrsto.

bakučiol

Dakle, kao i kod retinola, strpljenje je ključ: studija iz 2014. je pokazala da su, posle 3 meseca, ispitanici koji su nanosili bakučiol dva puta na dan, primetili su značajno smanjenje finih bora i linija.

Zašto biste želeli prirodnu alternativu retinolu?

Sve se svodi na toleranciju kože. Retinol je jedan od najmoćnijih sastojaka za anti-aging: iako je veoma efikasan, takodje može uzrokovati neželjene efekte poput crvenila, upale i ljuštenja kože. Retinol je i foto-toksičan, dakle, ne smete se izlagati suncu dok ga koristite. Takođe, zabranjen je za korišćenje u trudnoći, jer su neke studije pokazale da je vitamin A štetan za plod.

Bakučiol pruža sve benefite kao i retinol, ali BEZ gorenevedenih neželjenih efekata.

Povezano: Borba protiv bora – hijaluron, kolagen, elastin, retinol, vitamin C

bakučiol

Saveti za korišćenje bakučiola

Kao i svaki novi aktivni sastojak koji uvodite u rutinu, potrebno je da pre korišćenja uradite “patch” test na alergijsku osetljivost: nanesite malu količinu proizvoda sa bakučiolom na mali deo kože i ostavite ga da deluje pola sata. Ako koža n odreaguje, možete ga nanositi na lice.

Bakučiol je bezbedan za baš sve tipove kože, čak i suvu i osetljivu. Kada koristite retinol, ne bi trebalo da ga često koristite – svega par puta nedeljno, dok se koža ne navikne. Sa bakučiolom to nije slučaj: možete ga koristiti svakog dana, i to čak u slojevitoj nezi: ako nađete čistač lica, tonik, esenciju i kremu sa bakučiolom, imaćete samo još više benefita.

Preporučuje se da se koristi kao deo večernje rutine, u vidu seruma ili keme.

Pošto su proizvodi sa bakučiolom tek u povoju, te se teže nalaze na tržištu (uz skuplju cenu), predlažemo vam Skinology RETINOL + vitamin E serum za lice, sa blažim derivatom retinola, koji najmanje iritira kožu.

retinol

Pročitajte još i: Sve što treba da znate o retinolu – TOP sastojak protiv akni i bora

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!