4 kozmetička sastojka koji mogu podstaći fleke na licu ako ne koristite SPF!

fleke od sunca

Zaštita od sunca širokog spektra je must-have za svaki dan, čak  i kada nema sunca na vidiku. Ali, da li ste znali da određeni skincare proizvodi mogu uzrokovati pojačanu osetljivost kože na sunce, i učiniti je podložnom stvaranju fleka? Kako biste kožu zaštilili od UV oštećenja, nanesite svako jutro izdašan sloj SPF kreme i nastavite da čitate!

Šta je fotosenzitivnost?

Fotosenzitivnost čini kožu osetljivom na sunce, proizvodeći simptome nalik osipu ili “sunburn” opekotinama. Okidač mogu biti proizvodi koji se topikalno nanose na kožu, neke namirnice (limunov sok npr.), ili lekovi koji se unose oralno ili putem injekcija.

Fotosenzivinost ne znači samo opekotine od sunca – ona može povećati rizik od razvijanja znakova starenja kože, uključujući tamne fleke, diskoloracije kože i bore.

Tipično, sastojci koji uzrokuju fotosenzitivnost su oni koji ujedno pilinguju kožu, uklanjaju sloj odumrlih stanica ili tretiraju akne. Njihovi aktivni sastojci otkrivaju svežu kožu koja je ranjivija na sunčeve zrake. Zato ove sastojke treba koristiti samo u večernjoj rutini nege, uz izdašan sloj SPF zaštite tokom dana.

fleke od sunca

Aktivni sastojci koji uzrokuju fotosenzitivnost

Voćni enzimi

Voćni enzimi se najčešće nalaze kao sastojak blagih hemijskih pilinga i serum-pilinga. Oni su sjajni za nežnu eksfolijaciju, koja otkriva svetliju kožu, ali takođe mogu uzrokovati pojačanu osetljivost kože na sunce. Salonski pilinzi sa voćnim enzimima bi trebalo da se izbegavaju tokom perioda intenzivnog izlaganja suncu. Koža je tada mnogo podložnija hiperpigmentacijama, iritaciji i fotosenzitivnosti.

Mi vam predlažemo Skinology Papaja enzimski piling-serum za lice, uz Skinology Hidratantnu SPF 25 kremu za lice.

fleke od sunca

AHA kiseline

Ako tražite visokoefikasan sastojak koji će izvršiti hemijski piling, isprobajte AHA kiseline u noćnoj rutini. One mogu biti u vidu seruma, tonika ili tečnog pilinga, koji se nanose uveče i drži određen broj minuta. Ipak, pošto AHA kiseline skidaju površinski sloj odumrlih ćelija kože, mogu je ostaviti osetljivom na sunce.

Retinol

Retinol je već dugo zlatni standard aktivnih sastojaka koji se mogu naći u velikom broju proizvoda koi se bore protiv bora i drugih znakova starenja. Retinol pilinguje površinu kože, uklanja odumrle ćelije i otkriva mlađu kožu. Zato je važno da sve ovo ne poništite izlaganjem suncu. Ako želite da uvedete retinol, to činite postepeno, kao što je opisano OVDE, to počnite sa 1 x nedeljno. Svako jutro morate koristiti SPF kremu, kako ne biste uticali na razvoj hiperpigmentacija.

fleke od sunca

Salicilna kiselina

Ako je masna koža vaš prijatelj, onda ste sigurno upoznate sa dejstvom salicilne kiseline, koja se može naći u umivalicama, serumima i spot-tretmanima, namenjenim aknama i masnoj koži. Salicilna kiselina deluje kao što je libosolubilna, odnosno, ima sposobnost da prodrek kroz pore pune sebuma i “otčepi” ih. Ipak, ovaj sastojak može izazvati osetljivost kože na sunce i potencijalne fleke, zato ga izbegavajte u visokim koncentracijama tokom leta i koristite SPF zaštitu.

Pročitajte još i: Ovi kozmetički sastojci brišu fleke od sunca efikasno!

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!