8 saveta dermatologa za sve one koji počinju sa retinolom

retinol

Retinol je definitivno zlatni standard anti-aging borbe, ali nas može ostaviti u zabuni, i sa specifičnim neželjenim efektima (crvenilo, ljuštenje kože, iritacija). Zato, u retinolsku avanturu morate poći spremne – a jesen je idealan period za uvođenje ovog sastojka. Zato smo vam izdvojili čak 8 saveta dermatologa za sve vas koji ćete prvi put probati retinolske proizvode!

Početnice u retinolu – ovo morate znati!

#1: Tajming je sve

Prve korisnice retinola bi trebalo da počnu polako sa ovim sastojkom, kako bi smanjile rizik od suvoće i iritacije. Preporuka je da retinol nanosite jednom u 3-4 večeri, i potom postepeno povećavajte učestalost korišćenja. Tokom prvog meseca, maksimalna česta upotreba je svako drugo veče, a ukoliko se vaša koža navikne – možete preći posle mesec-dva na svakodnevno korišćenje.

#2: Količina je važna

Možda ste u iskušenju da nanesete ovaj čarobni anti-age preparat na celo lice, ali kod retinola važi pravilo – manje je više. Veća količina retinola na licu ne znači bolje rezultate, već više iritacije. Zato nanosite retinol u količini zrna graška.

retinol

#3: Hidratacija je najvažnija

Dva najčešća neželjena efekta kod retinola su ljuštenje kože i suvoća. Rešenje za ove probleme je obilna hidratacija, posle nanošenja retinola. Ako želite blaži efekat retinola, pomešajte retinolski proizvod sa kremom za hidrataciju na nadlanici, i ovaj mix nanesite na kožu. Birajte uvek jednostavne, bogate, masnije kreme za hidrataciju posle retinola, i nanosite ih nakon 30 minuta od nanošenja retinola.

#4: Mudro izaberite proizvod

Ako prvi put koristite retinolski proizvod, obavezno birajte neki od slabijih derivata, poput seruma na bazi retinil-palmitata. Dok navikavate kožu, i ona postaje otpronija, možete preći na jače retinole, a krajnja opcija je tretinoin, koji se obično dobija uz recept dermatologa, jer sadrži čistu retinoičnu kiselinu, u jakoj koncentraciji.

Povezano: Retinol vs. retinoidi – u čemu je razlika?

#5: Izbegavajte osetljive regije

Ako želite da nanesete retinol na celo lice, izbegavajte regije poput okoloočne zone, uglova očiju, oko usana i oko nosa, jer su ovi delovi lica skloniji iritaciji.

retinol

#6: Strpljenje je ključ

Kada počinjete sa retinolom, morate shvatiti da nećete dobiti efekat fejsliftinga. Ali – to isto ne znači da ne treba da se obeshrabrite, ako ne vidite rezultate odmah. Rezultati poput sjajne blistave kože su suptilni i zahtevaju vreme.

Povezano: 10 činjenica koje možda niste znale o retinolu

#7: Imajte više opcija

Baš kao što leti koristimo kreme za lice na bazi vodenog gela, a bogate, masnije kreme za zimu, isto tako treba da imate dve različite koncentracije retinola. Jači retinol za zimu, a slabiji retinol za letnje mesece, kada je sunce jače.

#8: Ne zaboravite SPF

Ako ne koristite SPF kremu, ni ne počinjite sa retinolom! Foto-zaštita kože lica je obavezna za sve korisnice retinola. Retinol stanjuje gornji sloj kože, čineći je osetljivijom na sunce. Šešir, SPF krema i naočare za sunce su obavezni kada koristite retinol.

Mi vam preporučujemo Skinology RETINOL serum, koji je idealan za početnice, jer sadrži blagi oblik retinola, u uljanoj bazi, koja hidrira i hrani kožu.

Pročitajte još i: Kako da koristite retinol ako imate osetljivu kožu?

error: Content is protected !!