Retinol vs. retinoidi: U čemu je razlika?

retinoidi

Ako bismo morali izdvojiti jedan super-herojski kozmetički sastojak, koji 100% daje vidljive rezultate na koži – to bi zasigurno bio RETINOL! Ovi trendy topikalni sastojak dokazano rešava sve probleme starenja koža, a ujedno se bori protiv akni i problema masne kože. Sve ovo je moguće, zahvaljujući njegovom svojstvu stimulacije ćelijskog “turnover”-a. Ali, početnici u retinolu često mešaju termine “retinol” i “retinoidi”. Važno je znati da ove dve reči nisu sinonimi – više su rođaci! U nastavku otkrivamo šta je tačno retinol, a šta su retinoidi!

Sličnosti retinola i retinoida

I retinol i retinoidi su derivati vitamina A, koji se u poslednjem koraku pretvaraju u retinoičnu kiselinu, kada se nanesu na kožu. Termin “retinoidi” se često koristi za sve retinolske proizvode: i one koji se kupuju u drogeriji, ali i one super-jake, koje prepisuje dermatolog na recept.

vitamin A retinol

Razlike retinola i retinoida

Retinol je oblik vitamina A koji se nalazi u kremama i serumima koji se nabavljaju BEZ recepta, i sadrži NIŽU koncentraciju retinoične kiseline. S druge strane, retinoidi sadrže mnogo višu koncentraciju ovog aktivnog sastojka, i efekti su mnogo brži i vidljiviji. Loša strana kod retinoida je, što ih samo može prepisati dermatolog i dobijaju se na recept.

Razlika u delovanju

Glavna razlika izmeđa retinola i retinoida je ta što retinol radi više postepeno, u poređenju sa retinoidima. Razlog za to je razlika u njihovoj molekularnoj strkturi i načinu kako ih koža procesuira. Retinoli koji se nabavljaju bez recepta su u formi estera, a možete ih u sastavu naći kao: retinyl palmitate, retinyl linoleate, retinaldehyde, propionic acid, or retinyl acetate. Potrebno je mnogo više koraka u hemijskom procesu, kako bi se ovi estri konvertovali u retinoičnu kiselinu. Što je više konverzija – proizvod je slabiji.

Retinol i retinoidi zapravo rade ISTU stvar – samo je potrebno mnogo više vremena da vidite rezulate kod retinola, u poređenju sa retinoidima.

vrste retinola

Dodatno, retinoli dostupni u beauty prodavnicama se kombinuju se drugim sastojima, poput hidratantnih agenasa, koji smanjuju suvoću i iritaciju kože. Ovo ih čini mnogo ugodnijim za korišćenje na koži, ali to znači i da je procenat retinola u tom proizvodu manji.

Povezano: 10 činjenica o retinolu koje možda niste znale

Kada se koriste retinol i retinoidi?

Za ove obe vrste vitamina A, preporučljivo je da se koriste isključivo u večernjoj rutini, jer dnevna svetlost deaktivira retinoičnu kiselinu. Uvek se nanose na čistu, suvu kožu, posle tonika (ako ga koristite).

Predlažemo vam Skinology RETINOL kremu za lice, izuzetno blagu i dobru za početnike u korišenju ovog sastojka.

Ko ne može da koristi ove sastojke?

Većina tipova kože može dobro tolerisati retinol i retinoide, ali morate odabrati pogodan proizvod za vaš tip kože. Osim toga, ostatak rutine nege mora biti nežan, i neiritirajuć, kako ne biste pogršali reakciju na retinol.

Retinol i retinoidi inicijalno mogu uzrokovati proces koji se naziva “retinizacija”, koja dovodi do crvenila, suvoće i ljuspanja kože, posebno kada tek počinjete sa korišćenjem ovom sastojka. Zato je važno da ga uvodite polako. Počnite sa nanošenjem retinoida svako treće veče. Ako ga vaša koža dobro podnosi nakon 2 nedelje, i nemate iritacije – povećajte učestalost upotrebe na svako drugo veče, tokom naredne 2 nedelje. Ako ga vaša koža i dalje dobro toleriše – sada ga možete koristiti svako veče!

retinol reakcija na koži

Kada ste naneli retinoid, obavezno nakon toga nanesite dobru, hidrirajuću kremu, koja ne sadrži nikave aktivne sastojke, poput kiselina, vitamina C ili enzima.

Povezano: Upoznajte BAKUCHIOL – prirodnu alternativu retinolu!

Ukoliko ste trudni ili dojite – nikako ne smete koristiti retinol!

Ukoliko imate osetljivu ili suvu kožu, koristite retinole dostupne u prodavnicama bez recepta, ili Differin gel, koji se bolje toleriše od retinoida na recept. Ukoliko vam je koža masnija, ili ste već iskusna korisnica možete probati jače retinole na recept, poput tretinoina, atralina, retin-A, retin-A micro, tazarotena, ili tazoraca.

Uglavnom, ako planirate da uvedete retinol u anti-age rutinu, najbolje je da razgovarate sa dermatologom, koji vam pomoći da odlučiti koja vrsta retinoal je najbolja za vas.

Ako ste novi u svetu retinola, predlažemo vam Skinology RETINOL serum, koji sadrži blagi oblik retinola – retinil palmitat, i potpuno je bezbedan za početnike.

retinol serum

Pročitajte još i: Kako da koristite retinol ako imate OSETLJIVU kožu?

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!