Kako da korisite retinol ako imate osetljivu kožu?

retinol

Za osobe sa osetljivom kožom, čak i najbezopasniji skinacre sastojci mogu izazvati neželjene reakcije u vidu crvenila, perutanja i iritacije. Retinol je jedan od sastojaka koji izaziva ove reakcije čak i na najotpornijem tipu kože – ubrzava smenu starih i novih ćelija kože, te na taj način indukuje neželjene iritacije. A ako imate osetljivu kožu – to NE znači da treba da ga izbevagate (jer su njegovi benefiti ogormni), već samo počnite sa manjim procentom retinola i krenite polako!

Kako treba uvoditi retinol u rutinu nege?

Dermatolozi uvek savetuju da retinol treba da se uvodi postupno: tanki sloj retinolskog seruma u večernjoj nezi, dva puta nedeljno tokom prve 2-4 nedelje. Ako nikada ranije niste koristili reitnol, morate ga uvesti u niskoj dozi – komforna tačka za početak je maksimalno retinolski serum koncentracije 0.3%. To je dovoljna količina da dobijete vidljiv efekat, ali bez rizika iritacije kože.

retinol

Kada se koža adaptirala, možete postepeno povećavati snagu vašeg retinolskog proizvoda, tj. preći na jače serume. Ako imate posebno osetljivu kožu, evo kako da koristite retinol, a da izbegnete iritacije!

Osetljiva koža i retinol: korak po korak

#1: Najpre nežno očistite lice

Uvek pre nanošenja retinola želite da imate čistu kožu. Najpre umijte lice uz pomoć nežnog proizvoda za umivanje, koji sadrži hidrirajuće sastojke poput glicerina i hijaluronske kiseline.

#2: Slabija verzija retinola

Ako ste početnik, a imate uz to i osetljivu kožu, dermatolozi savetuju da počnete sa estarima retinyl-a: radi se manje koncentrovanim formamam vitamina A, koji nije tako agresivan na osetljivom tipu kože. Neki od njih su: retinyl propionate i retinyl palmitate.

Povezano: Prirodna alternativa retinolu – upoznajte BAKUČIOL, hit skncare sastojak!

retinol

#3: Dobra hidratantna krema je vrlo važna

Ako uvodite retinol u negu lica, a ne koristite hidratantnu kremu – to je vrlo loša ideja! Retinol zahteva dodatni sloj hidratacije i ishrane, jer bez toga – koža je u mnogo većem riziku od iritacije. Postoji više načina da nanosite kremu uz retinol:  za početak možete mešati retinolski serum sa malo kreme, kako biste ga razblažili.

Ili možete koristiti tzv. “sendvič” tehniku: sloj kreme, pa retinol preko, pa još jedan sloj kreme za lice. Ovo neće razblažiti niti umanjiti efikasnost retinola, a pomoćiće da ga koža bolje toleriše.

#4: Nemojte preterivati sa retinolom

Dermatolozi savetuju da počnete sa količinom retinola veličine zrna graška, koju ćete nanositi 2-3 puta nedeljno. Tako će koža izgraditi toleranciju na ovaj sastojak i naviće se tokom vremena. Ako nakon dve nedelje ne osetite suvoću, crvenilo ili perutanje, onda postepeno možete povećati učestalost korišćenja retinola na svaku drugu noć, tokom 7-14 dana. Nakon toga, možete početi sa svakodnevnom aplikacijom retinola.

Zlatno pravilo je: proredite korišćenje retinola ako dobijete iritaciju kože!

Povezano: Sve što treba da znate o RETINOLU – top savetniku protiv akni i bora

retinol

#5: Izbegavajte druge jake sastojke

Kada koristite retinol, a imate osetljivu kožu, najbolje je da se klonite drugih aktivnih sastojaka, poput glikolne ili drugih kiselina, koje mogu da doprinose isušivanju i iritaciji. Zato koristite blage umirujuće formulacije, krema i seruma koje će hidrirati i nahraniti žednu kožu posle retinola.

#6: Držite se kremastih ili uljanih formulacija retinola

Osim toga što treba da počnete sa minimalnom dozom retinola (idealno oko 0.05%), dermatolozi savetuju da se držite kremastih ili uljanih formulacija proizvoda sa retinolom, jer oni u formi gela ili vodenih seruma mogu biti koncentrovaniji. Uljana i kremasta tekstura će dodatni ublažiti neželjene efekte koje retinola ima.

Mi vam preporučujemo Skinology RETINOL + Vitamin E serum za lice, sa blagim oblikom derivata retinola i uljanom formulacijom koja štiti kožu od isušivanja.

retinol

#7: Istrenirajte kožu

Veoma interesantan savet dermatologa jeste da postepeno “istrenirate” kožu na dejstvo retinola uz pomoć terapije kratkog kontakta. To je tehnika koja podrazumeva da nanesete retinol na kožu, ostavite ga da deluje par minuta, i potom ga isperete! Kako se kože bude prilagođavala, postepeno možete povećati vreme držanja retinola na koži, i na samom kraju možete ga ostaviti tokom cele noći!

Predlažemo vam da isprobate Skinology RETINOL kremu za lice, sa blagim oblikom retnyl palmitata, idealnu za početnike.

retinol
Pročitajte još i: 10 činjenica o retinolu koje možda niste znale

error: Content is protected !!