Blaže alternative retinola idealne za svakoga: Upoznajte fitoretinole!

fitoretinoli

Bez obzira da li ste strastveni skincare ljubitelj ili potpuni novajlija kada je reč o režimu nege kože, verovatno ste čuli za retinol. Ovaj derivat vitamina A nosi mnogo benefita – od povećanog ćelijskog turnovera, preko poboljšanja teksture kože i tonusa, pa sve do stimulacije kolagena i izglađivanja bora. Uz sve ove benefite, retinol je ozloglašen jer njegovi dobri efekti dolaze uz neke neželjene efekte, koji uključuju crvenilo, iritaciju i ljuspanje kože. Zato vas upoznajemo sa fitoretinolima, novim skincare “igračima” koji donose sve benefite retinola, ali bez neželjenih efekata. Iako vam zvuči previše dobro da bi bilo istinito, uverevamo vas da je tako – samo nastavite da čitate!

Šta su fitoretinoli?

Najpre, važno je da znate da fitoretinol nije jedan sastojak – to je grupni termin za biljne sastojke koji poseduju efekat veoma sličan retinolu. Oni se vezuju za iste nuklearne receptore, kao i retinol, stoga imaju i identične benefite.

Povezano: 8 saveta dermatologa za sve one koji počinju sa retinolom

fitoretinoli

#1: Bakučiol

Najpoznatiji fitoretinol je bakučiol, koji se dobija iz biljke Psoralea corlifolia. On poseduje slične efekte retinolu, ali ujedno ojačava barijeru kože, sprečavajući suvišni gubitak vode. Bakučiol ima načuno dokazane efekte koji su usporedivi sa retinolom, kada je reč o poboljšanju foto-starenja, ali bez iritirajućih neželjenih efekata.

Povezano: Upoznajte alternativu retinolu – BAKUČIOL

#2: Ekstrakt biljke picão preto

Ovaj derivat se dobija iz biljke koja raste u Južnoj Americi, i na kožu ima dejstvo slično retinolu. U ljudskom fibroplastu, ekstralt picão preto biljke se vezuje sa retinolske receptore još bolje nego sam retinol, i sprečava razgradnju proteina koji je odgovoran za gubitak kolagena.

#3: Ulje šipka

Neke studije su pokazale da ulje šipka ima sličan potencijal kao i retinol, kada je reč o hiperpigmentacijama i smanjenju akni. Kao dodatni benefit, ulje šipka je prirodno bogato vitaminom C, koji posvetljava kožu, bori se protiv akni i deluje kao antioksidant. Više o ovom ulju saznajte OVDE.

fitoretinoli

#4: Ekstrakt morskog komorača

Iako nema još uvek direktnih studija koje upoređuju morski komorač sa retinolom, ovaj sastojak pomaže kod eksfolijacije kože, poboljšava debljinu kože, smanjuje bore i reguliše proizvodnju kolagena i sebuma.

Benefiti fitoretinola za kožu

Kao što je pomenuto gore, korišćenjem kozmetike sa fitoretinolima, dobićete isti set benefita kao i sa retinolom, što znači da oni mogu ubrzati stopu obnavljanja starih i novih ćelija, i ciljati na bore, fine linije, akne i lošu teksturu kože. Pošto su u pitanju biljni sastojci, mnogi od njih imaju dodatne benefite  – nutrijente i antioksidante. Iako ne postoji veliki broj naučnih studija koje dokazuju dejstvo fitoretinola na kožu, naučnici i dermatolozi su prilično optimistični.

Neželjeni efekti

Ne postoje neželjeni efekti kod korišćenja fitoretinola. Ovo je velika razlika u odnosu na retinoide. Takođe, za razliku od njih, fitoretinoli su bezbedni za korišćenje kod trudnica i dojilja (što sa retinolom nikako nije slučaj). Naravno, svaki kozmetički sastojak može biti okidač za alergiju – zato najbolje uradite “patch” test sa novim proizvodom na ruci, pre korišćenja na licu.

Mi vam predlažemo Skinology RETINOL serum, koji sadrži najblaži oblik retinola, idealan za početnike.

fitoretinoli

Pročitajte još i: Retinol vs. retinoidi – u čemu je razlika?

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!