7 razloga za akne na grudima i kako da ih se rešite!

akne na grudima

Ako mislite da su dosadne akne ograničene samo na lice – varate se! One se mogu pojaviti na bilo kom delu tela gde su lojne žlezde posebno aktivne. Medju njima se nalaze i grudi! Razlog za akne na grudima je kombinacija preteranog mašćenja i zapušenih pora, ili može biti neki dublji problem! Otkrivamo 7 najčešćih razloga za akne na grudima i kako da ih se najbolje rešite!

Zašto nastaju akne na grudima?

Razlog #1: Preterano znojenje

Jedan od najčešćih raloga za akne na grudima je znoj koji stoji na koži duži period vremena, usled fizičke aktivnosti ili visoke temperature. Kada se znoj pomeša sa nečistoćom, toksinima i masnoćom na površini kože, moće zapušiti pore, što rezultuje aknama na grudima. Zato se preporučuje da se istuširate 10 minuta po završetku vežbanja.

Razlog #2: Reakcija na sintetičke materijale

Jako tesna odeća napravljena od veštačkih materijala može dovesti do akni, posebno ako je vaša koža osetljiva. Posebna vrsta akni – acne mechanica se javlja kao rezultat objekata koji dodiruju vašu kožu i dovode do upala. Ovom stnaju doprinosi i pojačana vlaga – što znače ako se znojite, a ujedno nosite odeću u kojoj koža ne diše, akne na grudima su sigurne!

akne na grudima

Razlog #3: Hormoni

Svaka velika hormonska promena (pubertet, menstrucija i trudnića) ili njihova fluktuacija može delovati kao okidač za lojne žlezde da počnu da pojačano rade. Ovo možđe zapušiti pore i dovesti do akni na grudima.

Razlog #4: Dodirivanje kože na grudima

Čuli smo sto puta: ne dodiruj prstima kožu! Naši vrhovi prstiju su prekriveni masnoćom i bakterijama koje se mogu preneti na kožu grudi ako je dodirujete prečesto. Ako nanosite losion za telo ili kremu na grudi, budite sigurni da ste prethodno oprali ruke i da su ti proizvodi bez iritirajućih supstanci.

Razlog #5: Pojačano lučenje sebuma

Kada je vaša koža suva – usled jakgo vetra, hladnijih temperatura ili preteranog izlaganja suncu, može uzrokovati kožu da pređe u mod preživljavanja, gde se aktiviraju lojne žlezde da proizvode masnoću koja sve čini da nadoknadi gubitak vlage. Kada se ta masnoća pomeša sa mrtvim ćelija kože, bakterijama i prljavštinom, rezultat su – akne na grudima. Zato svakodnevno hidrirajte dekolte i grudi laganim hidratantnim serumom.

Povezano: Kako da se efikasno rešite akni sa ledja i grudi?

akne na grudima

Razlog #6: Genetika

Istraživanje je pokazalo da se akne prenose sa generaciju na generaciju. Naučnici su otkrili izvesne neregularnosti u vrsti gena koji povećava šansu za aknama. Ako vaši roditelji imaju istoriju borbe sa aknama (na grudima ili licu), vi ste mnogo podložniji nastanku istog problema kože.

Razlog #7: Proizvodi za negu i šminka

Na isti način kao što vaša koža reaguje na materijal i deterdžente, i šminka i kozmetika takođe mogu uzrokovati zapušenje pora i upale. Kada kupujete losione za telo, kreme ili korektore, potražite na pakovanu neku od ovih reči: non-comedogenic, non-acnegic, oil-free, jer sto znači da neće zapušiti pore. Isto tako, dekolte negujte laganim vodenim formualam, a nikako teškim kremama.

Kako da se rešite akni na grudima?

Najefikasniji su proizvodi za topikalnu upotrebu formulisani sa sumporom, koji se bore protiv akni, uz druge sastojke poput benzoil-peroksida i salicilne kiseline. Birajte nežne kupke za masnu kožu i losione sa navedenim sastojcima koji će delovati keratolitički, kako bi pročistili pore. Redovno pilingujte dekolte, običnim pilingom za lice, kako biste uklonili dubinsku nečistoću i mrtve ćelije kože.

Predlažemo vam da predeo dekoltea svakodnevno čistite tonikom za masnu kožu, poput Skinology SKIN RESCUE tonika sa ihtiolom i niacinamidom.

tonik a

Pročitajte još i: Greške prilikom tuširanja koje vam uništavaju kožu

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!