Kako da odaberete pravi šampon prema TIPU kose?

šampon prema tipu kose

Kupovina šampona  za kosu može biti prilično zbunjujuća – da li uzeti hidrirajući, onaj za ojačavanje, onaj što zaglađuje dlaku, koji čuva boju ili koji otklanja perut? Toliko različitih opcija i proizvoda. Kako biste odabrale pravi šampon važno je da znate da se on bira prema tipu vlasišta. Zato u nastavku pročitajte mali vodič kako odabrate šampon prema tipu kose!

Šampon prema tipu kose – koji je idealan za vas?

Šampon je proizvod kreiran da očisti skalp i dlaku od nečistoća, masnoća i stajling poizvoda. Osim što čisti dlaku, važno da je znate da on najpre čisti skalp od naslaga.

Šampon možete birati prema dva kriterijuma: prema tipu vlasišta i prema tipu dlake. O tipologiji kose pisali smo u OVOM tekstu, pa neka vam on bude vodič kako da dođete do vašeg tipa dlake. O tipovima vlasišta, pročitajte u nastavku.

šampon prema tipu kose

Šampon prema tipu korena

Masan koren kose

Ako se vaš skalp jako brzo umasti, verovatno ste prošli kroz kupoivne više desetina šampona bez uspeha. Potreban vam je šampon koji će kontrolisati prekomerno lučenje sebuma i koji će kosu držati čistom što duže.

 • Izbegavajte šampone koji su hidrirajući, koji zaglađuju dlaku ili su za kovrdđavu kosu (natpisi: ydrating, moisturizing, smoothing), jer će dodati previše masnih sastojaka na već masno teme
 • Potražite nazive šampona poput volumizing, strengthening, balancing, clarifying. Oni će ukloniti višak masnoće. Za volumen predlažemo Subrina Volume šampon.
 • Šampon-čistač je odličan za masno teme, ali pazite da ga ne koristite prečesto, da ne isušite sklap, što dovodi do pojačanog lučenja sebuma
 • Probajte metodu “duplog šamponiranja” – pranje kose sa dva šampona. Jedan šampon za pročišćavanje temena, a drugi za pranje dužine.
 • Za masan koren potražite šampone sa blažim blikom sulfata, poput Coco Sulphata. Svakako izbegavajte Sodium Laureth sulphate u sastavu, jer je agresivan čistač.

Za masan koren kose preporučujemo Revlon Eksperience Sebum Control šampon, namenjen balansiranju preteranog lučenja sebuma.

revlon

Povezano: 3 iznenađujuća razloga zašto vam se kosa masti

šampon prema tipu kose

Suv koren kose

Kada je skalp suv, svrbi i ljuspa se, odabir šampona je prvi korak kao borbi protiv ovih stanja. Važno je da koristite šampon koji ne produbljuje problem suvoće, tj. ne isušuje kožu dodatno.

 • Izbegavajte šampone za volumen, perut i čistače (natpisi: strengthening, fortifying, volumizing). Oni skidaju prirodna ulja sa skalpa, koja su vam potrebna.
 • Potražite šampone koji daju hidrataciju, ishranu, zaglađivanje dlake ili one za kovrdžavu kosu (natpisi: moisture, hydration, smoothing). Oni često sadrže razna ulja poput arganovog, kokosovog, makadamijinog, ricinusovog itd.
 • Ako je vaše teme jako suvo, birajte šampone specijalno formulisane za suvi koren.
 • Izbegavajte šampone koji sadrži sulfate, jer su veoma isušujući.

Povezano: Šamponi bez sulfata – zašto su tako dobri + predlozi

šampon prema tipu kose

Vrste šampona – za koji su tip kose?

Ako je vaš koren normalan (nije ni suv ni masan), onda možete odabrati šampon prema željenim rezultatima za vašu kosu:

 • hidratantan šampon – odličan za dodavanje vlage dlaci, sjaj i zaglađenost dlaku. Odličan za gustu, kovrdžavu i debelu dlaku kojoj fali vlaga.
 • šampon za volumen – odličan izbor za kosu koja je tanka i beživotna, bez dodatnog otežavanja.
 • šampon za ojačavanje dlake – dobar za oštećenu, oslabljenu, krtu i tretiranu kosu. Sadrži često protiene koji pomažu ojačavanju.
 • balansirajući šampon – srednje rešenje za normalan tip kose, nije previše hidratantan, a neće je ni isušiti.
 • šampon za glatku kosu – pun bogatih sastojaka koji zaglađuju površinu dlaku, i zatvaraju kutikulu, odličan za ravnanje kose.
 • šampon za kovrdžavu kosu – veoma hidratantan, sadrži sastojke koje eliminišu frizz efekat u kosi, smiruju lokne bez otežavanja.

Kao šampon bez sulfata, preporučujemo Marrakesh Hemp Seed šampon sa uljem kokosa i konoplje:

šampon bez sulfata

Pročitajte još i: “Double-shampooing” metoda pranja za svaki tip kose

error: Content is protected !!