Trudnički sjaj kože: Mit ili istina?

By  |  0 Comments

Ako ste buduća majka, onda ste svesne promena koje trudnoća donosi, ali one nisu ograničene samo na “loše” stvari poput strija, hiperpigmentaicija i bubuljica. Jedna pozitivna stvar kod trudnoće jeste blistavi sjaj kože, poznatiji kao “trudnički sjaj kože”. U nastavku pročitajte da li je to zaista istina stvar ili samo mit!

Šta je trudnički sjaj kože?

Glavno pitanje je da li je trudnički sjaj kože mit? Apsolutno ne! Trudnice mogu iskusiti fiziološke promene koje doprinose pojačanoj blistavosti lica: rumene obraze i vidljivi sjaj kože koji su kombinacija više faktora. Veruje se da trudnički sjaj kože izaziva povećana proizvodnja krvi (čak za 50%!) i njena ciruklacija, koja daje koži punoću i mek izgled. Sjaju doprinosi i pojačano mašćenje kože, usled pojačanog rada lojnih žlezda. Sve ove promene su uslovljene povećanim nivoom hormona.

Pregnant woman looking at camera

Dodatno, dešava se ubrzana smena starih i novih ćelija kože, koja dozvoljava mladim ćelijama da izađu na povšinu, dok se stare odbacuju. Ono što ostaje su mlade jedre ćelije koje koži daju sjaj i glatku površinu. Kao da ste upravo imale hemijski piling!

Zato kada vas pohvale da sijate u trudnoći – znajte da je to istina!

Povezano: Najčešći problemi sa kožom posle porođaja i kako da ih se rešite?

Koji delovi lica “sijaju”?

Trudnički sjaj kože se može pojaviti na celom licu, ali je najčešći na obrazima, čelu, nosu i bradi. Iako je trudnički sjaj kože istiniti fenomen, ne doživljavaju ga sve trudnice na isti način. Treba imati na umu da ovi faktori koji daju sjaj koži, često mogu raditi i protiv vas. Fluktuacija hormona, posebno androgena, čini kožu masnijom i sklonom buubljicama.

Za borbu protiv pojačanog mašćenja kože, predlažemo Skinology SKIN RESCUE tonik za masnu i problematičnu kožu.

tonik a

Melazma: “trudnička maska”

Osim masne i kože i akni, još jedan čest problem sa kožom koji se javlja u trudnoći jeste melazma, poznatija kao “trudnička maska”. Ona nastaje usled povećanih niova hormona i karakterišu je smeđe fleke na koži lica, u formi pečata ili tačkica. Melazma se obično pojavljuje na delovima lica koji su najviše izloženi suncu: obrazi, čelo, nos, brada, gornja usna.

Pregnancy.

Iako me možete mnogo uraditi povodom fluktuacije hormona – možete ograničiti vreme izlaganja suncu, koji je glavni faktor nastanka melazme. Zaštitite se uz kremusa zaštitnim faktorom širokog spektra sa SPF 25 ili više. Obnavljajte SPF zaštitu tokom dana na svaka dva sata.

Predlažemo vam Skinology Hidratantnu SPF 25 kremu koja štiti od UV zračenja.

Selection_002

Pročitajte još i: Trudnoća i lepota – Šta slobodno koristiti, a šta izbegavati?

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!