Greške prilikom tuširanja koje vam uništavaju kožu!

greške pri tuširanju

Tuširanje je tako rutinska stvar, o kojoj i ne razmišljamo previše. Verovatno i vi volite da nakon dugog radnog dana stanete pod vrelu vodu i tuširate se barem 20 minuta. Ovo je jedna od najčešćih grešaka prilikom tuširanja koja čini da se vaša koža isuši i pocrveni. Zato, ako posle tuširanja osećate zatezanje kože i neprijatan osećaj suvoće – možda činite neku od ovih grešaka!

Tuširanje – ovih 8 grešaka vam uništavaju kožu!

1. Odvrnete vrelu vodu

Verovatno mislite da će vreli tuš imati terapeutski efekat na vašu kođu i organizam. E pa grešite – vrela voda je loša iz dva razloga, savetuju dermatolozi. Najpre, ona uklanja previše prirodnih ulja sa tela, čime dovodi do isušivanja kože, a drugo vrela voda podstiče cirkulaciju, pa koža postaje crvena popout jastoga. Sa pojačanom cirkulacijom dolaze inflamatorni procesi na koži, poput svraba i osipa. Zato vodu držite na umereno toploj temperaturi, malo iznad temperature tela.

Povezano: Anti-aging tela – Sprečite starenje kože tela uz TOP savete!

2. Predugo se tuširate

Primamljivo je da ostanete ispod tuša 15, 20, čak i 30 minuta, ali dermatolozi savetuju da tuširanje iznad 10 minuta predugo, jer isušuje kožu. Naša voda je veoma tvrda, a toplota i gel za tuširanje u kombianciji sa njom će isušiti dubinski kožu tela.

tuširanje

6. Pilingujete telo svakog dana

Ako obožavate efekat pilinga za telo, ipak – ne preterujte! Svakodnevna eksfolijacija kože mođe prouzrokovati da se zaštitni sloj kože isuši, i da se ona dodatno masti (posebno na regiji ledja i grudi). Zato umesto toga, koristite nežan piling nekoliko puta nedeljno.

Kao nežan piling vam preporučujemo Skinology KAFA piling za lice i telo, nežan a učinkovit.

3. Sapunjate celo telo

Gel za tuširanje ili sapun je namenjen da rastvori prljavštinu i masnoće sa tela, dozvoljavajući vodi da ih spere. Koža na rukama i nogama generalno nema mnogo masnoće i prljavštine, zato je nepotrebno da ih sapunjate – jer ćete ih dosta isušiti. Zato sapunjanje ograničite na delove tela koji se maste i skloni su razvijanju telesnih mirisa: lice, pazuh, zadnjica, leđa, prepone i stopala.

Za nežno tuširanje bez isušivanja kože, preporučujemo vam Marrakesh Hemp Seed gel za tuširanje bez sulfata, parabena, alkohola, veštačkih boja i mirisa.

kupanje

4. Ne menjate sunđer za kupanje

Sunđeri, lufe i pufne za tuširanje su omiljeni aksesoar za više pene i temeljno ribanje tela. Međutim, ujedno su plodno tlo za razvoj bakterija i gljivica: stoje mokre u vlažnom kupatilu, idelnom staništu za razvoj mikroorganizama. Zato ih s vremena na vreme otkuvajte, a promenite obavezno svakih 2-3 nedelje.

5. Prekasno mažete losion za telo

Dermatolozi se slažu da je broj 3 magičan: ako čekate duže od tri minuta nakon tuširanja da namažete telo losionim, koža će izgubiti dragocenu vlagu. Pravilna rutina bi trebala da bude: nakon što izadjete iz kade, utapkajte višak vode sa kože, ipak ostavljajući par kapi vode. Potom nanesite izdašnu količinu losiona i umasirajte u celo telo. Ovako ćete “zarobiti” vodu nanošenjem kreme za telo u roku od 3 minuta.

mleko za telo

7. Umivate se ispod tuša

Ovo je jedna od najčešćih grešaka, koje pravimo onih dana kad smo lenji. Vrela voda ispod tuša deluje dobro kao priprema: otvoriće pore, ali pošto tuširanje traje 10-15 minuta, koža će sve to vreme biti očišćena, a bez nanete kreme. Osim toga, proizvodi poput šampona mogu ući u vaše pore i napraviti haos na licu. Zato lice umijte odmah posle tuširanja, dok su pore otvorene, ali iznad lavaboa.

8. Grubo trljate kožu peškirom

Pregrubo sušenje kože peškirom može oštetiti folikule (otvore iz kojih rastu dlačice po telu), uzrokujući upalu folikula, i ružne bubuljice po koži. Osim toga, može pogoršati stanja kože kao što su suvoća i svrab. Umesto što trljate – utapkajte višak vode, a ujedno izbegavajte umotavanje kose u peškir – jer je na taj način oštećujete.

Pročitajte još i: Napravi sama piling-gel za tuširanje – 5 recepata!

error: Content is protected !!